spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Porumboiu primeste ce mai mare amendã din istoria României: 12 milioane de euro! (foto)

- Advertisement -

ABUZ…Atac fãrã precedent la firmele lui Adrian Porumboiu. Reprezentantii APIA Vaslui i-au aplicat o loviturã sub centurã, amendându-l cu 12 milioane de euro. Motivul: cã nu a înregistrat moartea a 206 vitei, într-un registru national de profil. Functionarii Ministerului Agriculturii spun cã s-au încãlcat repetat si intentionat normele de acordare a subventiilor, desi pe viteii luati de acestia în vizor nu se acordã subventii de la UE. Astfel grupul sãu de firme, care cultivã peste 27.000 de hectare, pierde subventiile acordate pentru cultivarea terenurilor, desi asa zisele abateri constatate sunt în cu totul alt domeniu. Cel mult puteau tãia subventiile acordate fermelor de vaci, nicidecum pentru întreaga activitate a grupului. Mai mult, cei de la APIA Vaslui au decis ca nici în 2015 grupul Racova-Com -Agro-Pan sã nu primeascã subventii. Porumboiu atacã în instantã aceastã decizie a celor de la APIA Vaslui, altfel va trebui sã punã lacãtul.

Presedintele de la Racova demascã abuzurile APIA Vaslui

CONFERINTÃ DE PRESÃ Adrian Porumboiu, presedintele grupului de firme Racova, a iesit ieri public, într-o conferintã de presã, pentru a demasca abuzurile Agentiei de Plãti si Interventii în Agriculturã (APIA) Vaslui. Acesta a denuntat modul scandalos în care functionari de la APIA au venit în control la firma sa de vaci de la Târzii, unde ar fi constatat faptul cã un numãr de vitei nu corespundea cu datele dintr-un registru national de profil. Cei de la APIA au aplicat o sanctiune fãrã precedent pentru „încãlcarea repetatã si intentionatã” a unei ecoconditionalitãti specifice schemelor de sprijin pe suprafatã SMR 7 – Identificarea si înregistrarea bovinelor. Mai exact neînregistrarea în registrul national a deceselor de animale, considerate „moarte accidentalã”. Ca atare, firma Comcereal, cea mai mare din grupul Racova, a fost sanctionatã cu o amendã record în România: 12 milioane de euro! Mai mult, pentru 2015, tot din cauza functionarilor de la APIA Vaslui, Comcereal nu va primi sume de sprijin din partea Uniunii Europene. „Comcereal SA Vaslui a întocmit întotdeauna în mod corect toate registrele si evidentele interne privind identificarea si înregistrarea animalelor. Cazul de neconformitate se referã strict la neînregistrarea în registrul national SNIIA a decesului unui numãr de 206 bovine, intervenit în perioada 2008 – 2014, Comcereal SA Vaslui bazându-se pe faptul cã aceastã obligatie revine PROTAN, ca operator national privind colectarea si anihilarea deseurilor de origine animalã. În plus, pânã în anul 2011, aceastã obligatie revenea DSVSA prin circumscriptia localã”, a explicat Porumboiu, care a arãtat si spre unii functionari de la APIA, cu un trecut dubios, care acum cautã sã se rãzbune pe oamenii de afaceri care dezvoltã ceva în judetul acesta, cel mai sãrac din Uniunea Europeanã.

