ÎNTÂRZIERE… Planificat sã fie finalizat si operationalizat pânã la data de 31 decembrie 2023, proiectul „Extindere Unitate de Primiri Urgente si Realizare Heliport” a fost prelungit cu încã un an, pânã la data de 31 decembrie 2024. La fel ca la Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codãesti, si în cazul investitiei care va fi realizatã în curtea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui s-a dat vina pentru întârziere pe crizele de la nivel international, provocate fie de virusul SARS-COV2, fie de rãzboiul din Ucraina care a dus la explozia preturilor la materiale de constructii. Numai cã în cazul Drumului Strategic, procurorii DNA au demonstrat cã nu rãzboiul din Ucraina, ci rãzboiul dintre Buzatu si constructor a provocat întârzierea realizãrii investitiei, rãzboi care s-a dus pânã când baronul PSD a „pescuit” spaga în valoare de 1,25 milioane de lei. Valoarea estimatã a cheltuielilor necesare finalizãrii proiectului de la spital se ridicã în total la suma de 19.856.953 lei, bani pe care Consiliul Judetean Vaslui va trebui sã îi asigure, anul viitor, de la bugetul local.
Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Vaslui, prelungirea duratei de implementare a proiectului pânã pe data de 31.12.2024 a fost determinatã de sase mari probleme apãrute pe parcursul implementãrii activitãtilor proiectului. Una dintre cele mai mari probleme a fost eliminarea heliportului din proiect, pentru cã pe terenul unde spitalul dorea construirea acestui obiectiv s-a ridicat o altã constructie. S-a ajuns la concluzia cã heliportul nu mai poate fi construit în curtea unitãtii sanitare dupã ce, în etapa de vizitã la fata locului a expertilor evaluatori ai ADR Nord-Est realizatã înainte de semnarea contractului de finantare, a fost fãcutã recomandarea de a se întocmi, înainte de faza Proiect Tehnic, un studiu de obstacolare prin care sã fie prevãzute directiile principale de apropiere/aterizare/decolare pentru a avea certitudinea aprobãrii de cãtre Autoritatea Aeronauticã Civilã a pozitionãrii heliportului în amplasamentul propus prin studiul de fezabilitate. „Necesitatea elaborãrii acestui studiu a apãrut întrucât în perioada cuprinsã între predarea SF-ului si vizita în teren a expertilor ADR, în proximitatea platformei propuse pentru heliport, a fost demaratã construirea unei clãdiri cu regim de înãltime – parter, pentru amplasarea unor echipamente RMN si CT. Necesitatea stringentã a construirii acestei clãdiri a apãrut în luna ianuarie 2018, când Ministerul Sãnãtãtii a informat conducerea Spitalului Judetean Vaslui cã a semnat un contract de furnizare a acestor echipamente, SJU fiind unul din beneficiari. Conditia livrãrii echipamentelor a fost ca, în termen de 6 luni, sã fie asigurat spatiul necesar pentru amplasarea lor. Având în vedere cã în clãdirea existentã nu existau astfel de spatii, a trebuit sã fie realizatã, în acest sens, o clãdire în regim de urgentã. În urma recomandãrii reprezentantilor ADR Nord-Est, Consiliul Județean Vaslui a încheiat un contract de servicii pentru întocmirea studiului solicitat. Ca urmare a realizãrii studiului de teren si obstacolare, s-a concluzionat cã în incinta Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui nu se poate amplasa un heliport situat pe sol, nici în zona propusã prin studiul de fezabilitate, nici în altã locatie aflatã în perimetru” se aratã în referatul pentru aprobarea prelungirii perioadei de implementare a proiectului „Extindere Unitate de Primiri Urgente si Realizare Heliport” si a cheltuielilor estimate legate de finalizarea acestuia. În urma acestei concluzii, s-a luat decizia eliminãrii obiectului de lucrãri „realizare Heliport” din cadrul proiectului, care a cauzat o întârziere de sase luni. Conducerea CJ Vaslui ia în calcul, în aceastã perioadã, construirea unui heliport în afara municipiului Vaslui, iar un teren pretabil pentru o astfel de investitie ar fi poligonul de lângã penitenciar.
Alte cauze ale întârzierii: ploile si conflictul din Ucraina
Pe lângã heliportul care nu a mai putut fi construit în curtea spitalului, responsabilii cu implementarea proiectului „Extindere Unitate Primiri Urgente” au mai identificat si alte probleme care au provocat o serie de întârzieri în derularea investitiei: precipitatii abundente începând cu data de 28.04.2022 care au determinat o întârziere de aproximativ o lunã a executiei pernei de pãmânt aferentã tronsonului 1 a corpului nou UPU precum si lipsa disponibilitãtii materialelor de constructii si cresterea excesivã a preturilor si termenelor de livrare ale acestora, ca urmare a conflictului din Ucraina. În plus, dupã efectuarea mãsurãtorilor topografice efectuate de cãtre proiectant, s-a constatat cã rezervorul de incendiu al Ambulatoriului integrat fusese amplasat în vecinãtatea investitiei, prin urmare a fost necesarã mutarea drumului de acces spre corpul nou al Unitãtii de Primiri Urgente si prelungirea tunelului de evacuare aferent adãpostului ALA realizat în interiorul acestei clãdiri. Modificãrile proiectului ca urmare a acestor situatii au fost stabilite de proiectant prin dispozitii de santier, cu termenul de realizare a mãsurilor stabilite de 6 luni. La aceastã datã, tinând cont de situatiile de lucrãri transmise spre platã în cadrul contractului de lucrãri încheiat, procentul de realizare a lucrãrilor executate fizic în santier este de 70 %, iar plãtile efectuate în baza situatiilor de lucrãri transmise si acceptate de dirigintele de santier sunt în procent de 40,33%. Valoarea totalã a proiectului este în sumã de 27.023.596,37 lei, din care valoarea finantãrii nerambursabile este de 6.369.179,95 lei, iar valoarea cofinantãrii suportate din bugetul local este de 20.000.286,26 lei, reprezentând 19.856.953,39 lei cheltuieli neeligibile si 143.332,87 lei – valoarea cofinantãrii eligibile a judetului Vaslui.