spot_img
spot_img
6.8 C
Vaslui
20-ian.-2025

Poetii nu mai sunt la modã, dar cuplul Nicolae Tiberiu Olariu si copilul minune de la „Românii au talent” au fãcut un spectacol incendiar

- Advertisement -

PERFORMANTÃ…Nicolae-Tiberiu Olariu este câstigãtorul Marelui Trofeu al concursului national de poezie „Toatã vremea-n vreme”, organizat sub patronajul Ministerului Culturii la Centrul Judetean de Culturã si Arte Arges, municipiul Pitesti. El s-a nãscut pe meleaguri vasluiene si este fiul preotului Neculai Olarriu de la parohia ortodoxã Bãcesti si a profesorului-educator Mariana Olariu, de la Scoala Gimnazialã „Teodor Juncu” din aceeasi localitate vasluianã. Regulamentul concursului stipula faptul cã premiantii concursului vor fi invitati pe scenã pentru a-si recita poezia înscrisã în concurs, urmând ca marelui câstigãtor sã-i fie recitatã poezia de cãtre Rares Prisãcariu, copilul minune ce a câstigat la „Românii au talent”, sezonul XIII. Acesta a avut la dispozitie trei zile pentru a memora poezia declaratã câstigãtoare de cãtre membrii juriului. Poezia pe care a recitat-o Rares pe scenã se numeste „Odã Tipografilor” si este creatia pentru care vasluianul Nicolae-Tiberiu Olariu a primit Marele Trofeu al Basarabilor la sectiunea poezie.

Nicolae -Tiberiu Olariu este originar din comuna Bãcesti, judetul Vaslui. Participarea sa la acest festivalul abia nãscut i-a adus marele premiu. Desi pare la început, acest eveniment cultural a avut un succes nebun, pentru cã a reusit sã aibã multe aplauze si bisuri la scenã deschisã, gratie artistilor, scriitorilor si jurnalistilor de valoare prezenti pe podium, în salã si în juriu. Festivalul organizat sub patronajul Ministerului Culturii la Pitesti si-a propus sã promoveze creatiile literare ce abordeazã ca temã istoria dinastiei Basarabilor, istoria nationalã sau cultul strãmosilor. Nicolae Tiberiu Olariu a participat cu un numãr de trei poezii în cadrul concursului, una dintre ele fiind închinatã Sfântului ierarh martir Antim Ivireanu , mitropolitul Tãrii Românesti, a cãrui zi de prãznuire (27 septembrie) a coincis într-un mod fericit cu desfãsurarea concursului. Însã poezia cu care vasluianul a câstigat trofeul se numeste „Odã Tipografilor”. El este pasionat de cercetarea trecutului istoric al patriei noastre si a urmat cursurile facultãtii de istorie de la Universitatea din Bucuresti.

Poetul a recunoscut de unde-i vin muzele când scrie versuri

De curând, Nicolae-Tiberiu Olariu si-a desãvârsit studiile universitare printr-o tezã de doctorat în domeniul istoriei, având ca temã de cercetare periplurile patrimoniului cultural mobil al Bisericii Ortodoxe Române. „Aceastã pasiune mi s-a înfiripat din povestirile sãtenilor din Tibãnestii Buhlii, care se mândreau cu faptul cã zona lor a fost leagãnul nasterii unor personalitãti precum omul politic conservator Petre P. Carp, mitropolitul primat Athanasie Mironescu, rabinul Yehezkel Mark, ori resedintã pentru personalitãti ale lumii militare, precum maresalul Constantin Prezan sau generalul Iacob Zadik. Tin sã multumesc organizatorilor primei editii a Basarab Fest, în special doamnei conf. Univ. Dr. Cristiana Sima, urându-le ca acest festival sã se bucure de longevitatea de care s-a bucurat dinastia Basarabilor pe tronul Tãrii Românesti, aproximativ 400 de ani. De asemenea, aduc un pios omagiu de recunostintã profesorilor mei de la facultãtile de Teologie, Istorie si Drept, multumind totodatã înaintasilor care i-au insuflat sã îsi diriguiascã existenta în fricã de Dumnezeu si rusine fatã de oameni”, a spus poetul.

foto copilul de la Românii au talent

Vedeta de la „Românii au talent”, copilul minune Rares Prisecariu, a fost MVP-ul festivalului

PREZENTATORUL…La concurs, au participat poeti din tot arealul românesc. Presedinte de Onoare al juriului a fost IPS Pãrinte Calinic Argeseanul, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, iar presedinte, cunoscutul muzician, scriitor si jurnalist cultural Claudiu Dumitrache. Din juriu au mai fãcut parte istoricii, scriitorii si jurnalistii României de dincolo si de dincoace de Prut: George Coandã, Elena Iagãr, Daniela Sonticã, Adrian Artene, Nicolae Florentin Streche si Maria Ivanov. Bomboana de pe tortul festivalului a fost micutul Rares Prisacariu, copilul minune de la „Românii au talent”, editia a XIII-a. Rares a prezentat întregul festival, alãturi de Claudiu Dumitrache, cunoscut românilor datoritã performantelor si profesionalismului sãu media. Pasiunea lui Nicolae Tiberiu Olariu pentru poezie a început încã din perioada copilãriei, unde atasamentul pentru poezie s-a împletit cu interpretarea cântecului popular. El a fost cântãret bisericesc timp de zece ani la cinci din bisericile din Bucuresti, apoi a devenit inspector eparhial al Administratiei Patriarhale. În prezent, el este consilier al Serviciului de Guvernantã Corporativã din cadrul Ministerului Cercetãrii, Inovãrii si Digitalizãrii. Succesele pe care le are, îl motiveazã pe vasluian sã creadã cã steaua lui norocoasã, ce a rãsãrit aici, pe cerul Vasluiului, îl urmeazã acum acolo, la Bucuresti, unde locuieste în prezent. „Transmit tuturor vasluienilor urãrile mele de bine. Mã declar recunoscãtor pentru faptul cã formatia mea intectualã a început într-un tinut binecuvântat cu atâtea frumuseti naturale, de la pãdurile din jurul Vasluiului, la colinele Tutovei si dealurile Husilor, acestora adãugându-li-se o pleiadã întreagã de personalitãti ale culturii si civilizatiei românesti”, a încheiat poetul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.