spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
27-apr.-2025

Poliția a intrat pe fir în cazul “băieților deștepți” de la Lunca Banului, după ce aceștia au sifonat banii de la inundații (VIDEO)

- Advertisement -

REALITĂȚI PARALELE… Pe 15 septembrie, la o zi după cele mai mari inundații din județul Vaslui, îmbrăcat în uniforma de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, primarul Dănuț Tofan declara televiziunilor locale și regionale că doar 12 case din satul Oțetoaia au fost afectate de inundații și că autoritățile publice locale au făcut tot ce a depins de ele pentru limitarea dezastrului. La câteva zile distanță, după ce Guvernul României a anunțat acordarea unui ajutor de 10.000 de lei pentru fiecare locuință inundată, la Oțetoaia se întocmeau listele cu nu mai puțin de 65 de familii sinistrate. Restul până la 79, au fost în Lunca Banului. Ajutoarele financiare nu s-au oprit însă aici. Guvernul a dat, ulterior, alți 15.000 lei fiecărei familii care a încasat prima tranșă de bani, pentru a-și cumpăra electrocasnice. Speriat de sumele care au fost direcționate către comuna sa, Dănuț Tofan a făcut cerere scrisă către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui pentru a anunța conducerea instituției că sinistrații din Lunca Banului nu au nevoie și de acei 15.000 lei pentru electrocasnice. A scris în acea adresă că electrocasnicele celor sinistrați nu au fost stricate de apă. Edilul Tofan știa în acel moment că despăgubirile date pe nedrept în comună vor naște discuții aprinse și implicit vor atrage atenția organelor de control. Schema primarului nu a ieșit pentru că legea e cât se poate de clară: cei care au primit 10.000 de lei în primă fază, trebuie să primească câte 15.000 lei și pentru electrocasnice. În urma publicării articolului din ediția de ieri a cotidianului Vremea Nouă, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a dispus efectuarea de verificări în comuna de pe Valea Prutului.

Imediat după inundațiile din luna septembrie, prefectul Daniel Onofrei a făcut un tur al județului, oprindu-se în comunele cele mai afectate de precipitațiile căzute. Printre acestea, și Lunca Banului, comună de pe Valea Prutului care în noaptea de 13 spre 14 septembrie a fost măturată de o viitură cum nu s-a mai văzut în ultimii 50 de ani. Satul Oțetoaia a avut cele mai multe locuințe afectate, în special cele din cartierul denumit “Râpă”. După o primă evaluare, primarul Dănuț Tofan și viceprimarul Cristinel Popa raportează prefectului un număr de 12 case afectate de inundații, recunoscând că situația din comuna lui nu se compară cu ce a fost în sudul județului Vaslui sau în județul Galați. Era 15 septembrie, iar despre ajutoare din partea Guvernului nu se vorbea pe nicăieri. Locuitorii comunei Lunca Banului au mai trecut prin inundații, nu de proporțiile celor de luna trecută, și s-au învățat să nu primească nimic din partea autorităților. Numai că anul 2024 este an electoral, iar premierul Marcel Ciolacu nu putea rata momentul să mai adune ceva puncte electorale, mai ales că banii pe care urma să-i împartă erau din fondurile Uniunii Europene. Astfel, luni, pe 16 septembrie, Guvernul României a adoptat un proiect de hotărâre prin care fiecare familie afectată de inundații urma să primească 10.000 lei. Informațiile privind adoptarea acestei legi au ajuns și în comunele vasluiene, mai ales că de trei zile, la televizor se vorbea doar de prăpădul din județele Vaslui și Galați. Primarii și-au format acele comisii de evaluare a pagubelor, pe care le-au trimis pe teren. Cum și-au făcut acestea treaba, ne putem da seama din situația de la Lunca Banului. Dacă imediat după inundații, primarul Dănuț Tofan raporta prefectului Onofrei un număr de 12 case afectate de ploi în satul Oțetoaia, după ce s-a aflat de acordarea despăgubirilor, comisia din cadrul primăriei a trecut în tabel nu mai puțin de 65 de locuințe afectate.

Primarul Dănuț Tofan a făcut solicitare către AJPIS Vaslui să nu mai dea bani locuitorilor comunei sale  

