spot_img
11.1 C
Vaslui
29-oct.-2024
spot_img

Polițistul Munteanu, primul „cardiolog” din Bârlad, condamnat pentru furt de bani de pe cardurile bogaților lumii

- Advertisement -
POLIȚIST „CARDIOLOG”… Cum s-au îmbogățit șmecherii Bârladului, furând bani de pe cardurile unor străini din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Mărturia celui care a sustras peste 300.000 de euro de la americani, asiatici sau arabi

CARDIOLOGII DIN BÂRLAD… Grupările infracționale din Bârlad, specializate în infracțiuni cibernetice, au făcut multă vâlvă de-a lungul anilor, însă puțini au fost cei care au fost trași la răspundere pentru folosirea cardurilor clonate sau a unor baze de date bancare obținute fraudulos. Au existat multe speculații cum că acești „rechini” beneficiază de acoperirea unor polițiști, însă oficial, niciun om al sistemului nu a fost pus sub acuzare sau condamnat. Recent, www.HotNews.ro a scris despre cazul unei pensiuni-fenomen din județul Vaslui, care într-o singură lună a înregistrat venituri mai ceva ca un hotel de lux dintr-o zonă turistică. Vremea Nouă a aflat cum a fost posibil ca zeci de persoane din SUA, Hong Kong sau Emiratele Arabe să rămână fără bani în conturi în timp ce figurau că se relaxează la pensiunea „La nea Vasile”.

Proprietăți impresionante, mașini de lux, viață plină de opulență trăiesc unii vasluieni care oficial nu obțin venituri ce ar putea să le asigure un asemenea nivel de trai. De multe ori, prin paravane – afaceri- obscure încearcă să creeze aparența unor venituri licite. Autoritățile nu par preocupate să afle cum persoane fără niciun loc de muncă oficial sau cu afaceri modeste reușesc să etaleze bogății precum marii milionari ai țării. Sau cum explodează anumite afaceri în județ fără prea multă bătaie de cap. De-a lungul anilor, zona Bârlad și-a creat „reputație” pentru infracționalitatea cibernetică, banii furați cu carduri clonate transformând personaje dubioase în afaceriști prosperi. Poliția nu a făcut mari eforturi pentru prinderea lor. Câteva descinderi realizate cu mare tam-tam în urmă cu cîțiva ani, nu s-au soldat cu trageri la răspundere. De ce? Fiindcă în spatele rețelei erau polițiști de calibru, care le asigurau spatele infractorilor. Printre marii rechini, a răsărit și un „peștișor” dornic de îmbogățire. Culmea, un fost polițist, mai mărunt ca și grad, dar destul de cunoscut în breaslă. Este vorba de Claudiu Cătălin Munteanu Toniță, proprietarul pensiunii „La nea Vasile” de lângă Tutova și fostul ginere al lui nea Vasile. Publicația HotNews a scris despre cum pensiunea administrată de soții Munteanu Tonița (acum sunt divorțați) a încasat într-o singură lună peste 300.000 de euro de la clienți din cele mai exotice colțuri ale lumii. Nu vă gândiți că americanii, asiaticii sau arabii au dat năvală la Vaslui, dornici să descopere frumusețile zonei. În spatele tranzacțiilor bancare se afla o neaoșă metodă de a face rost de bani, fără muncă, firește.

Totul a plecat de la o reclamație făcută de Raiffeisen, după ce POS-ul montat de bancă la pensiune era folosit pentru fraude

Toată povestea a ieșit la iveală, după ce unitatea bancară care instalase un POS la pensiune a început să primească refuzuri la plată, clienții străini reclamând băncilor unde aveau cardurile că ei nici nu au auzit de țara noastră, darămite să o mai și viziteze. Obligată de normele bancare, Raiffeisen, cea care instalase POS-ul „La nea Vasile”, a restituit banii băncilor clienților păgubiți, rămânând ea cu întreaga pagubă. Pusă în fața unei fraude de proporții, a sesizat poliția. Abia așa au reușit polițiștii din Vaslui să-l prindă pe unul dintre cei care a făcut mulți bani, furând din conturile altora. Soții Cătălin Claudiu și Larisa Munteanu Toniță au negat la audieri că ar avea cunoștință de faptul că tranzacțiile ar fi fost frauduloase. Au încercat să justifice transferul sumelor uriașe din contul societății în conturile personale cu anumite facturi, despre care anchetatorii spun că erau false. Procurorii spun că metoda acestora era foarte clară. Datele bancare aparțineau unor persoane din zone cât mai îndepărtate ale lumii, astfel încât o eventuală raportare a fraudei să ajungă cât mai târziu în țara noastră. Dacă în timpul anchetei, soții Munteanu Tonița l-au luat pe „nu știu” în brațe, la instanță datele problemei s-au schimbat. Trimis în judecată pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic și spălare de bani, Cătălin Claudiu Munteanu Tonița a anunțat judecătorul că recunoaște integral faptele. Gândindu-se că astfel va scăpa cu o pedeapsă mai ușoară, fostul polițist a povestit în detaliu judecătorilor cum a acționat.