Totul porneste, a explicat Adrian Porumboiu, de la o serie de precizãri pe care Uniunea Europeanã le-a fãcut pentru fermierii care beneficiazã de sume de la UE, drept subventii, si care au fost gresit întelese de niste functionari de la o institutie de stat, cum este Agentia de Plãti si Interventie în Agriculturã. „S-au petrecut lucruri abuzive, în ultimele sãptãmâni, care depãsesc orice imaginatie, lucruri care nu reprezintã altceva decât o batjocurã la adresa activitãtii noastre. În 2014, a fost un control de la Uniunea Europeanã, de la Curtea de Audit a UE, care a constatat o abatere privind numãrul de animale. Domnii de la APIA si-au permis sã invoce niste cifre, care nu sunt reale, pentru cã din 206 capete vitei care au fost declarati prin moarte accidentalã, între 2008 si 2011, atributul de a înregistra apartinea Directiei Sanitar-Veterinare”, a spus Porumboiu. APIA Vaslui a sanctionat Comcereal Vaslui prin anularea plãtilor pentru suprafetele agricole cultivate, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodatã pânã acum în niciun judet din tarã. Nu vorbim de orice firmã, ci de Comcereal, cea mai mare exploatatie agricolã privatã din România, care a primit o amendã record de la niste functionãrasi care distrug totul în jurul lor: 12 milioane de euro. „Sentinta” pusã în aplicare de APIA Vaslui, care ar putea bloca cu totul activitatea din grupul de firme Racova, se referã la „încãlcarea repetatã si intentionatã de cãtre firma vasluianã a unei ecoconditionalitãti specifice schemelor de sprijin pe suprafatã”. În realitate, APIA Vaslui a calificat în mod gresit drept neregulã repetitivã si intentionatã un caz izolat de neconformitate al Comcereal SA Vaslui. Cazul de neconformitate se referã la neînregistrarea în registrul national SNIIA a decesului unui numãr de 206 bovine, intervenit în perioada 2008-2014, Comcereal bazându-se pe faptul cã aceastã obligatie revine Protan, ca operator national privind colectarea si anihilarea deseurilor de origine animalã. În plus, pânã în 2011, aceastã atributie revenea DSVSA, prin circumscriptia localã Oltenesti.

Presedintele Racova: „Dacã nu am cerut niciun euro subventii pentru vitei, de ce ni s-a aplicat aceastã amendã fãrã precedent?”

Adrian Porumboiu a explicat ceea ce s-a petrecut, în cadrul unei conferinte de presã nationale. „Nu s-a dat niciun sfant la Uniunea Europeanã pentru acesti vitei. Deci, sã fie clar: viteii nu sunt trecuti la subventii, nu s-a cerut niciun euro, leu, absolut nimic. Nu poti sã invoci o cauzã, care nu a avut niciun moment de plecare. Dramatismul în aceastã situatie este cã domnii de la APIA ne-au dat o amendã de 12 milioane de euro. Rãmâi stupefiat, dacã citesti motivatia lor. Deci, repet, 12 milioane de euro! Iatã ce spun, ca erori gãsite: înregistrarea si identificarea bovinelor la SMR 7 (punctul 7 din cerintele legale de gestionare, conform ghidului fermierului, lansat de Ministerul Agriculturii în noiembrie 2014, n.r.) si, citez din procesul lor verbal, „s-a constatat încãlcarea repetatã în cadrul domeniului sãnãtate publicã, sãnãtatea animalelor si sãnãtatea plantelor”. Arãtati-mi dacã a murit vreo vacã, dacã sunt probleme cu culturile pe cele 27.000 de hectare. Puteti sã mergeti, dar nu veti gãsi nimic. Sunt respectate cu sfintenie. Mai spun domnii acestia în procesul verbal: „S-a constatat încãlcarea intentionatã a conditiilor în cadrul domeniului sãnãtate publicã, sãnãtatea animalelor si a plantelor”. Deci, o datã repetate, dupã aceea, de mai multe ori intentionate. Sunt niste lozinci, nu e nimic real, nu poti sã crezi cã pentru asa ceva îti dã o amendã record de 12 milioane de euro. Cum poti sã mã acuzi de intentie, când noi nu am avut un scop? Cel care a scris treaba asta este un director de la Vaslui, care nu stie cu buletinul în mânã cum îl cheamã, iar el repetã treburile din procesele astea verbale. Am avut o discutie cu dumnealui, în prezenta domnului presedinte Bichinet, si mi-a spus cã îi este rusine sã se uite în ochii mei. I-am spus cã „Nu trebuie sã-ti fie rusine sã te uiti în ochii mei, sã-ti fie rusine sã te uiti în ochii celor 4.000 de salariati care sunt în spate, la treaba asta”. O asemenea batjocurã care se întâmplã fatã de grupul acesta de firme, care a plãtit peste 350 milioane de euro la bugetul statului, este de neimaginat. Directorul acesta spune cã nu a avut nicio treabã, cã asa i s-a spus de la Bucuresti. Vom vedea”, a explicat presedintele de la Racova.

Comcereal Vaslui a depus contestatie împotriva mãsurilor APIA. Rãspunsul: în aprilie a.c.

