Propunerea conducerii Companiei Nationale a Postei Române (C.N.P.R.), de a modifica contractul colectiv de muncã, a acutizat nemultumirile salariatilor, care amenintã cu grevã în cazul în care drepturile le vor fi încãlcate. Angajatii considerã cã toate modificãrile propuse sunt în dezavantajul lor.
Nemultumirile angajatilor Postei Române nu sunt noi, însã s-au acutizat dupã ce, în ianuarie 2012, conducerea C.N.P.R. a hotãrât modificarea contractului colectiv de muncã, în conditiile în care acesta era în vigoare pânã în anul 2018. Angajatii considerã cã toate modificãrile propuse sunt în dezavantajul lor. Printre schimbãrile “supãrãtoare” se numãrã si diminuarea salariilor compensatorii la concedierea salariatului, – în conditiile în care 618 salariati sunt pe punctul de a fi disponibilizati,- micsorarea salariilor agentilor postali, reducerea perioadei de efectuare a concediului de odihnã, dar si faptul cã angajãrile tuturor salariatilor ar trebui sã se facã direct de cãtre directorul general s.a. Salariatii sunt de pãrere cã, prin aceste schimbãri, la nivelul Postei Române se va instaura dictatura, rolul sindicatului diminuându-se considerabil. “În conformitate cu prevederile legii de dialog social, actualul contract colectiv de muncã are valabilitate pânã în anul 2018. Din acest motiv, Biroul Executiv nu este de acord cu negocierea unui nou contract de muncã, întrucât cel negociat în 2008 este încã valabil. În cazul în care conducerea C.N.P.R., prin mãsurile pe care le va lua, va încãlca drepturile salariatilor, vom recurge la toate formele legale de protest, de la mitinguri pânã la grevã. “, a declarat Geta Turbatu, liderul de sindicat al postasilor.
Nemultumirile postasilor sunt mai vechi
Nemultumirile salariatilor Postei Române sunt mai vechi. Acestia nu au mai beneficiat de o crestere salarialã din anul 2008, în conditiile în care salariul mediu este de 1400 lei, brut. Mai mult, începând cu luna iulie a anului precedent, angajatilor li s-au retinut banii pe 2 zile, pierzând 15% din salariu, lunar. Cu toate cã directorul general al companiei, Daniel Neagoe, a declarat cã, începând cu luna septembrie a anului 2011, Posta Românã merge pe profit, retinerea banilor pe cele 2 zile s-a prelungit pânã în luna iunie a acestui an.
“Omenia topeste nãmetii”
Posta Românã a initiat o campanie pentru ajutarea sinistratilor, “Omenia topeste nãmetii” . Campania se adreseazã, în special, angajatilor, dar si clientilor sãi, precum si tuturor celor care doresc sã dea o mânã de ajutor sinistratilor din zonele calamitate. Principalele alimente si bunuri de care este nevoie sunt: fãinã, mãlai, ulei, zahãr, conserve, apã platã, chibrituri, lumânãri, baterii si lanterne. Nu este prima campanie umanitarã initiatã de Posta Românã, ajutorarea oamenilor aflati în dificultate fiind o traditie a acestei companii.