Plățile despăgubirilor s-au făcut, așa cum am scris și în ediția de ieri a ziarului nostru prin AJPIS Vaslui. În total, comuna Lunca Banului a trimis borderouri pentru 79 de locuințe afectate de inundații, 65 din Oțetoaia și 14 din satul reședință de comună. Printre despăgubiți s-au numărat și amante, consilieri locali și rude ai celor din primărie. Comuna stătea pe un butoi de pulbere, mai ales că adevărații despăgubiți fuseseră săriți de la împărțirea banilor. Suma de 10.000 de lei acordată fiecărei familii afectată nu era nici extraordinar de mare, nici de neluat în seamă. Situația s-a agravat pentru primarul Dănuț Tofan și comisia lui de evaluare în momentul când Guvernul României a anunțat că acordă alți 15.000 de lei familiilor afectate de inundații, pentru ca acestea să-și poată cumpăra electrocasnice noi. Edilul știa că nu toți cei trecuți pe lista cu despăgubiri meritau acești bani, știa, de asemenea, că mulți consăteni de-ai săi afectați cu adevărat de inundații au fost lăsați în afara listei, și mai ales știa că dacă și a doua tranșă de bani ajunge la el în comună, riscul ca organele de control să intre pe fir va crește. Așa că a făcut o solicitare către AJPIS Vaslui, ca instituția să nu mai acorde acei 15.000 de lei familiilor sinistrate, pe motiv că familiilor respective nu li s-au stricat electrocasnicele . Această cerere extrem de bizară ne-a fost confirmată de Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui. “Așa este, doar că nu a stat în puterea noastră să luăm această decizie. Noi am comunicat către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială solicitarea domnului primar, dar Ordonanța nu prevedea ca anumite persoane să fie excluse la solicitarea autorităților publice locale”.

De ce s-a ferit nu a scăpat

ANCHETA… Despre situația de la Lunca Banului, cotidianul Vremea Nouă a scris și în ediția de ieri. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Vaslui, în urma articolului publicat luni în ziarul nostru, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a dispus efectuarea de verificări. “Cu privire la materialele de presă la care faceți referire, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui este abilitat să comunice următoarele: Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a dispus efectuarea de verificări, prin Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Vaslui, pentru stabilirea situației de fapt, urmând ca, în funcție de rezultatul acestora, să fie dispuse măsuri legale”, a transmis Bogdan Gheorghiță, reprezentantul instituției în relația cu mass-media.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

  1. Da ,trebuie verificate toate comunele din județ în ce privește heltuirea banului public a se vedea cazul om. Tanacu, cu o paguba de aproape 1 (unu) miliard, din 2014 și unde nu sa stabilit cine e responsabil de paguba și nu sa recuperat nimic. Fără sa fiu prea dur dar când e vorba de fracțiune de bani primarul fie visele băgați la pușcărie ani grei. Altfel cercetările care se fac e un fel de ceata peste un sat,intr-o zi de toamna. Politia face cercetări de ochii lumii în rest apa de ploaie. Trăim vremuri grele.

  2. n opinia mea, IPJ VASLUI să termine cu vorbăria goală și să se supună pe treabă. În alte situații au tot dat comunicate că efectuează cercetări pentru documentarea și probarea întregii activități infracționale iar cu privire la aceste cazuri abia au scris la mișto un comunicat de presă când lucrurile sunt atât de clare, după cum rezultă din reportaj.
    Urgent ar trebui făcut următoarele:
    1. Descinderea la AJPIPS și ridicarea listelor cu cei care au primit bani;
    2. În cursul aceleiași zile obținerea de autorizații de percheziții și descinderea la absolut toți care au primit bani cu zeci/ sute de polițiști – de oricâți este nevoie – efectuarea cercetării la ața locului la fiecare casă pentru a se stabili dacă există urme/ dovezi ale unor inundații și ce anume a fost afectat pentru a se stabili dacă se justificau despăgubirile;
    3. Conducerea la sediul IPJ VASLUI și audierea tuturor celor care au fost implicați în acordarea despăgubirilor, precum și a celor care au primit sume de bani;
    4. Citarea martorilor care pot da declarații privind fraudele sau orice alte detalii că unele locuințe arătau dezastruos și înainte de inundații etc.
    5. Percheziții la sediul autorității publice implicate în acordarea de despăgubiri;
    6. Indisponibilizarea sumelor de bani pe care le mai au cei care au beneficiat ilegal;
    7. Rețineri și prezentarea la arestare a celor vinovați;
    Toate acestea trebuie făcute urgent și în aceeași zi.
    Dacă nu vor face toate acestea așa cum am scris aceasta IPJ VASLUI a dat la mișto comunicatul, de fapt nu vor face nimic, vor lua 2-3 declarații că s-au acordat legal banii, tin dosarul pe la sertar cinci ani, iar în final il trimit in parchet cu solutie ca nu exista fapta, poate vreun judecător să il retrimită pentru cercetări si sa nu accepte solutia de claare si iar il tin incă cinci ani până se prescrie.
    Acesta este un mod de operare care de când mă știu se obișnuiește la Poliție, ca să țină și să plimbe un dosar până se prescrie.
    – Rusu Jenică
    P.S. Fac un apel la tâmpiți să nu mai comenteze aiurea la ce scriu eu. Mi-au scris alte persoane că tot felul de tâmpiți comentează. Chiar nu am timp să răspund la toți tâmpiții. Tâmpiții tot tâmpiți rămân, oricâte explicații le-ai da. De asta și mulți tâmpiți postează sub anonimat crezând că astfel nu află lumea numele lor, ca nu cumva să râdă de lumea de tâmpiți ce sunt.

