spot_img
17 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Politia Rurală – un concept nou, implementat cu oameni vechi

- Advertisement -

• comisarul sef Paul Tablan s-a declarat adept la mersul de jos pentru politistii din rural, că tot nu este suficient combustibil la sectii • astfel, politistii vor cunoaste lumea • subprefectul Sendrea a precizat că pentru o bună functionare a activitătii trebuie să îsi schimbe atitudinea si oamenii legii • un sondaj online lansat de sindicalisti arată că politistii nu agrează trecerea Ordinii Publice si Politiei Rutiere la administratiile locale • pînă ieri la prînz, 2.139 de internauti votaseră contra si 348 pentru •

Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Cam asa se poate spune despre activitatea politiei din cele 14 sectii care există în judetul Neamt, după implementarea noului model de reorganizare. Seful Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, inspectorul sef Paul Tablan, a precizat că la o lună de functionare într-o nouă formulă, treaba începe să intre pe făgasul normal, recunoscînd că mai sînt probleme de pus la punct, dar s-au identificat si aspecte mai bune decît cele înregistrate în perioada în care existau în judet posturi de politie. „Implementăm un concept nou, cu oameni vechi!“, a spus seful politistilor nemteni, dînd de înteles că există si oameni ai legii nemultumiti de noua organizare. A precizat însă că noua formulă în care politistii din rural îsi desfăsoară activitatea este o idee care apartine superiorilor din structurile centrale si că prea putin contează atitudinea celor de mai jos. Fără a spune clar, a mai dat de înteles că în viitorul apropiat va ajunge în subordinea autoritătilor locale si judetene Politia Rutieră, dacă nu cumva se va opera si trecerea altor servicii. Cu astfel de modificări nu sînt de acord, avînd o pozitie oficială, liderii de sindicat din politie. „Avem o adresă la Prefectură, trimisă de către sindicat, prin care nu se cere să facem pozitie comună cu sindicalistii pentru a nu se accepta trecerea Politiei Rurale în subordinea consiliilor locale si Consiliul Judetean. Noi nu putem adopta o asemenea pozitie. Sînt decizii care se iau de către alte structuri“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea.

142.428 de km parcursi, 1.313 evenimente

Cele 14 sectii de politie functionează începînd cu data de 1 octombrie si la o lună de la acest termen s-a realizat o analiză. Conform precizărilor comisarului sef Paul Tablan, în cele patru săptămîni s-au înregistrat 1.313 evenimente sesizate la numărul 112. Cele 69 de masini care se află în dotarea Politiei Rurale au străbătut 142.428 de km, consumînd 12.326 de litri de combustibil. Au fost în lucru 758 de dosare penale, fiind incluse aici si cele mai vechi si dintre acestea s-au dat solutii pentru 286, 265 fiind cu infractiuni penale. În acelasi interval s-au constatat 2.309 contraventii la nivel de Politie Rurală. „De la 1 noiembrie am semnat dispozitii pentru organizarea concursului pentru sefi de Sectie Politie Rurală. Ultima zi de înscriere este 11 noiembrie, iar concursul se va da pe 29. Se vor desemna sefi pentru douăsprezece sectii, două avînd sefi pe fostii sefi de birouri de politie rurală. În urma monitorizării si a discutiilor avute la Bucuresti si cu colegii din comandă, noua organizare este viabilă si crestem în vizibilitate. Sper ca în timp să demonstrăm si cresterea eficientei. Sper să putem rezolva problema cotei de combustibil, insuficientă în momentul de fată. Avem promisiuni că din ianuarie 2012 această cotă se va modifica. Eu sînt adeptul mersului pedestru, mai ales în cazul lipsei de combustibil. E bine ca politistii să se dea jos din masini si să o mai ia la pas. Asa cunosti oamenii. Am constatat că există o problemă a acestui concept – politistii nu cunosc cetătenii si pentru a rezolva acest aspect trebuie să meargă pe jos, să afle particularitătile zonei. Nu le cerem să mute muntii, ci doar să asigure ordinea si linistea publică în zonele de care răspund“, a declarat comisarul sef Paul Tablan.

