spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Politistii vor avea interzis la tatuaje si percinguri

- Advertisement -

RESPINSI… Guvernul a modificat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, printr-o Ordonantã de Urgentã, Statutul politistului, astfel cã persoana care participã la un concurs pentru ocuparea unor functii de executie nu trebuie sã aibã tatuaje pe fatã si/sau pe gât si nici piercinguri. 

Actul normativ reconsiderã solutia privind tatuajele, astfel încât „persoana care participã la un concurs pentru ocuparea unor functii de executie vacante prin încadrare directã/ reîncadrare/ transfer nu trebuie sã aibã tatuaje ori elemente ornamentale, de orice naturã, aplicate, inserate sau implantate pe fatã si/sau gât, precum si în alte zone ale capului, iar tatuajele ori elementele ornamentale prezente pe corpul candidatului sã nu reprezinte sau sã nu semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentãri de naturã sã incite la violentã, urã sau discriminare ori sã aibã conotatii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Noutãtile din statutul politistului

Actul normativ aprobat de Guvern consolideazã cadrul normativ pentru protectia juridicã a politistilor, punându-l, totodatã, în acord cu deciziile recente ale Curtii Constitutionale a României prin care a fost constatatã neconstitutionalitatea unor dispozitii din cuprinsul Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului. Astfel, ordonanta de urgentã stabileste nivelul legislatiei primare, continutul juridic si limitele dreptului în virtutea cãruia se deconteazã cheltuielile de asistentã juridicã în cazul politistului împotriva cãruia se desfãsoarã un proces penal si/sau civil pentru fapte sãvârsite în exercitarea atributiilor de serviciu sau care are sau a avut, într-un proces penal, calitatea de persoanã vãtãmatã printr-o faptã de ultraj. Au fost stabilite prevederi clare cu privire la rãspunderea materialã a politistului pentru pagube produse unitãtii. Politistul va rãspunde civil pentru întreaga pagubã, calculatã la data constatãrii acesteia, produsã cu vinovãtie patrimoniului unitãtii sau patrimoniului Ministerului Afacerilor Interne, prin actiunile ori inactiunile sale care nu au legãturã cu atributiile de serviciu.

Luminã si în privinta gradelor

De asemenea, este reglementatã modalitatea de acordare a gradelor profesionale absolventului cu diplomã de licentã al unui program de studii organizat la forma de învãtãmânt cu frecventã în cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” în functie de vechimea în structurile MAI. Alte modificãri si completãri aduse Legii 360/2002 privind Statutul politistului  vizeazã: instituirea posibilitãtii aplicãrii mãsurii „atentionãrii” ca mãsurã administrativã cu rol preventiv, stabilirea unor dispozitii cu privire la rãspunderea materialã a politistului, stabilirea modalitãtii si a criteriilor în baza cãrora se realizeazã repartizarea absolventilor institutiilor de învãtãmânt ale Ministerului Afacerilor Interne. Prin actul normativ adoptat de Guvern se reevalueazã masterul profesional, acesta fiind destinat, la forma de învãtãmânt cu frecventã, persoanelor care nu au absolvit anterior un program/curs de formare initialã a personalului Ministerului Afacerilor Interne, iar la cea cu frecventã redusã agentilor de politie absolventi de studii superioare, care îndeplinesc anumite conditii. De asemea, s-a aprobat reducerea, de la 5 la 3 ani, a perioadei de interdictie de schimbare a raporturilor de serviciu pentru agentul de politie care a absolvit programul de master profesional pentru formarea ofiterilor de politie, cu scopul realizãrii unui echilibru între interesul institutional de asigurare a necesarului de resurse umane conform nevoilor beneficiarului, cheltuielile alocate pregãtirii si dreptul politistului de a-si modifica raportul de serviciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.