spot_img
8.3 C
Vaslui
03-nov.-2024
spot_img

Politistii vor modificarea „Statutului Politistului”

- Advertisement -

DOLEANTE… Liderii de sindicat din Sindicatul politistilor cer adoptarea unui Statut al politistului care sã elimine deficientele, sã continã articole clare, predictibile, sã facã o diferentiere între cei ce desfãsoarã activitate de politie si cei angajati în functii de specialitate, sã detinã functii de politisti doar cei ce desfãsoarã activitate de politie, sã reglementeze un sistem de carierã unic de ofiteri de politie, a cãrui evolutie sã se efectueze pe merit.

Într-o scrisoare adresatã ministrului de Interne, Petre Tobã, Sindicatul politistilor cere modificarea Statutului politistului care a devenit, în ultimii ani, „subiect pe ordinea de zi a fiecãrei echipe manageriale a MAI, dar, în realitate, nici un ministru nu si-a asumat responsabilitatea acestui obiectiv”, se aratã în scrisoarea adresatã ministrului.

Printr-o scrisoare deschisã adresatã ministrului Petre Tobã, politistii din toatã tara solicitã acestuia sã-si asume modificarea Statutului politistului. „Modificarea Statutului politistului a devenit, de mai bine de 10 ani, un subiect pe ordinea de zi a fiecãrei echipe manageriale a MAI, dar în realitate, nici un ministru nu si-a asumat responsabilitatea acestui obiectiv. Din obiectiv al ministerului sub mandatul domnului Gabriel Oprea, cu termen de realizare/intrare în vigoare la 01.01.2016, la a doua sedintã din toamna lui 2015, doi lideri sindicali pensionari au solicitat amânarea modificãrii Statutului politistului pentru 2016. Acestia au formulat solicitarea de amânare la cererea fostului subsecretar de stat Florea Oprea. La începutul acestui an am solicitat reluarea discutiilor cu privire la proiectul de modificare a Statutului politistului, însã ni s-a comunicat cã este exclus ca în 2016 sã se finalizeze si sã se trimitã la Parlament un proiect de lege care sã vizeze un alt Statut al politistului.  Legea nr. 360/2002 se modificã pe articole/capitole ca urmare a declarãrii neconstitutionale a unor prevederi referitoare la cercetarea disciplinarã, evaluarea profesionalã, ocuparea functiilor de conducere etc. În 17 aprilie, Curtea Constitutionalã se va pronunta cu privire la neconstitutionalitatea articolelor care vizeazã Ghidul carierei si modificarea raporturilor de serviciu. Întârzierea în adoptarea reglementãrilor în conformitate cu dispozitiile instantei produce efecte nedorite atât pentru politisti, cât si pentru institutie”, se aratã în scrisoarea adresatã ministrului. De asemenea, oamenii legii cer adoptarea unui Statut al politistului care sã elimine deficientele, sã continã articole clare, predictibile, sã facã o diferentiere între cei ce desfãsoarã activitate de politie si cei angajati în functii de specialitate, sã detinã functii de politisti doar cei ce desfãsoarã activitate de politie, sã reglementeze un sistem de carierã unic de ofiteri de politie, a cãrui evolutie sã se efectueze pe merit.

Angajãrile din sursã externã, contestate de politisti

Chiar dacã existã un mare deficit de personal în toate structurile Ministerului de Interne, politistii considerã discriminatorie mãsura angajãrii de personal din sursã externã si vin cu solutii din interior. „În acest moment existã un mare deficit de personal în structurile de politie, foarte multi politisti sunt nemultumiti cu privire la încadrãrile din sursã externã. Angajãrile din sursã externã pot fi anulate întrucât prevederile legale sunt susceptibile a fi declarate neconstitutionale (OUG nr. 3/2016 modificã o lege organicã). Angajãrile din sursã externã sunt nedrepte pentru politistii ce provin din scolile de formare ale MAI. Existã discriminãri în formele de recrutare a elevilor pentru formarea politistilor. De aceea, politistii sindicalisti solicitã modificarea duratei de scolarizare a elevilor scolilor de formare a agentilor de politie la 1 an, modificarea procedurilor de recrutare a elevilor scolilor de formare a agentilor de politie prin recrutarea pe judete si probe sportive nediferentiate între bãrbati si femei”, spun sindicalistii. În sustinerea acestora vin si cu argumente: „în opinia Pro Lex, într-un an se pot forma agenti de politie. Cu acelasi buget se pot scolariza un numãr dublu de elevi. Gestiunea resurselor umane este mai eficientã, putându-se corela mai bine numãrul de elevi cu necesarul de politisti. Un an de pregãtire în scolile de formare este clar mai mult decât cele trei luni cât vor efectua cei angajati din sursã externã”, sustin sindicalistii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.