    • Ce urme? Dacă omul a fost harnic și și-a făcut curățenie, ce faci? Cauți urmele de ADN ale ploii? A trecut o lună jumate! Deja a început…seceta!😬

          • Cercetarea la fața locului este obligatorie, și da se pot constata și acum urme ale unei inundații sau urme ale unor reparații. Ce se constată se consemnează în procesul verbal de cercetare la fața locului, apoi se confruntă situația cu eventualele acte documente/ cereri care au stat la baza întocmirii listelor de despăgubiri cu atât mai mult cu cât unii așa cum rezultă din reportaj nici măcar cereri de despăgubiri nu au întocmit dar s-au trezit cu banii.
            De exemplu la un accident rutier chiar de victima a fost mișcată/ luată/ dusă la spital, chiar de au trecut una…două…trei zile…x zile se face CFL? În cazul locul presupus al unei crime…chIar de au trecut …x zile..se face CFL?
            Lista cu infracțiunile unde este obligatoriu CFL ar tot putea continua, dar mai ales la distrugeri și pretinse distrugeri care să se încadreze la despăgubiri/ acordarea de spriin din partea statului etc.
            Cu atât mai mult în aceste cazuri foarte bine documentate de Vremea Nouă. De altfel, Flavius Ghiorgieș este de departe cel mai bun jurnalist de investigații din județul Vaslui.
            Dar, nu ți fă nicio griă, IP Vaslui nu va ace nimic.
            Mi-am dat seama din comunicatul de presă că nu au de gând să facă absolut nimic întrucât vor să mușamalizeze totul.
            În alte situații au dat comunicate că se fac cercetări prin documentarea întregii activități infracționale, tot c urmare a unor sesizări din Vremea Nouă, iar aici au zis că doar fac cercetări, adică vor ține la sertar dosarul și vor lua 2-3 declarații că totul a fost legal. vor da o soluție de clasare peste cinci ani, iar de se intoarce il mai tin tot cinci ani până se prescrie. Cât am lucrat in SISTEM așa se tineau până la prescriere toate dosarele unde se primeau ordine să fie mușamalizate. Cunosc prea bine acest mod de operare.
            – Rusu Jenică

    • Se vede după frustrarea pe care o ai ca ești din Vaslui! “Să-i aresteze, să li se ia toți banii!” De ce să aibă, cand mai bine e să fim săraci toți, nu-i așa? Lasă bă banii oamenilor, ca le prinde bine. Să le dea și celorlalți care au făcut scandal ca nu au primit! Lumea e vai de capul ei prin satele vasluiene! Să le ia banii să-ți dea ție pensie mai mare, vrei?

      • În primul rând ești tâmpit și așa vei rămâne întreaga viață. În al doilea rând, ai mentalitate de infractor. În al treilea rând, banii trebuie acordați cu respectarea legilor tuturor care au acest drept conform legii. Poate și lui tac-tu și mă-ta sau altor rude ale tale statul le-a crescu pensia, așa că este numai normal ca și pensionarii militari care de ani de zile nu au mai avut actualizări de pensii militare să beneficieze de aceasta și de asta se dezbate în Parlament un proiect de lege, probabil ca urmare a faptului că mai mult ca niciodată zeci de mii de pensionari militari trăiesc din pensii la nivel de asistați social au ieșit în stradă nemaiacceptând situația.
        Nu ar fi greu de înțeles explicațile mele rezonabile, dar tu ești tâmpit și nu poți înțelege cele mai de bun simț argumente.
        – Rusu Jenică

        • Ai dreptate, sunt tâmpit! Cum pot să discut cu unul pe care îl cheamă…Jenică???!!! Dacă ai fi citit Caragiale( trebuie să-l și înțelegi), ți-ai da seama de ce folosea diminutive pt unele personaje…😉

          • Tâmpitule, dacă nu ai fi tâmpit ai înțelege că nu un nume sau altul e ceva greșit în viața unei persoane. Doar tâmpiții ca tine se leagă de numele unor persoane. Tâmpitule!!!
            Oamenii inteligenți analizează faptele, respectarea legii. Așa a procedat jurnalistul Flavius Ghiorghieș, cel mai buni jurnalist de investigație al Vasluiului.
            Tu ești tâmpit.
            – Rusu Jenică

      • Tâmpitule, nu tu trebuie să iei în seamă ancheta jurnalistică a integrului jurnalist Flavius Ghiorghieș, ci IPJ Vaslui să își facă datoria. Dacă nu ai fi tâmpit ai înțelege.
        – Rusu Jenică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.