spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Politistii le-au pus gând rãu vânzãtorilor ambulanti de artificii

- Advertisement -

POCNITORI Sfârsitul de an vine cu o bãtaie de cap în plus pentru oamenii legii, dar si pentru cei care vor sã facã un ban necinstit, vânzând obiecte pirotehnice fãrã acte, la colt de stradã. Amenzile foarte mari sunt menite sã descurajeze astfel de practici, însã din experienta anilor trecuti, politistii stiu cã asa ceva e imposibil. Astfel, vor începe actiuni specifice chiar de sãptãmâna aceasta.

Actiunea “Foc de artificii” se va desfãsura în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012 si are drept scop “cresterea sigurantei cetãteanului, identificare si combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeazã detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si folosirea articolelor pirotehnice de cãtre persoanele fizice si juridice”. Politistii vasluieni vor efectua controale la cele nouã societãti comerciale existente pe raza judetului, inclusiv la locurile de depozitare, în vederea stabilirii legalitãtii operatiunilor derulate, destinatiei finale a articolelor pirotehnice, a stocurilor existente si a modului de asigurare a securitãtii acestora. “Vor fi efectuate verificãri si controale în complexele comerciale, piete, târguri sau alte locuri de comercializare identificate pe raza judetului, pentru verificarea legalitãtii operatiunilor de detinere si comercializare cãtre populatie sau persoane juridice a articolelor pirotehnice. De asemenea, politistii vor urmãri identificarea persoanelor juridice si fizice care efectueazã operatiuni fãrã drept cu articole pirotehnice”, a declarat Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Zilele acestea va fi organizatã o întâlnire cu administratorii societãtilor comerciale din judetul Vaslui autorizate sã detinã, sã comercializeze, sã foloseascã obiecte artizanale si de distractie pe bazã de amestecuri pirotehnice, pentru a li se aduce la cunostintã prevederile legale în domeniu. Iarna trecutã, au fost constatate 26 infractiuni privind efectuarea de operatiuni cu articole pirotehnice de cãtre persoane fizice si juridice neautorizate, fiind întocmite 23 dosare de cercetare penalã. De asemenea, au fost aplicate 11 sanctiuni contraventionale si au fost ridicate în vederea confiscãrii 570 kg articole pirotehnice.

Ce spune legea ?!

Prin modificãrile aduse la Legea 126/1995, obiectele pirotehnice ce pot fi comercializate de cãtre persoanele juridice autorizate cãtre populatie sunt cele din:

– categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintã un risc foarte scãzut si un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizãrii în spatii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizãrii în interiorul clãdirilor cu destinatia de locuintã (de exemplu: Stelute, Lumânãri scânteietoare, Jerbe cu scântei, Minifacle, Minisori, Inele de foc, Sateliti);

– categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment si articolele pirotehnice de scenã, care prezintã un risc scãzut.

Articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, T1, T2 si P2 sunt destinate manipulãrii ori utilizãrii exclusive de cãtre pirotehnicieni.

Infractiuni

Producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul, folosirea sau orice altă operatiune cu materii explozive, efectuatã fãrã drept, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuatã fãrã drept, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an.Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 cãtre persoanele cu vârsta sub limita prevãzutã de lege (persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot detine si utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 si P1), precum si comercializarea cãtre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de cãtre pirotehnicieni constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an. Tentativa se pedepseste, de asemenea.

Contraventii

– amendã de la 5.000 Ron la 7.500 Ron – neîndeplinirea conditiilor legale privind inscriptionarea pe ambalajul obiectelor pirotehnice, în limba românã, a informatiilor despre categoria din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care apar la pãstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor;

– amendã de la 3.000 Ron la 6.000 Ron – folosirea obiectelor pirotehnice în locurile interzise de art. 34 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

53 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.