spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Politia vasluianã la pãmânt

- Advertisement -

BOMBÃ Controlul efectuat de IGPR a lãsat urme adânci la Inspectoratul din Vaslui. Aproximativ 40 de ofiteri, dintre care multi sefi de servicii, sunt cercetati prealabil pentru efectuarea defectuoasã a îndatoririlor de serviciu. Grav e cã ofiterii din cadrul a douã servicii (Economic si cel al Circulatiei) sunt cu totii luati în colimatorul Corpului de Control si cercetati prealabil. Indiferent de sanctiunile pe care le vor primi, care pot merge de la mustrãri pânã la demiteri, cariera lor va avea de suferit. Acestia nu vor mai putea avansa în grad si nici nu vor mai putea visa la functii de conducere. Sunt vizati majoritatea sefilor de servicii din cadrul IPJ Vaslui, sefii politiilor municipale si inspectorul sef Mihai Carp. Singurii care au scãpat în urma controlului IGPR au fost seful Serviciului Investigatii Criminale, Liviu Munteanu, cãruia nu au avut ce sã îi reproseze, precum si seful politiei Murgeni, care a scãpat de furcile caudine ale controlului, pentru cã a mai fost verificat acum doi ani. E posibil ca în perioada imediat urmãtoare sã asistãm la demisii spectaculoase sau pensionãri timpurii. Niciodatã, în istoria Politiei vasluiene nu au mai fost gãsite atât de multe nereguli si la niciun inspectorat din tarã nu au fost atât de multi ofiteri vizati de anchete disciplinare. În urmãtoarele zile, dupã ce politistii vasluieni îsi vor însusi datele controlului vor urma sanctiunile. Este greu de crezut cã Mihai Carp va mai rãmâne în fruntea IPJ Vaslui.

Zile negre pentru politia vasluianã. Aproximativ 40 de ofiteri de politie, majoritatea cu functii de conducere, vor primi sanctiuni din partea Inspectoratului General al Politie Române. Sanctiunile vin ca urmare a controlului efectuat de cãtre Corpul de Control al IGPR efectuat în primãvara acestui an. O serie de plângeri prealabile de naturã disciplinarã, constatate de Corpul de Control, au fost înaintate cãtre sefii Politiei Române. Urmeazã ca acestia sã dispunã sanctiuni, dupã analiza gravitãtii faptelor. Sunt luati în colimator majoritatea sefilor de servicii din cadrul IPJ Vaslui, în frunte cu comisarul sef Mihai Carp. De asemenea, mai sunt vizati si sefii politiilor municipale Vaslui, Bârlad, Husi si cel al orasului Negresti. Grav este faptul cã, în cadrul a douã servicii judetene, Economic si Rutier, nu existã ofiter care sã scape de sanctiune. În aceste conditii se pune întrebarea cine va rãmânã sã le conducã. Asta pentru cã sanctiunile, care pot merge de la mustrare scrisã, pânã la demitere, au si altfel de repercusiuni. Cei vizati îsi pot pierde functiile de conducere, pot fi degradati, schimbati de pe functie, nu vor mai putea fi avansati în grad si nu vor mai putea aspira la o functie de conducere. Din surse demne de încredere am aflat cã plângerile au în vedere dosare “uitate” în sertare sau raportãri fictive. Astfel, se raportau mult mai multe amenzi decât erau date în realitate si asta pentru a da bine în rapoartele trimise cãtre sefii mai mari. Alte cazuri la care se face referire în raportul de control sunt legate de solutiile date de politistii de la circulatie în unele cazuri de accidente. Se întâmpla ca, o solutie sã fie datã la locul accidentului, fatã de cei implicati si alta sã fie scrisã în birou dupã ce, spun unii, s-ar fi ajuns la mici întelegeri cu una din pãrti. Acum aproximativ o lunã de zile raportul a ajuns pe masa sefului IPJ Vaslui. Dupã ce a fost citit pe îndelete de Mihai Carp, acesta a convocat sedinta de rigoare. În fata tuturor celor implicati si a colegilor acestora, a dat citire raportului pentru ca fiecare sã stie ce-l asteaptã. Dupã aceea, a cerut instituirea “Legii Tãcerii”. Altfel spus, a ordonat tuturor sã-si tinã gura închisã si nimic sã nu rãsufle, mai ales presei. Totusi controlul a gãsit si un departament nepãtat. Singurul sef de serviciu de numele cãruia nu este legatã niciun fel de neregulã este seful Serviciului Investigatii Criminale, comisarul Liviu Munteanu. De asemenea, a scãpat de control si seful politiei Murgeni. În cazul lui, Corpul de Control nu s-a mai deranjat deoarece, în urmã cu aproximativ doi ani, i-a cãlcat pragul. Mai trebuie spus cã acest raport se referã doar la o parte a controlului efectuat. Urmeazã sã soseascã raportul controlului pe linia documente clasificate, care poate fi si cu mai mari surprize.

Se va vedea astfel cât de bine erau pãzite unele informatii vitale din dosarele cheie instrumentate de politisti sau cât de mult s-a sifonat.

Ce a verificat Corpul de Control al IGPR

EXEMPLE Trebuie spus cã, în ultima perioadã, greselile politistilor au fost din ce în ce mai multe si sanctiunile au întârziat sã aparã. Aici putem aminti doar douã cazuri reprezentative. Unul dintre ele face referire la seful mascatilor, Grisa Mititelu; cel care a accidentat, pe trecerea de pietoni o copilã, dupã ce s-a urcat bãut la volan. A urmat un proces în care ofiterul de politie a fost condamnat la închisoare cu suspendare dar sanctiuni, pe linie de serviciu, nu au fost luate. Un alt caz este cel al politistilor care asigurau paza a doi cetãteni moldoveni dusi la judecatã în fata magistratilor Curtii de Apel Iasi. Dupã ce au iesit din sala de sedintã, cei doi au reusit sã evadeze de sub pazã. Dacã unul dintre cei doi a fost prins dupã aproximativ o zi, cel de-al doilea a fost retinut de politisti dupã mai bine de o sãptãmânã. Nici în acest caz sanctiunile nu au venit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.