spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Popa suge de la douã “tâte”: pensie de 6.000 de lei, plus salariu de la Curtea de Conturi!

- Advertisement -

Curat-murdar, coane Vasile!

NESIMTIRE LEGALÃ… Unii bugetari nu se saturã niciodatã de bani, oricât de mari le-ar fi veniturile la pensie. Este cazul lui Vasile Popa, fostul director al Camerei de Conturi a judetului Vaslui, care s-a retras la pensie dupã un dezmãt de pominã la restaurantul Europa, în septembrie anul trecut. Dupã ce a “supt” din banul public ani de zile, fãrã a lua vreo mãsurã împotriva celor care îi erau prieteni – vezi fostul primar Victor Cristea, pe care ex-directorul de la Conturi îi dãdea diplome cu laude pentru nenorocirile de la primãrie! – Popa si-a luat rãmas bun de la functia de conducere, care îi aducea un salariu de câteva mii de lei pe lunã, urmând sã primeascã o pensie de aproape 6.000 de lei lunar. Pentru a marca iesirea la pensie, fostul sef al Camerei de Conturi a dat o petrecere de pominã, la care a invitat 150 de persoane, majoritatea sefi de institutii pe care el îi controla cât era în functie. Proaspãt pensionar, nu s-a multumit cu indemnizatia datã de stat, pentru cã a “cersit” în continuare bani de la fostul loc de muncã. Asa a ajuns sã fie acum auditor public extern, fiind în continuare pe statul de platã al institutiei, mai ales cã legea permite astfel de derapaje. În viata privatã, ca pensionar, despre acesta circulã tot felul de legende, care nu-i fac cinste. Vasile Popa a rãmas de pominã, în noaptea de Revelion, într-un restaurant din centrul orasului, fiind protagonistul unui incident neplãcut. La un moment dat, în timp ce toatã lumea din restaurant se distra, spun surse demne de încredere, i-ar fi spus unei partenere de dans “Vãd cã ai sânii tari, probabil cã nu ai alãptat”, în timp ce îi fãcea femeii semne cu degetul mare în palmã, fapt pentru care femeia a plecat sideratã la masã si nu a mai iesit la dans toatã noaptea.

Sã fii pensionar cu câteva mii de lei pe lunã, dar sã mai vrei bani în continuare de la fostul loc de muncã, numai în România se mai poate asa ceva. Mai precis, la Vaslui, unde fostul director al Camerei de Conturi judetene, dupã ce s-a pensionat cu pompã, în septembrie 2015, dând o petrecere de pominã, a rãmas pe statul de platã al Curtii de Conturi în continuare, ca auditor. Vasile Popa este omul despre care s-a spus, ani de-a rândul, cã ar fi musamalizat neregulile de la unele institutii conduse de prietenii sãi foarte buni si care nu s-a multumit doar cu pensia. Conform ultimei sale declaratii de avere, din septembrie 2015, la iesirea la pensie, acesta a încasat, într-un singur an, numai din salarii, 81.626 lei, adicã în jur de 810 milioane lei vechi. Este lesne de înteles cã fostul sef al Camerei de conturi avea un salariu de peste 6.000 de lei, cu mult mai mult decât prefectul judetului sau presedintele Consiliului Judetean. Toatã lumea si-a spus, la iesirea la pensie a lui Popa, cã “protectorul” smecherilor din administratia publicã vasluianã a iesit la pensie. Nimic mai fals, pentru cã, imediat ce a iesit oficial la pensie, a tras sfori pentru a rãmâne ca auditor public extern pe lângã Camera de Conturi pentru cã, deh!, relatiile trebuiau protejate în continuare. Asa se face cã, acum, “Regina Margot” de la Conturi este în continuare pe cai mari, luând atât pensie, în jur de 6.000 de lei, conform unor surse, cât si un salariu de la stat, în jur de 4-5.000 de lei. Viatã de nabab, din partea unui personaj care nu se mai saturã de bani si care vrea ca, pânã ce va împlini 100 de ani, probabil, sã câstige bani de stat “fãrã numãr”.

Multi dintre cei care au fost sefi la Camerele de Conturi au ajuns auditori, din cauza unor legi proaste

În legea 217/2008, care modificã si completeazã legea 94/1992, privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi (CC), se stipuleazã cã institutia în cauzã “exercitã controlul asupra modului de formare, de administrare si de întrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public”. Functia de control se realizeazã prin proceduri de audit public extern, iar controlorii financiari dobîndesc calitatea de auditor public extern. Obiect al controlului/ auditului poate fi o autoritate publicã, companie sau societate nationalã, regie autonomã, societate comercialã la care statul sau o unitate administrativ-teritorialã detine, singur sau împreunã, integral sau mai mult de jumãtate din capitalul social. Astfel, auditul public extern este o activitate a Curtii de Conturi care cuprinde, în principal, auditul financiar si auditul performantei. Dacã auditul financiar este activitatea prin care se urmãreste dacã situatiile financiare sunt complete, reale si conforme cu reglementãrile în vigoare, furnizându-se în acest sens o opinie, auditul performantei înseamnã evaluarea independentã a modului în care o entitate, un program, o activitate sau o operatiune functioneazã din punctele de vedere ale eficientei, economicitãtii si eficacitãtii. Prin lege, Curtea de Conturi are acces neîngrãdit la acte, documente, informatii necesare exercitãrii atributiilor sale, iar entitãtile auditate sunt obligate sã i le transmitã la termenele solicitate si sã îi asigure accesul în sediile acestora. La solicitarea auditorilor publici, gen Vasile Popa, persoanele fizice sau juridice detinãtoare de acte sau documente sunt obligate sã le punã la dispozitia acestora, iar autoritãtile publice cu atributii de control financiar, control fiscal, precum si de control sau de supraveghere prudentialã în alte domenii au obligatia sã efectueze cu prioritate verificãri specifice, la solicitarea Curtii de Conturi. În situatia în care se constatã regularitatea conturilor, se emite certificatul de conformitate si se comunicã entitãtii auditate (echivalentul “descãrcãrii de gestiune”), iar dacã se constatã existenta unor abateri de la regularitate, care au determinat producerea unor prejudicii, se comunicã conducerii entitãtii publice auditate aceastã stare de fapt. Si o veste interesantã din activitatea fostului sef al Curtii de Conturi: încãlcarea obligatiilor de cãtre entitãtile auditate de a transmite actele, documentele, informatiile solicitate, la termenele si în structura stabilite de Curtea de Conturi, si sã îi asigure accesul în sediile acestora, se penalizeazã cu 500.000 lei pentru fiecare zi de întârziere. Abaterile se constatã de auditorii publici externi, iar amenda se stabileste potrivit regulamentului propriu, sumele reprezentând amenzi civile facându-se venit la bugetul de stat. Adicã, esti societate deconcentratã si nu vrei sã asculti de pensionarul Popa, risti sã fii amendat cu sute de mii de lei. Curat-murdar, coane Vasile!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.