spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Porcii şi vacile ţăranilor ieşeni zburau pe ruta Sri Lanka – Iaşi cu „bilete“ de un milion de euro

- Advertisement -

Acest zbor fictiv, în acte, a adus pagube la bugetul de stat de peste un milion de euro, prin evaziune şi returnări ilegale de TVA. Un număr impresionant de poliţişti ieşeni, circa 120, ajutaţi de jandarmi şi „mascaţi“, au făcut ieri dis-de-dimineaţă percheziţii în 12 locuinţe din Prisăcani, Răducăneni şi Comarna. Cei vizaţi erau oameni simpli, care colectau animale de la consătenii lor. În spatele lor se ascundeau însă adevăraţii „rechini“: patroni ai unor abatoare din zonă

O reţea de traficanţi de carne de animale, care cumpăra animale vii de la localnicii din satele Iaşului, apoi le vindeau patronilor de abatoare, a fost vizată ieri de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi mascaţi. Începând cu primele ore ale dimineţii, 120 de poliţişti, ajutaţi de jandarmi şi însoţiţi de „mascaţi“ de la Serviciul de Acţiuni Speciale, au descins în 12 locuinţe din comunele Prisăcani, Răducăneni şi Comarna. Persoanele vizate de percheziţii aveau pe numele lor firme fantomă, şi se ocupau cu colectatul animalelor vii de la săteni, animale pe care apoi le vindeau la abatoare. Cum funcţiona însă „afacerea“?

Reţeta de milioane

Practic, aceşti colectori de vite şi porci de la oameni cumpărau animalele fără acte, dar în scripte treceau că le-au cumpărat cu TVA, taxă pentru care apoi făceau cerere de returnare de la stat. „Aceştia nu cumpărau animalele de la oameni cu facturi fiscale. Totuşi, din documente, reieşea că tranzacţiile erau făcute cu facturi, prin intermediul cărora colectau taxa pe valoare adăugată de la stat. Banii primiţi din taxa pe valoarea adăugată erau împărţiţi între ei şi cei care administrează abatoarele din zonă. De asemenea, în spatele afacerii stăteau alte persoane. De exemplu, au fost eliberate facturi pe numele unei firme care avea sediul fiscal în Sri Lanka. Firma nu mai avea activitate din 2012”, a precizat o sursă apropiată anchetei.

Cercetările ar putea avea astfel legătură cu alte anchete recente care au vizat unele abatoare şi firme mari de procesare carne din zonă, cercetări care s-au finalizat cu arestări şi chiar cu condamnări. Cel mai recent caz este cel al patroanei firmei Vascar SA, reţinută pentru fraudă. Un alt dosar răsunător, în care s-au produs deja condamnări, este cel al unei alte firme din Moldova renumită pentru produsele sale: Koket SA Vaslui. Curtea de Apel Iaşi i-a condamnat definitiv la închisoare, recent, pe patronii şi administratorii acestei societăţi de prelucrare a cărnii.

Astfel, Dragoş Iftime, fiul patronului şi fost deputat PDL în perioada 2008-2012, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. În acelaşi dosar, tatăl său, Ionel Iftime, director general al societăţii Koket, a primit 5 ani de închisoare, iar vărul său, Ionuţ Atofanei Iftime, director comercial, 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

Deputatul lua facturi de la ţigani

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cei trei condamnaţi au folosit facturi în care erau trecute operaţiuni comerciale fictive care se derulau cu firme din judeţul Iaşi (Grajduri, de exemplu), ce nu aveau nicio activitate reală. O firmă din dosar era condusă de Nicuşor Stănescu, nepotul bulibaşei. Ani la rând, Koket SA a achiziţionat, direct sau prin intermediari, cum erau şi cei percheziţionaţi, animale de la persoane fizice din judeţele Vaslui şi Iaşi, iar pentru justificare înregistra în contabilitate facturi fictive emise de societatăţile din Iaşi. În fapt, susţin anchetatorii, reprezentanţii societăţii lui Iftime aveau facturi şi chitanţiere în alb, pe care le completau atunci când făceau achiziţiile de animale. Neregulile au fost constatate în urma unui control făcut de comisarii Gărzii Financiare la firmele din Iaşi.

Primarul: percheziţionaţii sunt oameni simpli

Primarul din localitatea Prisăcani spune că poliţiştii au venit ieri dimineaţă cu noaptea în cap la câţiva localnici. „Sunt crescători de animale şi agricultori. Este vorba despre patru sau cinci familii de la noi din comună. Sunt familii obişnuite, care nu au prea mulţi bani. Poliţiştii au luat documente şi alte probe. Atât ştiu, din ce am auzit“, a spus Constantin Chirilă, primarul comunei Prisăcani. Poliţiştii au precizat că la acţiune au participat 120 de poliţişti, iar surse din cadrul anchetatorilor au precizat că nu s-a făcut nicio reţinere din rândul celor vizaţi.

„Au fost puse în executare şase mandate de aducere emise pe numele membrilor unei grupări infracţionale specializate în săvârşirea de infracţiuni economico-financiare. Activităţile vizează o grupare infracţională care se ocupa cu comercializarea ilegală de animale către mai multe abatoare din zona Moldovei. În fapt, membrii grupării infracţionale sunt bănuiţi de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, prin deducerea de cheltuieli fictive. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 5,5 milioane de lei“, a precizat Mădălin Ţăranu, comisar în cadrul Poliţiei.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/porcii-si-vacile-taranilor-ieseni-zburau-pe-ruta-sri-lanka-iasi-cu-a-biletea-de-un-milion-de-euro–73427.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.