spot_img
16 C
Vaslui
16-sept.-2024
spot_img

Ploaia de ieri a fost mană cerească pentru fermierii vasluieni (FOTO, TABEL)

- Advertisement -
AJUTOR PENTRU FERMIERI… Ploaia i-a făcut fericiți pe fermierii din Valea Prutului, locul cel mai arid din județ. Recordul de precipitații a fost la Poșta Elan

PLOAIA DE AUR… Seceta extremă a lovit nemilos aproape toate zonele județului și a pus pe butuci munca multor fermieri. Foarte mulți, în special cei de pe Valea Prutului, devenită în ultimii ani zona cea mai aridă din județ, vor să vândă pentru a scăpa de faliment. Valurile de căldură extremă care au fiert județul săptămâni la rând, au condus la o scădere masivă a producției la culturile afectate de secetă, cum ar fi cele de porumb și floarea soarelui. Ploaia de ieri a venit ca un dar de la Dumnezeu. Fermierii nu puteau să intre în câmp să pregătească terenurile pentru noile culturi de grâu și rapiță. Dar, iată că ploaia nu a întârziat să vină, chiar la momentul potrivit pentru unele culturi. Cantitățile de apă căzute în ultimele 24 de ore se dovedesc, încă o dată, mană cerească pentru agricultură. Cea mai mare cantitate de precipitații căzută s-a înregistrat la Poșta Elan: 47.0 l/mp. În medie a plouat cam 20 de litri pe metru pătrat, în zona Huși sau Bârlad, în timp ce în zona de nord, înspre Negrești, cantitățile de apă au fost la jumătate.

La Stănilești, pe Valea Prutului, ploaia a venit la momentul potrivit. Aici sunt multe plantații de vie și livezi. Ploaia a picat pentru vie și pomi fructiferi exact ca o gură de apă atunci când ți-e sete pe o căldură extremă. “Ploaia aceasta a fost foarte bună pentru pregătirea terenului viitoarelor culturi de grâu și rapiță. Era atât de tare pământul, încât era foarte dificil de arat și discuit. Apoi, pentru culturile care nu au fost afectate de secetă, că nu în toate zonele au fost atât de aride ca la Stănilești, nu a fost binevenită, ci binecuvântată. În cazul societății noastre, această ploaie a fost de aur, fiindcă avem 50 de hectare de struguri de masă și 50 de hectare de livadă. Pentru dezvoltarea fructelor și a boabelor, cei 20 l/mp care au căzut, au fost, așa cum am mai spus: de aur”, a spus Ioan Nechifor, cunoscutul agronom de pe Valea Prutului, care deține și Societatea Zooprod.

La Bogdănița, la ferma lui Ursu, care mereu este live pe rețelele de socializare, ploaia aceasta este măsurată în aur

Chiar dacă au sisteme de irigare, fermierii spun că nimic nu se compară cu ploaia. Aceasta este cea mai sănătoasă. Reporterii Vremea Nouă au stat de vorbă cu un reprezentant de la Ferma Ursu, ferma din Bogdănița care este cunoscută în Vaslui, grație rețelelor de socializare. Sunt primii care au inventat un sistem de distribuție a recoltelor lor pe Facebook sau WhatsApp. Iată ce spune Anca Ursu, proprietara acestei ferme: “Ploaia a venit ca o gură de oxigen de care aveam mare nevoie atât noi fermierii, cât și plantele. Chiar mergeam zilele trecute prin județ și priveam floarea soarelui compromisă, porumbul uscat prin unele zone, îmi venea să plâng. La Bogdănița e mai bine. Noi am semănat mai târziu și acesta a fost norocul nostru, căci am prins ploile fix când era mai mare nevoia pentru o dezvoltare optimă”. Dacă a dat-o bine cu câmpurile mari semănate mai târziu (porumb și floarea soarelui), pe partea de legumicultură aceasta nu a mai fost atât de norocosă: “În legumicultură, mai ales în culturile ecologice, căldura și lipsa umidității au dus la avortarea florilor. Acum leagă un alt etaj de flori și, dacă va ține vremea, ne putem bucura de o recoltă bogată la vinete și alte legume. Păstăile, chiar dacă au avut irigare, tot s-au uscat. Ieri am semănat altele. Așa am făcut și anul trecut, de am avut păstăi până toamna târziu, foarte frumoase. Cele două grădini și solariile le avem irigate, dar nu se compară cu ploaia. Plăntuțele parcă renasc și iar vedem verde în jur. Ne ridică moralul o ploaie la momentul potrivit, ne face să continuăm să sperăm, să muncim și să ne bucurăm de tot ce ne oferă Dumnezeu”, a mai povestit Anca Ursu.