Comcereal Vaslui este cea mai mare exploatatie agricolã privatã din Europa si, probabil, a deranjat unii dintre cei care sunt la butoane în România. Altfel, nu se explicã aceastã amendã record. „Doar eu stiu cât am tras, sã cultiv suprafetele care sunt la Comcereal, sã fac agriculturã de top. Dacã acesti domni vin acum si vor sã distrugã ceea ce s-a fãcut cu foarte mare greutate, sã distrugã. Distrugeti, domnilor, de la Ministerul Distrugerii Agriculturii! Dacã asta vã e menirea, distrugeti! Ce o sã fie? O sã rãmânã iar parcele de douã-trei hectare, o sã fie teren pârloagã. Suntem singura exploatatie de teren din România, privatã. Singura cu teren privat, singura care nu are treabã cu ADS, cu statul român, cu nimeni. Nu putem nici noi sã stãm sã vedem asa ceva… Când s-a depãsit cu cinci zile la o esalonare, imediat a început executarea. Bine, o sã-mi dati mie în cap. De la cine o sã mai luati 350 de milioane de euro? Dati la firmele mele în cap! De unde o sã mai luati banii acestia? Cum poti sã spui cã este intentie, când nu s-a cerut niciun ban, oameni buni? Sunt lucruri pe care le poti accepta, dar nu asa ceva. Bine, ei vor gãsi cã, vezi Doamne!, Curtea de Control… Cei care au venit, erau douã doamne, românce, domnul care a venit în control la audit reprezenta UE, dar era tot român. Nu au venit din Belgia, din Olanda, ci din România. Si dacã veneau de acolo, era bine, cã erau corecti. Cum poti sã afirmi cã e repetabil? Pãi dacã tot ei datele din anii trecuti, sã le tot vânturi prin fata noastrã în acest mod. Vã spun si cine semneazã aceste procese verbale: un puscãrias notoriu (este vorba de Ion Diaconu, fost condamnat în perioada regimului Ceausescu, ajuns acum jurist la APIA Vaslui, n.r.), care a fãcut destulã puscãrie si acum semneazã ca mare jurist, douã doamne, care mã rog… Nu poti sã-ti bati joc de treaba asta. Într-o bunã zi am sã spun si eu <<Stop!>> si o sã vedem ce se întâmplã. Eu am putere sã mã lupt, dar dacã vine un fost puscãrias, acum ajuns jurist, si îmi dã o amendã de 12 milioane de euro, eu nu am ce sã mai spun. Copilul ãsta (Rãzvan Arteni, directorul APIA Vaslui, n.r.) semneazã si el pe procesul verbal, dar el nu are habar pe ce lume se aflã. Sunt niste aberatii, ceea ce scriu ei aici. Da, poti sã scrii cã este o încãlcare în legãturã cu SMR7, la identificarea si înregistrarea bovinelor, deci trebuia înregistrat în SNIIA (sistemul national de identificare si înregistrare al animalelor, n.r.). Da, asta poti sã spui cã este o scãpare, dar nu ne dai nicio notificare, nimic. Am primit o sanctiune de 6.000 de lei de la DSVSA, în 2012, am cerut lãmuriri privind situatia de care se spune acum”, a spus Porumboiu. Acesta a arãtat cu degetul spre unii dintre cei care conduc agricultura româneascã: „Stiu eu de câte ori ne uitãm noi, fermierii, dupã cum se duc norii, cã ne trebuie bani de însãmântat, de ierbicidat, de lucrãri? Au simtit ei, vreodatã, greutatea zilelor noastre, când ne gândim ce sã mai facem, pentru a realiza ceea ce ne-am propus? Asta este executie, ceea ce au fãcut cu Comcereal!”.

Avocat Dumitru Rusu: „Ni se cere înapoi 13 milioane de lei în 30 de zile”

„Ni se cer 13 milioane de lei, din trecut, adicã o reducere de 20% din 2012, 50% din suma pe 2013, nu am primit de aproape 19 milioane de lei, pe 2014, pe care Comcereal trebuia s-o primeascã deja, plus cã am fost anuntati cã vom fi exclusi de la schemele de sprijin pe 2015, pentru întreaga suprafatã. Pentru toate acestea, impactul este de aproape 12 milioane de euro, dintr-o micã neconformitate, pe baza unei mici erori. Sã vedem cine este culpabil pentru ea? Fermierul care primeste Ghidul fermierului privind eco-conditionalitatea abia în noiembrie 2014, în timp ce statul nu se îngrijeste sã-l informeze la timp? Ar fi trebuit aduse la cunostintã regulamentele de la nivel european”, a spus avocatul Dumitru Rusu, cel care va reprezenta Comcereal în rãzboiul purtat cu instantele românesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.