SUCCES… La finalul acestui an scolar, multi elevi din Husi se pot mândri cu medii meritorii de 9 si 10, însã unii au reusit sã exceleze si la concursuri si olimpiade, iar rezultatele au dus numele scolilor, dar si al orasului, pe podiumuri la care multi elevi din tarã au aspirat. Adelina, o absolventã de clasa a VII-a, de la Colegiul National “Cuza Vodã” este unul dintre acesti elevi ambitiosi, iar succesul sãu în activitatea scolarã devine cu atât mai deosebit, cu cât ea face parte din categoria mult discutatã a copiilor vasluieni, cu ambii pãrinti plecati la muncã peste hotare! “Vreau sã îi fac mândri pe mama si pe tata si stiu cã fiecare veste bunã pe care le-o dau, le aduce fericire”, explicã Adelina. Pãrintii ei sunt ambii medici, mama – neurolog (specializat în accidente vasculare), iar tatãl, chirurg. Amândoi au primit oferta unui prestigios spital din Belgia, iar Adelina explicã, asa cum a înteles ea, motivul pentru care pãrintii sãi au ales sã lucreze atât de departe: “Într-un spital din Belgia, salariile sunt atât de decente, încât nimeni, niciodatã nu si-ar permite sã bage bani în buzunarul unui medic! În plus, medicii merg frecvent la seminarii, la congrese internationale, pentru a deveni, pe zi ce trece, mai buni specialisti”!
Adelina Ioana Ralea a absolvit sãptãmâna trecutã, clasa a VII-a, Matematicã-Informaticã, din cadrul Colegiului National “Cuza Vodã” Husi. Rucsacul sãu de elevã silitoare poartã în el, pe lângã media finalã de 9,97, dovada efortului sãu suplimentar la cursuri: a obtinut o mentiune, la nivel national, la Francezã (cu 95 de puncte), a primit nota maximã la concursul interjudetean de traduceri “C. Popescu” (Negresti, judetul Vaslui), asa cum s-a întâmplat si la Negresti – Oas, judetul Satu Mare, unde Adelina a obtinut un alt 10, la concursul “Micul Francofil”. De asemenea, a primit mentiuni pentru rezultatele obtinute la olimpiadele (etapele judetene) de Fizicã si Biologie. În fata acestor rezultate, Adelina rãmâne modestã, însã bunica sa, doamna Camelia, e atât de mândrã, încât, dacã ar fi sã povesteascã despre nepoatele sale (Adelina are si o sora mai micã, Ecaterina, în vârstã de 5 ani) ore întregi ar vorbi, cu drag, despre ele: “Dacã ar fi sã îmi spunã copiii din Belgia cã-mi iau nepoatele, cred cã as muri fãrã ele. Sunt cuminti si, cel putin Adelina, care e la scoalã, ne aduce atâtea bucurii! Îi place sã învete si sã îsi bucure pãrintii cu reusitele ei. Ea merge si la cursurile de pian, face si germanã în particular si ne bucurã cu fiecare notã. Cati e micutã, dar recitã poezii atât de frumos! E o micã artistã”, spune, cu mândrie, bunica.
Organizarea – cheia succesului!
Adelina sustine cã secretul succesului la învãtãturã constã în… organizare! “Sunt multi copii care învatã, sunt multi care chiar îsi dau silinta, însã nu întotdeauna obtin rezultatele dorite. Din punctul meu de vedere, totul tine de organizare, de modul în care îti gestionezi timpul. Dacã stii cum sã faci în asa fel încât si lectiile de la scoalã, si relaxarea, si cultura generalã sã beneficieze de atentia cuvenitã, în procentul cuvenit, atunci eu cred cã succesul va veni”, spune Adelina. Pasionatã de limba francezã (îndrumatã la ore de prof. Elena Talasman), Adelina Ioana Ralea parcã abia astepta sã povesteascã de cel care i-a insuflat plãcerea de a deslusi tainele acestei frumoase limbi: bunicul sãu, colonel (r) Ioan Mazdrag. “De la bunicul am învãtat atât de multe lucruri! Am învãtat sã fiu disciplinatã si organizatã si el mi-a spus primul cã limba franceza îmi va fi de mare folos”, mai spune fata.
Dilema copiilor buni din România: sã plece din tarã sau sã rãmânã!?
Desi copii precum Adelina dau multe sperante frumoase pentru generatia ce va urma, ea spune cã nu va dori sã rãmânã în tarã, dupã terminarea scolii. Mergând în vacante în Belgia, la pãrinti, Adelina a vãzut chipul civilizatiei la care aspirã si România. “Acolo sunt strãzi atât de curate, un respect pentru oameni si o ordine care te atrag si îti dau sentimentul unei vieti decente, frumoase. De exemplu, la spitalul la care lucreazã pãrintii mei, nimeni nu dã spagã, pacientii sunt tratati cu tot respectul, iar medicii, la fel. Salariile lor sunt decente. Când ei doi au plecat din România, nu au putut face un credit pentru un calculator, pentru cã aveau salarii prea mici. La noi e foarte greu. Foarte multi oameni necãjiti, orasele nu pot fi mentinute curate, pentru cã oamenii nu prea vor sã înteleagã cât de important e un mediu sãnãtos, curat. Uneori însã mã gândesc sã rãmân, cã poate se va schimba ceva. Si as vrea sã mã fac procuror. Îmi place sã cercetez, sã descopãr lucruri. Dar, pe de altã parte, as vrea sã plec. Sincer, încã mã gândesc la ce voi face”, a mai spus Adelina.