Crestinii botosaneni sunt in perioada postului Craciunului, care presupune, pe langa o purificare sufleteasca, o detoxifiere a organismului. Daca obiceiul traditional era ca in aceasta perioada sa se manance multa varza, cartofi si fasole, cu timpul alimentatia de post a ajuns sa fie din ce in ce mai diversificata si din ce in ce mai… aditivata.
Doar pe la sate mancarea de post mai este naturala
„De ce dovada a binefacerilor postului mai avem nevoie, atunci cand stim ca el lupta impotriva diavolului si ne izbaveste de robia pacatului? Postul Craciunului este unul luminos, intrucat in postul Nasterii Domnului, care tine 40 de zile, sunt numai pomeniri ale bucuriei, ale nadejdii de bucurie. Ca orice post, in primul rand el trebuie sa reprezinte o abtinere de la toate lucrurile rele, de la ganduri urate. Oamenii trebuie sa fie buni, milostivi si cu multa credinta. Totodata, in acest post credinciosii trebuie sa manance hrana vegetala, iar in zilele cu dezlegare sa manance peste. Cu toate ca hrana vegetala este destul de diversificata, e bine sa se aleaga produse cat mai aproape de natura, nu cele sintetice”, ne sfatuieste U.F., preotul unei parohii botosanene. Doar in satele botosanene se mai insa intampla ca gospodinele sa faca mancare de post, din produse naturale, in alte cratite decat cele folosite pentru mancarea „de dulce”. Altfel, detoxifierea nu mai este posibila, mai ales daca se recurge la produsele din comert, cum ar fi pateurile si mezelurile vegetale, acestea fiind create in laborator si suplimentate cu o multime de E-uri pentru a obtine gust, miros si culoare in scopul de ale face sa semene cu produsul pe care il imita.
Puzderie de E-uri in produsele de post din supermarket
Cascavalul de post, snitelele de soia, crenvurstii din soia ori pateul vegetal sunt doar cateva exemple cu aditivi nocivi pentru sanatatea organismului, care in loc sa fie detoxifiat, va primi un plus de toxine. De aceea este recomandat de evitat produsele ce contin polifosfati (E452), glutamat monosodic (E 621), coloranti de sinteza precum tartrazina (E102) sau carminul (E 120). Alte substante nocive care se intalnesc in produsele de post sunt substantele de ingrosare printre care guma guar, guma arabica sau cea xantan. Rafturile supermarketurilor abunda in produse de acest gen, facand din aceasta o mega-afacere, pe perioada posturilor. O afacere de milioane de euro care s-a dezvoltat incet, dar sigur – tot ce e de dulce are o replica pe raft de post. Crenvursti, salam, carnati, crochete, hamburgeri, pate, ciocolata, dulceata, toate se fac si fara lapte, carne sau oua. Spre exemplu, parizerul vegetarian cu legume, un produs pasteurizat in membrana necomestibila. Ingrediente: proteine din soia, ulei vegetal, legume, apa, amidon de cartofi, sare, arome, dar si gelifiant caragenant, potentiator de aroma: E 621 – glutamat monosodic; colorant natural: E 120 – carmin. Acest parizer de post contine o proteina cu valoare biologica ridicata din soia, ulei vegetal, legume, poliglucide de tip amidon. Ce scrie pe o cutie de margarina in dreptul listei de ingrediente? Inainte de toate, pe primele doua randuri sunt inscriptionate urmatoarele: „Grasime vegetala tartinabila cu 20 la suta continut de grasime”. Urmeaza ingredientele: apa, uleiuri vegetale si grasimi vegetale interesterificate, sare (0,8 la suta), iar apoi emulgatori (poliglicerol, polilicinoleat sau mono si digliceride ale acizilor grasi). Lista ingredientelor continua cu: acidifiant (acid citric), coloranti (anatto, curcumina), arome, si antioxidanti (edetat de calciu disodiu). Pateul vegetal are ca principale ingrediente apa si uleiul vegetal, urmate de proteina vegetala de soia, amidon din cartof, agent de ingrosare (caragenan E407), zahar, amestec de condimente (ceapa, maghiran, ghimbir, enibahar, nucsoara, cuisoare, chimen, boia, piper, rozmarin, tomate, coriandru), arome, potentiator de aroma monoglutamat monosodic E621, antioxidanti (ascorbat de sodiu E301, acid ascorbic E300 ), colorant (carmin E120), sare.
Atentat la sanatatea consumatorilor
Amestecul de apa, ulei si proteina vegetala de soia trebuia ingrosat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistenta dorita de producator. Pe langa amidonul de cartofi a fost utilizat si caragenanul E407, o substanta care poate duce la aparitia unor probleme la nivelul tractusului digestiv ce pot culmina in cazul unui consum frecvent cu ulcerul sau chiar cancerul de stomac. Gustul pateului vegetal a fost imbunatatit cu condimente, dar si cu monoglutamat monosodic E621, aditiv care poate provoca sindromul bucatariei chinezesti. Acesta se manifesta prin dureri de cap, stari de slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Aspectul produsului analizat a fost imbunatatit cu ajutorul coloratului carmin E120 care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, eruptii cutanate, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD, acutizarea bolilor Alzheimer si Parkinson.
Un alt pericol ascuns in produsele de post il reprezinta prezenta unor ingrediente de origine animala. De exemplu, branzeturile de post pot contine cazeina, o proteina din lapte care contribuie la coagularea acestora. Pentru a evita acest lucru, medicii recomanda citirea cu atentie a etichetelor. Ingrediente precum „cazeina”, „praf de ou”, „derivat de ou”, „zer”, „praf de zer” nu trebuie sa se regaseasca pe eticheta produselor de post, mentioneaza expertii.
Doctorul Doru Culiceanu sfatuieste botosanenii care recurg la post sa recurga la un regim echilibrat, sa nu recurga la infometare si sa citeasca cu atentie etichetele produselor alimentare de post, care au un continut ridicat de E-uri. Produsele de post scot din buzunarele botosanenilor mai multi bani decat produsele de dulce. Astfel, unele produse precum branza vegetala si alte lactate din soia au un pret dublu fata de produsele de origine animala.
Am semnalat ca aceste alimente sunt tot mai pline de aditivi. In perioada postului se recomanda legumele proaspete, soia, care are si unele proprietati terapeutice, fructele, proaspete si uscate, miezul de nuca. Oamenii trebuie sa aiba un meniu echilibrat, bogat in vitamine si minerale. Este recomandat ca legumele sa fie gatite in baie de abur, pentru a nu se distruge continutul de vitamine si minerale. De evitat ar fi produsele conservate
Doru Culiceanu, presedinte Colegiul Medicilor