Vetrișoaia are cea mai slabă infrastructură pentru irigații. Fermierii de aici vor să vândă fermele, pentru a evita falimentul

ÎNGRIJORĂTOR…De câteva luni, cetățenii comunei Vetrișoaia nu au mai văzut o picătură de ploaie. Acolo pare să fie polul secetei din județ. Fermierii spun că ploile care au mai căzut în județ anul acesta se opreau la marginea comunei lor. “Parcă eram blestemați. Mă uitam înspre nord și vedeam cum plouă în comuna vecină, la Lunca. Și stropii de ploaie se opreau la Lunca Veche. La noi, nimic”, spueau unii agricultori din zonă. Aceștia ne-au spus că, din luna mai, niciun strop de ploaie nu a mai căzut până ieri, când a plouat în două reprize: prima cu 10 l/mp și a doua cu 13 l/mp. “Ploaia de astăzi este aproape nesemnificativă la lipsa de apă din sol din ultimele patru luni. Temperaturile mari din timpul zilei au opărit pur și simplu plantele. Am încercat cu irigații, dar inclusiv acolo unde au fost irigații s-au uscat culturile. Culturile de anul acesta nu mai au nicio șansă, ele sunt compromise în totalitate. Dacă la floarea soarelui se va mai recolta undeva la 20%, poate 500-600 kg, în condițiile în care s-au cheltuit peste 3.500 lei la hectar, nemaipunând la socoteală arenda pe care trebuie să o dăm cetățenilor, la porumb nu știu dacă vom mai recolta 200 sau 300 kg, pentru că va trebui să eliberăm terenul și să înființăm culturile pentru anul următor. Mulți fermieri de pe Valea Prutului sunt în faliment nedeclarat. Vetrișoaia este singura comună de pe Valea Prutului în care infrastructura pentru irigații este cea mai proastă. De vreo doi ani de zile s-a început reabilitarea infrastructurii de aducțiune a apei”, ne-a povestit Vasile Puiu, fost primar, acum fermier împreună cu copiii săi.

Cultura de sfeclă de zahăr mai poate fi ajutată de această ploaie

SPERANȚĂ… Tot la Vetrișoaia, administratorul companiei Garplusagro, cea care deține plantația de castraveți, dar și alte culturi mari cum ar fi cea de floarea soarelui, porumb, grâu sau sfeclă de zahăr, spune că orice strop de ploaie este binevenit. “La noi pământul este atât de uscat, că cei 20 sau 25 de l/mp de ploaie, câți au fost astăzi, au intrat în pământ și aproape nu s-au văzut. Culturile de floarea soarelui sau de porumb nu mai pot fi salvate, doar culturile de sfeclă au avut de câștigat de pe urma acestei ploi și, bineînțeles, culturile care vor urma să le înființăm de acum încolo, pentru că putem intra la pregătirea lor. Sperăm că la anul vom avea mai multe precipitații. Cât privesște cultura de castraveți, ploaia nici nu ajută, dar nici nu încurcă. Această plantă are nevoie de apă, de aceea apelăm la irigații în acest caz”, a spus Monica Filipescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.