spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Politistii pregãtesc noi amenzi pentru soferi

- Advertisement -

Amenzi de 7.500 de lei, adica 75 de milioane de lei vechi, pentru încãlcarea legii rutiere. Iatã ce le pregateste Ministerul de Interne soferilor care nu respecta regulile in trafic. Si nu este singura modificare a Codului Rutier. Politistii vor ca cei care nu dau prioritate pietonilor, depãsesc viteza legalã sau conduc sub influenta alcoolului sã fie amendati cu sume cuprinse între 1.575 de lei si 7.500 de lei. În plus, soferul care a gresit se poate alege si cu retinerea permisului pentru 120 zile. Propunerile nu se opresc aici. Politisti sunt supãrati cã numai una din cinci amenzi este achitatã. Asa cã vor sã modifice legea astfel încât, cine nu plãteste în termenul legal, de 90 de zile, sã rãmânã fãrã permisul de conducere. Ministerul de Interne a mai introdus pe lista modificãrilor si propunerea ca masinile înmatriculate în alte state sã poatã circula în România doar 30 de zile de la data dobândirii titlului. Dupã aceea, soferul este amendat si rãmâne fãrã certificatul de înmatriculare si fãrã plãcute.

Lista completã a propunerilor Ministerului de Interne

R O M Â N I A

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

DIRECTIA INFORMARE SI RELATII PUBLICE

BULETIN INFORMATIV

Nr. 112 din 2 aprilie 2013

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionalã în administratia publicã, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

Proiectul de lege urmãreste crearea premiselor necesare actualizãrii permanente a evidentei vehiculelor înmatriculate, facilitând identificarea utilizatorilor acestora, si instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executãrii sanctiunii amenzii contraventionale pentru a reduce substantial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale.

În acest sens, se propune ca autovehiculele si remorcile înmatriculate în alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau resedinta în România, sã poatã circula pe drumurile publice pentru o perioadã de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenta autovehiculelor si remorcilor înmatriculate în alte state.

La cererea politistului rutier, persoanele care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, au obligatia de a prezenta, un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul. Exceptiile sunt expres prevãzute de lege.

Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneazã cu amendã și retinerea certificatului de înmatriculare si a plãcutelor cu numãr de înmatriculare. Datele referitoare la autovehicul si documentul doveditor al titlului cu care este detinut acesta vor fi înscrise în evidenta autovehiculelor sau remorcilor înmatriculate în alte state, care se tine de cãtre politia rutierã.

Proiectul de lege supus dezbaterii publice propune introducerea sanctiunii suspendãrii exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule în cazul nerespectãrii obligatiei de a achita amenda contraventionalã în termenul prevãzut de lege. Suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situatia în care conducãtorul auto sau, dupã caz, proprietarul vehiculului ori detinãtorul mandatat nu face dovada achitãrii amenzii contraventionale în termen de 90 de zile de la data comunicãrii procesului verbal.

Odatã cu constatarea contraventiei si aplicarea amenzii, în situatia în care plata acesteia nu se face pe loc, agentul constatator completeazã în procesul verbal si înstiintarea de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule. Împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecãtoria în a cãrei razã de competentã a fost constatatã fapta. Plângerea depusã suspendã executarea sanctiunilor contraventionale complementare, precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

Totodatã, în vederea atingerii obiectivului de reducere a numãrului de accidente este propusã înãsprirea sanctiunilor prevãzute pentru încãlcarea unor norme rutiere. Astfel, nerespectarea normelor privind obligatia de a acorda prioritate pietonului angajat regulamentar în traversare, nerespectarea limitelor de vitezã prevãzute pentru categoria de drum si vehicul si nerespectarea interdictiei de a conduce un autovehicul de cãtre o persoanã aflatã sub influenta bãuturilor alcoolice sunt sanctionate mai aspru prin trecerea faptelor respective la clasa a V-a de sanctiuni, concomitent cu majorarea termenului prevãzut ca perioadã de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule, respectiv 120 zile. În acest context, se introduce o nouã treaptã privind limita de vitezã, respectiv depãsirea cu peste 60 de km/h a limitei maxime prevãzute pentru sectorul respectiv de drum si categoria de vehicul cãreia i se aplicã, sanctionatã cu aceeași pedeapsã mentionatã mai sus.

În forma supusã dezbaterii publice, proiectul de act normativ propune ca, în situatia în care noul proprietar al unui autovehicul nu solicitã, în termen legal, autoritãtilor competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, sã opereaze de drept suspendarea înmatriculãrii vehiculului.

O altã propunere de modificare a Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice se referã la înregistrarea video si, dupã caz, audio, cu sisteme tehnice de monitorizare a modului de desfãsurare a probei teoretice si a probei practice pentru obtinerea permisului de conducere. Pentru proba practicã, sistemele tehnice de monitorizare se instaleazã pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practicã pentru categoriile AM, A1, A2 si A sunt exceptate de la aceste dotãri.

***

Textul acestui document este afisat si poate fi consultat pe pagina de Internet a institutiei noastre: www.mai.gov.ro, la sectiunea Transparentã decizionalã, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul al M.A.I., din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt așteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, în termen de 10 de zile.

DIRECTIA INFORMARE SI RELATII PUBLICE

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.