spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Politistul Lupu de la Crimã Organizatã a dat lovitura vietii: 15 mil. USD

- Advertisement -

Doi politisti bârlãdeni implicati în furtul anului!

INCREDIBIL …Doi politisti bârlãdeni, unul de la Crimã Organizatã si altul de la Investigatii Criminale sunt piese de bazã într-o retea de infractori care au speriat sistemul bancar. Au reusit sã fure în jur de 15 milione de dolari. Ieri, procurorii DIICOT, având sprijinul Jandarmeriei Române, au efectuat 42 de perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Bârlad, Bacãu, Pitesti, Galati si Constanta. Au adus la audieri 25 de persoane suspecte cã au atacat serverele mai multe bãnci din Oman si Statele Unite si ar fi reusit sã sustragã peste 15 milioane de dolari. Potrivit DIICOT, din grupare fac parte si doi politisti din Bârlad, unul fiind agentul Mihai Lupu de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate, care are calitatea de inculpat în acest dosar. Acesta a fost dus la audieri la Bucuresti, dupã ce locuinta sa si biroul de la Politie a fost perchezitionat. Procurorii precizeazã cã cel de-al doilea politist, are doar calitatea de suspect si nu a fost adus încã la audieri. Se pare cã reteaua era coordonatã de fotbalistul Bogdan Ghiceanu, de la FC Otopeni, arbitrul de fotbal Ionut Chiriac si luptãtorul K1, Marius Ioan Curtas.

Potrivit procurorilor DIICOT, anchetatorii au ajuns la aceastã retea infractionalã dupã ce au fost racolati si cei doi politisti din Bârlad. Astfel, nivelul lor de trai a crescut simtitor, ei ocupându-se cu retragerea de bani din bancomate. Colegii lor au devenit suspiciosi, cei doi au fost monitorizati, iar încet-încet anchetatorii au intrat pe fir. Procurorii DIICOT spun cã unii dintre membrii retelei, foarte buni informaticieni, reuseau sã spargã bazele de date ale unor bãnci din Statele Unite, Oman si Puerto Rico. Asa ar fi furat date ale cardurilor bancare înregistrate pe numele unor corporatii. Respectivele date ar fi fost transmise cãtre alti membri ai retelei. Acestia din urmã ar fi clonat cardurile, iar cu ajutorul acestora retrãgeau banii. În zilele nelucrãtoare, membrii retelei mergeau în tãri din Uniunea Europeanã, dar si în Japonia si scoteau sume imense de bani de la ATM-uri. Acestia preferau sã opereze în zilele nelucrãtoare pentru ca angajatii bãncilor sã nu observe în timp util cã de la respectivele ATM-uri sunt retrase sume imense de bani.

Ce spune oficial DIICOT

“Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti împreunã cu ofiteri de politie judiciarã din cadrul Brigãzii de Combatere a Criminalitãtii Organizate Bucuresti au efectuat, la data de 26 aprilie, un numãr de 42 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Bârlad, Bacãu, Pitesti, Galati si Constanta în cadrul unei actiuni vizând destructurarea unui grup infractional organizat specializat în sãvârsirea de infractiuni informatice si spãlare de bani. În cauzã, existã suspiciunea rezonabilã cã în perioada februarie 2013 – decembrie 2013, grupul infractional organizat, format din peste 52 de persoane, cetãteni români si strãini, în baza aceleiasi rezolutii infractionale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar ( peste 34.000 de operatiuni ), în 24 de state, respectiv S.U.A., Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicanã, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD. În activitatea infractionalã au fost vizate banci din SUA (Puerto Rico) si OMAN (MUSCAT)”, se precizeazã în comunicatul DIICOT.

Infractiunile comise în 2013 în UE si Japonia

Din cercetarile efectuate în cauzã a rezultat cã liderii grupãrii au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor institutii bancare obtinând astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporatii, iar ulterior respectivele date erau inscriptionate pe carduri clonate si distribuite cãtre alti membrii ai grupãrii. Operatiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, într-un interval de timp stabilit, în zilele nelucrãtoare ale bãncilor. Membrii grupãrii efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor institutii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia si România.

Grupul infractional a actionat în acelasi mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reusind sã efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor institutii bancare din 15 orase (printre care si Bârlad – n.r.). Totodatã, la data de 20 decembrie 2013, a fost retrasã din Japonia de cãtre aceiasi membri ai grupãrii suma de 9.000.000 USD.

Aur si tablouri, descoperite la perchezitii

“Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost gãsite si ridicate 16 laptopuri si telefoane mobile folosite în activitatea infractionalã, douã kilograme de aur în lingouri, tablouri si suma de 150.000 euro. De asemenea, liderii grupãrii au investit sumele de bani provenite din sãvârsirea infractiunilor în bunuri mobile si imobile asupra cãrora se vor institui mãsuri asiguratorii. La sediul DIICOT- S.T. Bucuresti au fost aduse, în vederea audierii, un numãr de 25 de persoane”, mentioneazã procurorii DIICOT, structura centralã.

Agentul Mihai Lupu n-a fost retinut

Deocamdatã în acest dosar, dintre cei 25 de suspecti adusi la sediul DIICOT au fost retinute în vederea arestãrii sapte persoane. Agentul Mihai Lupu nu se numãrã printre cei retinuti, însã împotriva lui si a altor suspecti a început urmãrirea penalã. “Nu s-a luat nicio mãsurã împotriva celor doi poltisti din Bârlad, deocamdatã. Unul are calitatea de suspect si celãlalt de inculpat (Mihai Lupu – n.r.). Împotriva lor s-a început urmãrirea penalã, iar cercetãrile în acest caz continuã”, ne-a precizat asearã procurorul Mihaela Porima, purtãtorul de cuvânt al DIICOT.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.