„Nu mă îngrijorează neapărat complexitatea dosarelor, cît numărul de dosare cu «AN»“

Rămîn în continuare „o problemă a IPJ Neamt“, după cum a spus seful inspectoratului, dosarele cu autori necunoscuti. „Sînt cifre care mă nemultumesc. Nu mă îngrijorează neapărat complexitatea dosarelor, cît numărul de dosare cu «AN». Nu stiu să dau o cifră, dar acestea există. Avem foarte multe furturi din autoturisme. Îi prindem pe autori, îi retinem, li se dă drumul, si mereu apar noi generatii de autori. Cred că avem vreo trei mii de dosare cu «AN» la furturi din masini. Se fură orice, de la mobile la statii de emisie-receptie. Am speranta că în circa un trimestru vom vedea o sensibilă crestere a calitătii muncii din domeniul Politiei Rurale. Este foarte bine că se organizează concursul pentru sefiile sectiilor. Cei care vor cîstiga concursul vor face parte din comanda IPJ Neamt, vor putea avea acces la functiile de conducere si vor avea un alt grad de salarizare decît restul politistilor. Plus că vor beneficia de un program de lucru de opt ore pe zi. Stiu că există reticentă din partea unor politisti la ceea ce e nou, că mai bine stăteau în post si îsi vedea fiecare de treaba lui, dar trebuie acceptate si schimbările. Acolo unde nu vor fi rezultate, vom schimba si îmbunătăti situatia“, a mai sustinut comisarul sef Tablan.

Politistii nu vor să aibă sefi primari

Sondajul online lansat de Sindicatul National al Agentilor de Politie (SNAP) indică faptul că politistii nu agrează deloc ideea transferului Ordinii Publice si Politiei Rutiere către administratiile publice. Din cei 2.487 de intrenauti care au accesat site-ul SNAP, pînă ieri la prînz 2.139 votaseră împotrivă si numai 348 pentru. Faptul că aproximativ 84% dintre cei care au participat la acest sondaj au votat împotrivă nu poate decît să constituie un semnal de alarmă pentru cei din Ministerul Administratiei si Internelor. De altfel, decizia Consiliului Superior de Apărare de a transfera Politia Rutieră si Ordinea Publică către administratiile locale au atras o serie de proteste din partea principalelor sindicate din politie. Sindicalistii au lansat numeroase semnale si au venit cu argumente care, în opinia lor, ar demonstra că transferul nu ar face altceva decît să dăuneze muncii de politie. Contestatarii au mers chiar mai departe, spunînd că miscarea constituie un atac la siguranta natională. „Le solicităm factorilor de decizie să renunte la proiectul diabolic de a trece în subordinea primarilor politistii din structurile de ordine publică si politie rutieră. Experienta ne spune că nu se doreste decît o neutralizare a sistemului de ordine publică din România si că prin implementarea acestui proiect va fi pusă în pericol siguranta natională. Politistii vor deveni slugile celor cărora nu le pasă decît de intersele personale si de partid si a clientelei politice aservită lor. (…) În strategia de ordine publică nu se regăseste un astfel de proiect ci, dimpotrivă, se vorbeste de o eficientizare a muncii de politie prin apropierea de cetătean, nu de acei primari colorati politic si care au uitat ce au jurat cu mîna pe tricolor. (…) Se pune în pericol siguranta natională, în opinia noastră si credem că românii cinstiti, curati si patrioti sînt în asentimentul nostru“, a declarat Ioan Cănărău, liderul SNAP Neamt. Asa cum bine este stiut, CSAT a dat aviz favorabil pentru ca politistii din cadrul compartimentelor de sigurantă publică si patrulare, dar si cei din cadrul birourilor rutiere să treacă în subordinea primăriilor. recent a fost lansat spre dezbatere publică si proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative în vederea reorganizării Politiei locale. Ar fi unul din pasii importanti care ar permite acest transfer.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.