spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
21-ian.-2025

POLITISTII SE ÎNTORC LA TOACLA CU SIRENĂ

- Advertisement -

Reorganizarea Politiei Rurale se apropie cu pasi repezi de finalizare, iar actualilor sefi de post li se pregăteste o surpriză. Există voci care afirmă că ei urmează să se transforme în sectoristi si vor rămîne fără masinile aflate acum în dotare, autoturismele urmînd să ajungă la sectie si folosite de politistii care vor activa în sectorul de patrulare. În aceste conditii, politistii care vor rămîne în comune nu vor avea decît o singură solutie, si anume bicicleta. Sau masina personală ori a vreunei cunostinte, că asa stăteau lucrurile pînă acum cîtiva ani. În urmă cu 6 ani, toate posturile de politie din judet au fost înzestrate cu cîte o bicicletă, dotată cu sirenă, loc special de tinut servieta, lumini fată-spate etc. În mod normal, vehiculele cu două roti trebuiau să fie folosite în activitatea de politie, însă putini au fost cei care au recurs la ele. Sefii de post cu care am discutat au venit si cu argumente în acest sens, toti declarînd că este destul de greu să faci muncă de politie folosind bicicleta. Un alt motiv pentru care bicicletele de politie au fost scoase destul de rar pe teren este acela că oamenii legii cad pradă glumelor proaste venite din partea cetătenilor. Oricum, spun politistii, în 2011 să faci muncă de politie cu bicicleta este mai mult decît dificil, întrucît nu ai cum să acoperi o comună ce se întinde pe o suprafată destul de mare folosind un astfel de vehicul.

„Cu bicicleta ajung cînd tragedia e consumată si trebuie chemat si popa“

„Avem bicicletă în dotare, cum să nu? Este la post, însă e flenduri. Cu toate astea am grijă de ea ca de ochii din cap. În acte are valoare de inventar de 18 milioane de lei vechi si am semnat pentru ea. Am folosit-o atunci cînd ni le-au dat vreo cîteva luni, însă doar o singură dată am dat drumul la sirenă. A doua oară nu am mai îndrăznit, pentru că rîdeau oamenii din sat de noi. În cîteva luni s-a stricat. Nici nu avea cum să fie alfel, pentru că prin comună nu sînt numai drumuri asfaltate. Din cauza hopurilor a cedat si i-a căzut o piesă. Am căutat peste tot să o repar, dar nu am găsit piesă de schimb. Am auzit acum că vor să ne oblige să le scoatem în stradă pentru că toate masinile de politie vor fi luate la sectiile noi înfiintate. O să le scoatem, ce-o să facem! Numai că va fi destul de greu să faci treabă cu ele. Dacă eu sînt sunat la 112 că doi se omoară într-o casă situată la 8 kilometri distantă, cînd ajung eu cu bicicleta acolo? Ajung cînd tragedia e consumată si trebuie chemat si popa. Oricum, reorganizarea Politiei Rurale nu cred că va fi benefică cetătenilor. În primul rînd zona de patrulare este destul de mare. De unde vor avea benzină ca masinile să umble non stop prin localităti? Pînă acum, fiecare masină de la post avea o cotă de 60 de litri de combustibil lunar si nu ajungea. Cînd hotii vor afla că nu mai sînt politisti în comună o să fie jale. Numărul furturilor se va înmulti. Nu cred că va exista localitate în care să nu se înregistreze măcar un furt într-o noapte. Sînt foarte multi oameni săraci si disperati. După 15 noiembrie va fi jale, mai ales că se aude că vor să mai dea afară 10.000 de politisti. Dacă fac restructurare ca si pînă acum, adică din zona operativă, să vedem cine o să mai patruleze pe străzile din România“, ne-a declarat un sef de post, căruia îi vom păstra anonimatul.

„Eu mai ies cu ea, însă niciodată nu am folosit sirena, că rîde lumea de noi“

Un coleg al acestuia ne-a spus că bicicleta se află în bună stare de functionare la sediu si că dacă va fi obligat o va folosi. „Avem bicicleta în dotare din 2005, însă nu am prea folosit-o. Este asigurată în sediul postului. Dacă vom fi nevoiti o să le scoatem pe traseu. I-am umflat rotile si este în regulă! Ce să spunem acum? Problema este că pleci dimineata cu bicicleta si te întorci seara. La cîte reclamatii sînt în ziua de astăzi nu stiu cum poti să le faci fată la toate folosind ca mijloc de deplasare o bicicletă. Consider că a fi îmbrăcat în uniformă impune respect. Si îl pierzi în momentul cînd esti călare pe o bicicletă. De folosit am folosit-o de putine ori. Adjunctul a refuzat. A iesit o singură dată prin comună cu ea, iar cînd s-a întors mi-a spus că nu mai face niciodată greseala asta, pentru că au făcut misto oamenii de el. Ce-i drept, mentalitatea românului lasă de dorit. Risti să ajungi bătaia de joc a cetătenilor atunci cînd dai drumul prin sat la sirena bicicletei. Se uită lumea la tine ca la urs. Mai este pînă va si la noi ca în tările dezvoltate, unde acest mijloc de locomotie este practicat pe scară largă, iar politistul care patrulează pe bicicletă este ceva normal“, a declarat un alt sef de post. Există însă si politisti care folosesc destul de des bicicleta din dotare, însă niciodată cu sirenă. „Eu mai ies cu ea, însă niciodată nu am folosit sirena, că rîde lumea de noi. Folosesc mai mult bicicleta personală. Asa că, dacă ne lasă fără masinile de serviciu eu sînt obisnuit. Si acum, cînd rămîn fără combustibil la masina de serviciu, bicicleta este solutia. În plus este sănătos, pentru că faci miscare. Trebuie să facem conditie fizică, să ne mentinem în formă, pentru că răii sînt din ce în ce mai violenti“, a spus un alt om al legii.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.