Poliţişti, jandarmi, pompieri şi angajaţi ai Penitenciarului Focşani au primit, anul trecut, sancţiuni pentru abateri disciplinare. În timp ce unii dintre aceştia au primit mustrări scrise, alţii au fost trecuţi pe funcţii inferioare sau vor fi înaintaţi în grad mai târziu decât ar fi trebuit. Cele mai multe abateri disciplinare au fost constatate în rândul angajaţilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Aproape 40 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost sancţionaţi, anul trecut, ca urmare a unor abateri disciplinare. Astfel, jandarmi, poliţişti, pompieri, dar şi angajaţi ai Penitenciarului Focşani au primit mustrări scrise, le-au fost reduse salariile sau au fost trecuţi pe funcţii inferioare după ce s-a constatat că nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu.
Potrivit unui comunicat de presă emis de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focşani, Georgeta Gură, în cursul anului 2010 au fost sancţionaţi disciplinar nouă angajaţi ai acestei unităţi. Cinci dintre aceştia au primit mustrări scrise deoarece au absentat nemotivat de la serviciu şi au dat dovadă de neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu. „Totodată s-a dispus diminuarea drepturilor salariale de la 5% la 10% pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 luni unui număr de trei funcţionari publici cu statut special pentru următoarele abateri disciplinare: absenţă nemotivată de la serviciu şi pentru neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. De asemenea, în cazul unui alt funcţionar public cu statut special s-a dispus trecerea într-o funcţie inferioară pentru săvârşirea abaterii disciplinare de neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu“, a declarat inspectorul principal Georgeta Gură, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focşani.
Sancţiuni şi în rândul jandarmilor
Numărul jandarmilor care în cursul anului 2010 au săvârşit abateri disciplinare a fost destul de mic.Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectora-tului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vrancea, căpitan Sorin Hunea, „pe parcursul anului 2010 la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea au fost sancţio-nate patru cadre“. „Astfel, un număr de trei cadre sancţionate cu «avertisment» pentru superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, iar un cadru a fost sancţionat cu «amânare în grad pentru o perioadă de doi ani» pentru cauzarea şi favorizarea producerii unui eveniment grav ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu“, a precizat căpitan Sorin Hunea.
Angajatul IJJ care nu va fi înaintat în grad în următorii doi ani, este subofiţerul care la începutul lunii decembrie 2010 şi-a pierdut pistolul din dotare, în timpul unei misiuni. Subofiţerul a constatat că nu mai are arma în momentul în care a vrut să iasă din tură şi trebuia să o predea. Incidentul s-a produs în apropiere de Panciu. În noaptea respectivă, o patrulă mixtă, din care făcea parte şi subofiţerul ghinionist, a participat la o intervenţie, în timpul căreia a urmărit câţiva suspecţi pe un teren de la periferia oraşului Panciu. Subofiţerul nu şi-a dat seama imediat că nu mai are arma, ci abia atunci când a terminat tura şi se pregătea să plece acasă. După ce a sesizat lipsa pistolului, jandarmul a plecat la locul unde intervenise pentru a-şi căuta arma, dar nu a mai găsit-o. După ce a văzut că nu o găseşte şi că nu are încotro, el şi-a informat superiorii. Ulterior, efective din cadrul IJJ au desfăşurat acţiuni de căutare în zona în care pistolul a fost pierdut şi la câteva zile după incident arma a fost găsită. În urma anchetei desfăşurate la nivelul Inspectoratului, s-a luat măsura amânării înaintării în grad pe o perioadă de doi ani, dar ancheta declanşată de Parchetul Militar în acest caz nu a fost încă finalizată.
11 poliţişti sancţionaţi disciplinar
Nici angajaţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea care au călcat pe bec nu au scăpat basma curată. În cursul anului 2010, 11 poliţişti, dintre care un ofiţer şi 10 agenţi, au fost sancţionaţi disciplinar. Unul dintre aceştia a primit sancţiune pentru că a avut un comportament necorespunzător, iar ceilalţi 10 au fost traşi la răspundere pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege. „Sancţiunile disciplinare aplicate au constat în nouă mustrări scrise, o trecere pe o funcţie inferioară şi o amânare la promovarea în gradul profesional“, a afirmat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea. De asemenea, sunt şi câţiva poliţişti care au săvârşit fapte penale, iar în aceste cazuri a fost sesizat Parchetul, care face cercetări şi va dispune măsurile legale. Printre poliţiştii care în cursul anului 2010 au săvârşit fapte penale se numără şi şeful postului de Poliţie din Tâmboieşti. Omul legii a fost trimis în judecată după ce a condus maşina de serviciu în stare de ebrietate şi a produs şi un eveniment ru-tier. În rechizitoriul întocmit pe numele poliţistului se arată că în data de 9 martie 2010, în timp ce se deplasa cu maşina de serviciu, poliţistul nu a observat un microbuz care era oprit pe marginea străzii şi a intrat în coliziune cu acesta. S-a constatat că omul legii conducea deşi avea o alcoolemie de 0,80mg/l alcool pur în aerul expirat. La probele de sânge, valoarea alcoolului a fost de 1,65 la mie alcool pur în sânge. Între timp, poliţistul a fost achitat.
Pompier impertinent
Anul trecut, cele mai multe sancţiuni disciplinare au fost aplicate în rândul angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea. Spre deosebire de angajaţii celorlalte instituţii menţionate anterior, sancţiunile în rândul pompierilor au fost mai blânde, aceştia primind doar avertismente. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea, locotenent Fănel Florentin Duţă „în cursul anului 2010, 15 angajaţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au primit sancţiuni pentru abateri disciplinare“. „În toate cazurile au fost aplicate avertismente. 12 persoane au fost sancţionate pentru ne-respectarea atribuţiilor de serviciu sau superficialitate în îndeplinirea acestora, o sancţiune a fost aplicată pentru lipsă de respect manifestată faţă de comandanţi, superiori, egali sau inferiori în grad, o sancţiune pentru pătrunderea fără autorizare într-un loc cu acces limitat, semnalizat sau cunoscut în acest sens, iar o altă sancţiune a fost aplicată pentru încălcarea reglementărilor în vigoare privind protecţia informaţiilor clasificate naţionale, NATO şi UE“, a precizat locotenentul Fănel Florentin Duţă.
Dacă ar fi să facem un clasament al sancţiunilor aplicate în rândul angajaţilor MAI şi a celor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la nivelul judeţului Vrancea, pe primul loc la numărul de abateri s-ar situa angajaţii ISU, urmaţi de cei ai IPJ, de cei ai Penitenciarului, iar pe ultimul loc se situează angajaţii IJJ, care, se pare, că şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu cu o mai mare responsabilitate.
monitorulvn.ro