Fostul polițist a recunoscut totul în instanță și a spus cum a devenit „cardiolog”

Cătălin Munteanu Tonița a declarat judecătorilor c,ă la un moment dat, un client cazat la pensiunea sa i-a spus că „poate obține importante sume de bani, prin folosirea frauduloasă a funcției de preautorizare, folosită în domeniul hotelier”. Respectivul client i-ar fi spus că deține baze de date a unor carduri bancare din străinătate și că îi poate livra și lui una. Contra cost, desigur. Pentru o listă care conținea aproape numărul și seria a aproape 100 de carduri, precum și data expirării acestora, Cătălin Munteanu Tonița a plătit 5.000 euro. „Inculpatul a arătat că această listă o ținea în permanență asupra sa, fie la restaurant (în buzunar, fie într-un sertar în biroul său si al inculpatei), fie acasă (fie în buzunar, fie într-un sertar în comoda de la televizor). După ce au început cercetările în cauză, a ars lista ce conținea seria, numărul cardurilor folosite în mod fraudulos”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui. Fostul polițist a declarat judecătorilor că înainte de folosirea datelor de pe lista cumpărată cu 5.000 de euro, i-a spus soției sale că „urmau să obțină facil sume importante de bani”, iar aceasta ar fi fost de acord.

Iată cum opera „cardiologul” polițist. Fosta soție neagă că i-a fost complice

Întrebat de judecător cum proceda, Cătălin Munteanu Tonița a povestit că totul a început pe 20 noiembrie 2018. „Operațiunile de introducere fizică a datelor în terminalul POS-ului instalat de unitatea bancară, operațiuni ce presupuneau introducerea seriei cardului de credit al clientului si a datei expirării acestui card, au fost efectuate potrivit declarațiilor inculpatului Munteanu Tonița Claudiu Cătălin, Munteanu Tonița Larisa, fără a putea preciza câte operațiuni au fost realizate de către el si câte operațiuni au fost efectuate de către inculpată. A arătat că inculpata (soția sa n.r.) a introdus date în dispozitivul POS în prezenta sa. În majoritatea cazurilor, au introdus datele în POS în timp ce se aflau în restaurant la masă, în intervalul orar 10,00-17.00, iar inculpata a efectuat vreo 2-3 tranzacții si când se aflau la domiciliul lor, aflat la vreo 10 km de pensiune, aparatul POS fiind luat acasă cu tot cu încărcător”, se mai arată în hotărârea instanței. Larisa Munteanu Tonița nu a recunoscut faptele. Ea a susținut că în perioada respectivă se afla în pragul divorțului și că trecea rar pe la pensiune. A negat că ar fi introdus vreodată datele cardurilor în POS. În privința facturilor fiscale ce justificau operațiunile de decontare efectuate prin intermediul POS-ului, a recunoscut că ea a fost cea care le-a completat, însă a invocat că datele i-au fost comunicate de soț, „fără a cunoaște caracterul nereal al acestora”. „Am făcut acest lucru deoarece anterior eram persoana care completa facturile emise de societate”, a susținut femeia în instanță. În sala de judecată a ajuns și contabilul societății celor doi. Acesta a declarat că, la un moment dat, a constatat „niște încasări imense”, iar când l-a întrebat pe Cătălin Munteanu Tonița de ele, acesta i-a spus că sumele respective erau niște încasări ale unor facturi emise în baza unor contracte notariale, pe care nu i le-a prezentat niciodată.

Au încercat să piardă urma banilor

SPĂLARE DE BANI… Pentru a ascunde proveniența sumelor record încasate, cei doi soți au întocmit pe numele societății pe care o dețineau, SC KATLARIS SRL, facturi către diverși clienți, societăți, inclusiv societăți din Maldive. Trucul nu a fost deloc întâmplător. „Inculpații urmăreau ca prin valoarea totală a facturilor să acopere valoarea încasărilor frauduloase prin POS, de 1.411.986 lei, pentru a da aparența că încasările frauduloase sunt justificate prin contracte de prestări servicii și facturi emise legal în baza acestora. Modul în care au înregistrat contabil încasări frauduloase prin POS în valoare de 530.107,02 lei dovedește pe deplin această idee”, a argumentat judecătorul. Banii încasați fraudulos au fost transferați atât în conturile lui Cătălin Munteanu Tonița, cât și ale soției acestuia, cu justificările de „cumpărare teren” și „contract vânzare-cumpărare”. Detaliile tranzacțiilor erau fictive, spune instanța, și au avut ca scop ascunderea/disimularea originii ilicite a acestor sume de bani. „În realitate nu au existat aceste pretinse vânzări-cumpărări între societatea inculpată- pe de o parte și fiecare dintre cei doi inculpați- pe de altă parte, iar sumele de bani care au făcut obiectul acestor transferuri nu au provenit din disponibilitățile societății inculpate obținute în desfășurarea obiectului său de activitate, ci din încasările necuvenite obținute prin tranzacții frauduloase la POS. Înregistrarea transferurilor de bani în jurnalul de bancă cu explicația „casa în lei” denotă faptul că inculpații au urmărit ca traseul banilor să pară că a luat o altă direcție, respectiv către casieria societății inculpate, și nu către conturile lor personale”, a motivat judecătorul Tribunalului Vaslui.

Fostul polițist, condamnat cu executare

SENTINȚĂ… Chiar dacă a recunoscut faptele și a depus și un denunț împotriva altei persoane pentru spălare de bani, înșelăciune și fals, Cătălin Munteanu Tonița nu a scăpat de închisoare. Judecătorii au decis condamnarea lui la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare. Soția, de care între timp a divorțat, a fost condamnată și la 2 ani și 10 luni închisoare, însă în cazul ei judecătorii au decis suspendarea pedepsei. Instanța a apreciat că gradul de implicare al acesteia în comiterea infracțiunilor a fost mai redus. Trimisă în judecată, în calitate de persoană juridică, societatea KATLARIS, administrată în prezent de omul de afaceri Vasile Tonița ( fostul socru al polițistului), cel care administrează firma de transport public din Bârlad, a fost condamnată la plata unei amenzi în cuantum de 80.000 de lei. În plus, tribunalul a decis dizolvarea societății. Sentința Tribunalului Vaslui nu este definitivă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.