Partidul Miscarea Popularã, cu tãieri de panglici si lansãri de carte
NOUTATE O altfel de lansare politicã. Cam asa s-ar traduce prima aparitie publicã a Partidului Miscarea Popularã (PMP) la Vaslui, dupã o lunã si ceva de negocieri si intense discutii. Lansarea PMP a însemnat, pe lângã obisnuitele declaratii festive, si o lansare a cãrtii fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi, „Legãtura de chei”, o trecere în revistã a activitãtii diplomatice din ultimii 15 ani, dar si tãierea panglicii la noul sediu, situat în centrul orasului. Pentru a da greutate momentului, conducerea Miscãrii Populare, în frunte cu deputatul Eugen Tomac si fostul ministru Valerian Vreme, a venit in corpore la Vaslui, fiind impresionatã de modul în care s-au organizat colegii din judetul nostru. Tomac a explicat cã, în activitatea sa politicã, se ghideazã dupã învãtãturile primite de la presedintele Traian Bãsescu, cel cãruia i-a fost consilier multi ani. „Am învãtat de la dl. presedinte Bãsescu cã dacã îti doresti sã faci ceva în România trebuie sã dai dovadã de mult curaj. Asta vreau si eu sã fac, sã fac din Miscarea Popularã un partid în care oamenii sã aibã încredere”, a spus presedintele PMP. În ceea ce-l priveste pe liderul organizatiei judetene, Dragos Gîlea, acesta a primit un cec în alb de la conducerea centralã pentru a pune la punct organizatia, prin crearea de filiale în toate comunele si orasele judetului.
În jur de 70 de membri si sustinãtori ai Miscãrii Populare s-au adunat la Centrul de Afaceri, ieri, pentru a fi martori la nasterea unui nou partid la Vaslui. Partidul Miscarea Popularã are, oficial, organizatie si în judetul Vaslui, filiala fiind condusã de juristul Dragos Gîlea, ajutat de prim-vicepresedintele Neculai Bosie si secretarul executiv Elena Fociak. „Din pãcate, vedem cu totii cã, de 20 de ani, Vasluiul este un judet prea rosu… Noi am reusit, în conditiile de aici si într-un timp atât de scurt, sã închegãm o organizatie puternicã, cu perspective de viitor. Transmitem un semnal puternic, de coeziune, în ceea ce priveste organizatia de la Vaslui. Am pornit la drum cu acest proiect în urmã cu o lunã si jumãtate si am reusit sã constituim organizatii în Vaslui, Bârlad, Husi, Murgeni si Negresti, orasele si municipiile din judet. Am trecut la celãlalt nivel, pregãtim deja lansarea organizatiilor la comune, sunt multe discutii si semnale. Venim pe fundalul unei nemultumiri evidente a populatiei, care nu poate suporta asocierea dintre PNL, un partid de dreapta, cu PSD, un partid socialist, fost comunist, care integreazã în rândurile sale fosti activisti de marcã”, a spus Dragos Gîlea.
Eugen Tomac: „Nu suport PSD-ul din cauza lui Ion Iliescu, a plecat la Moscova atunci când românii mureau de foame”
Mult mai incisiv s-a dovedit a fi presedintele PMP, deputatul moldovean Eugen Tomac. „Sunt printre cei cãrora Guvernul USL le-a fãcut propunerea de a rãmâne în acest guvern. Nu pot sta într-un partid care îl are la cârmã pe Ion Iliescu, care în 1953 când românii mureau de foame pe stradã el s-a dus la Moscova, unde mai trãia Stalin, si a ajuns peste noapte presedintele studentilor strãini care studiau la Moscova. Multe rele s-au întâmplat în România din cauza lui Ion Iliescu, din cauza acestui personaj nu-mi place PSD-ul”, a spus Tomac. Acesta crede cã toti politicienii de dupã 1989 au gresit, pentru cã au pus interesele personale mai presus de interesul national, au uitat de cei care i-au votat atunci când au ajuns la putere. „Noi vom apãra interesul national, vrem sã propunem românilor un alt model de a face politicã. Am învãtat de la presedintele Traian Bãsescu cã, dacã vrei sã faci ceva în România, îti trebuie mult curaj. Dumnealui este cel care a avut mult curaj, pentru cã a trebuit sã lupte împotriva celor douã tentative de suspendare, a avut convingerea cã nu trebuie sã lase România la mâna unor personaje certate cu Justitia. Noi, cei din conducerea Miscãrii Populare, am stat ani de zile în preajma domnului presedinte Bãsescu, nu ne-am ocupat de afaceri personale sau altfel de jocuri politice, am cãutat sã facem performantã pentru România”, a spus Eugen Tomac.
Teodor Baconschi a lansat o carte-document la Vaslui
Dincolo de momentul politic, tot ieri s-a petrecut la Centrul de Afaceri si lansarea cãrtii „Legãtura de chei”, a fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi. O carte care trece în revistã cei 15 ani trãiti în diplomatia românã de fostul ministru Baconschi, cu greutãti si împliniri. „Titlul cãrtii este o mãrturie a diplomatiei noastre, vorbeste despre un român adevãrat si experientele sale, care a avut posibilitatea sã vadã dincolo de cetate, dincolo de ceea ce este românesc”, a spus Laurentiu Chiriac, fostul director al Muzeului Judetean, cel care a fãcut prezentarea cãrtii. La rândul sãu, Teodor Baconschi, a spus cã se asteaptã ca vasluienii sã citeascã dincolo de rânduri. „Am avut privilegiul de a reprezenta România peste mãri si tãri, chiar si acolo unde nu eram cunoscuti. Dacã am reprezentat tara timp de 15 ani ca diplomat, ministru de Externe sau secretar de stat, era normal sã nu las România la greu. De asta am intrat în Miscarea Popularã”, a spus autorul cãrtii.