Criza bancară care a perturbat economia Republicii Moldova poate fi atenuată printr-un plan care include şapte măsuri urgente, implementate în următorii doi ani, atât la Banca Naţională a Moldovei, cât şi la nivelul băncilor comerciale, susţin economiştii de la Centrul analitic Expert-Grup.
Acest plan va atenua consecinţele crizei şi va preveni crize similare pe viitor, spun experţii.„O bancă centrală independentă şi bine echipată cu instrumente moderne de monitorizare şi reglementare bancară, dar şi bănci comerciale administrate şi deţinute de persoane profesioniste şi integre, cu guvernanţă corporativă exemplară şi suficient capitalizate pentru a putea absorbi pe cont propriu orice eşec de management”, sunt principiile fundamentale care stau la baza strategiei de consolidare a sectorului bancar.
Iată setul de şapte măsuri propus de Expert-Grup:
Întărirea independenţei BNM. Acţiunile în acest sens trebuie să vizeze eliminarea pârghiilor prin care anumite cercuri de interese politice sau private pot pune presiuni asupra băncii centrale. Pe lângă sporirea eficienţei activităţilor de reglementare aceasta asigură şi o mai bună responsabilizare a băncii centrale.
Fortificarea monitorizării şi supravegherii bancare. Măsurile se referă la diminuarea factorului uman în procesul de monitorizare şi reglementare prin implementarea soluţiilor TIC, sporirea capacităţii BNM în a identifica şi contracara activităţile concertate, înăsprirea sancţiunilor penale pentru abuzul de piaţă şi alte încălcări din partea băncilor comerciale, dar şi eficientizarea comunicării şi coordonării între instituţiile responsabile în mod direct sau indirect de stabilitatea financiară.