■ muntele Ceahlău a fost ţinta a mii de turişti de Schimbarea la Faţă ■ a fost hramul schitului de la cota 1.750 ■ dimineaţă, la răsărit, de pe Vîrful Toaca s-a putut vedea piramida hilografică ■ regizorul Andrei Dăscălescu a realizat o fotografie extrem de reuşită cu traseele „inundate“ de lumina lanternelor turiştilor care urcau în masiv ■
După cum era de aşteptat, Ceahlăul a fost luat cu asalt, pe 6 august 2020, de turişti şi credincioşi, care au dorit să asiste la cele ce se petrec în masiv în această zi.
Este vorba despre piramida holografică , un straniu fenomen format din proiecţia unor umbre şi de pelerinajul spre schitul de lângă cabana Dochia, care are hramul în această zi, cortegiul fiind condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Pentru a fi martorii piramidei spaţiale (i se mai spune şi aşa), majoritatea turiştilor încep ascensiunea muntelui cam de la miezul nopţii de 5/6 august, pentru a prinde răsăritul pe Vârful Toaca (1.904 metri), locul de unde poate fi observat fenomenul. Şi ce-a fost să fie pe munte în acest an a fost admirabil surprins de un regizor de film din Piatra Neamţ, Andrei Dăscălescu, care (cel mai probabil), s-a poziţionat strategic în zona Vârfului Ocolaşu Mare, cel mai înalt din masiv – 1.907 metri. Iar ce-a surprins obiectivul aparatului foto a fost postat pe internet – o fotografie nocturnă extrem de reuşită a masivului, cu Vârful Toaca în fundal şi potecile alpine care duc spre creste „inundate“ de lumina lanternelor sutelor, dacă nu miilor de turişti.
În instantaneu se observă traseele Lutu Roşu, Poiana Maicilor şi Jgheabul cu Hotar (toate pornind din sătucul Izvorul Muntelui), luminate de frontalele montaniarzilor, care se unesc în apropierea cabanei Dochia. Cât priveşte piramida spaţială sau holografică ea se produce pe data menţionată la răsăritul soarelui, fiind o imagine tridimensională, care se vede de pe Toaca dacă este senin şi are o explicaţie ştiinţifică.
Fenomenul straniu e o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră, la fel Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate acestea se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui, iar pe data de 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine tridimensională, ca holograma unei piramide. Nicolae Ţicleanu, fost profesor la catedra de Geologie şi Paleontologie a Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti detalia, pentru Adevărul.ro, despre acest fenomen:
„În prima decadă a lunii august, la răsăritul Soarelui, umbra vârfului piramidal Toaca, combinată cu umbra vârfului Piatra Ciobanului, formează, timp de peste 80 de minute, o hologramă naturală gigantică, incredibilă şi terifiantă, cu aspect de piramidă perfectă, motiv pentru care am denumit-o Umbra Piramidală“.