spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
11-ian.-2025

Plan contra datornicilor

- Advertisement -

Consilierii vor discuta azi alocarea a 250.000 lei pentru un studiu de fezabilitate. Contorizarea individuala a apartamentelor inca bransate la sistemul centralizat ar putea costa 30 milioane euro. Modalitatea de finantare este inca neclara. Se discuta de programul guvernamental de reabilitare termica a blocurilor sau de eventuale fonduri europene. In ultimele luni, in mai multe orase mari din tara se pune problema contorizarii individuale. In acelasi timp, un proiect de lege care ar putea obliga locatarii sa semneze contracte individuale cu furnizorii de utilitati a trecut de Senat, chiar daca Guvernul i-a dat aviz negativ. Cum in Iasi sint zeci de mii de familii cu datorii la incalzire, este imposibil ca un astfel de proiect sa poata fi implementat de bunavoie. Ar fi ca si cum rau-platnicii si-ar da acordul sa poata fi debransati.

Un proiect despre care se vorbeste de ani buni este pe cale sa prinda contur la Iasi. Contorizarea individuala a apartamentelor racordate la sistemul centralizat de incalzire ar aduce avantaje considerabile atit clientilor, cit si furnizorului de energie termica. Plata consumului inregistrat doar pe apartamentul contorizat, debransarea selectiva, doar a celor care nu platesc datoriile ar fi cele mai importante beneficii. De cealalta parte, costurile ar fi destul de mari, estimate la 600 de euro de fiecare familie. Deocamdata nu se stie insa de unde ar putea veni cele aproximativ 30 de milioane de euro necesare pentru contorizarea individuala a celor 50.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat.

Dispar coloanele din apartamente

Primul pas pentru implementarea acestui proiect ar urma sa fie facut astazi. Consilierii locali vor analiza un proiect de hotarire privind alocarea unei sume de 250.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind contorizarea individuala. Proiectul de hotarire a fost redactat la propunerea grupului de consilieri locali ai PDL. Studiul de fezabilitate ar urma sa fie realizat anul viitor. „Acest studiu va oferi variante, solutii pentru contorizarea individuala. Din punct de vedere tehnic, contorizarea individuala inseamna renuntarea la coloanele verticale care trec acum prin apartamentele iesenilor. Acest lucru va rezolva si problemele celor cu centrale care trebuie sa achite acum si pentru caldura data de aceste coloane”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Astfel, in locul coloanelor din apartamente, de la subsol vor pleca doar doua coloane pe casa scarii. In cazul in care se doreste contorizarea individuala si pentru apa calda, atunci va fi nevoie de o a treia coloana pe casa scarii. Din aceste coloane apoi, pe fiecare palier, pentru fiecare apartament se vor face racorduri, la fel ca in cazul retelor de gaz din interiorul blocurilor in care s-au montat centrale de apartament. Fiecare apartament va avea cite un gigacalorimetru montat la intrare pentru caldura si un alt aparat de masura pentru apa calda. Asa, fiecare familie va sti exact ce cantitate de energie a consumat. In caz de neplata, la fel ca la alimentarea cu gaz, se va putea lua doar contorul familiei cu datorii. Acum, in cazul in care este si o familie cu datorii foarte mari la intretinere exista riscul ca intreg blocul sa ramina fara caldura, nefiind nici o solutie pentru debransarea individuala. „Apa calda poata sa ramina la fel. Depinde de ce va hotari fiecare. La o eventuala debransare insa, nu se va putea opri decit furnizarea caldurii, daca nu exista contorizare individuala si pe apa calda. Trebuie de vazut ce se intimpla si cu reteaua din fiecare apartament. De la intrarea in locuinta va fi nevoie de conectat toate caloriferele si facuta legatura apoi iar cu reteaua de la intrare. In cazul retelei de apa calda nu e nevoie si de iesire”, a adaugat Chirica. Schimbarea retelelor vechi de incalzire este un alt avantaj al contorizarii individuale. Noile coloane vor reduce pierderile suportate acum de toti proprietarii.

Variante posibile pentru finantare

Deocamdata nu este foarte clara sursa de finantare pentru aceste lucrari. Consilierul local PDL Sorin Ionescu sustine ca o firma daneza, cu reprezentanta in Romania, intentioneaza sa efectueze in aceasta perioada astfel de lucrari la un bloc din municipiu. Costurile ar ajunge la 600 de euro pe apartament. Suma necesara de 30 de milioane de euro a fost avansata de acelasi consilier local, pe baza lucrarilor de la blocul respectiv. „Programul guvernamental de reabilitare termica permite si alocarea de fonduri pentru schimbarea instalatiilor din interiorul blocului. Ar putea intra pe acest program. Exista discutii si pentru lansarea unei noi axe pe Programul Operational Regional privind eficienta energetica. Studiul de fezabilitate facut acum ne-ar putea da un avantaj pentru un concurs de proiecte pe eficienta energetica”, a precizat Chirica. In cazul programului guvernamental de reabilitare termica, iesenii ar avea de achitat doar 20% din valoarea lucrarilor, adica in jur de 120 de euro de apartament. Diferenta ar urma sa fie alocata de la Guvern, 50% si de la Consiliul Local, 30%. Programul guvernamental nu a adus insa fonduri importante pina acum la Iasi. Doar citeva blocuri au beneficiat de aceasta finantare guvernamentala. In cazul unor lucrari realizate cu fonduri europene, contributia iesenilor ar fi si mai mica. „Cred ca si viitorul operator al sistemului centralizat ar putea fi interesat de astfel de investitii. Ar putea suporta el cheltuielile cu acest tip de contorizare. In schimb, iesenii se vor obliga sa ramina la sistemul centralizat o perioada de timp necesara pentru amortizarea investitiei. Asa operatorul se va asigura ca are clienti la sistem”, a completat Chirica.

Proiect de lege petnru contorizarea individuala

La nivel national exista si un proiect de lege care prevede ca obligatorie contorizarea individuala in cazul celor racordati la sistemulele centralizate de utilitati. Proiectul a fost aprobat deja tacit la nivelul Senatului si urmeaza sa intre in dezbateri la Camera Deputatilor. Conform proiectului, in termen de sase luni de la adoptarea legii furnizorii de utilitati vor trebui sa incheie contracte individuale cu proprietarii locuintelor. Contorizarea are ca termen de finalizare un an de la intrarea legii in vigoare. Pe de alta parte, Guvernul a dat aviz negativ acestei propuneri legislative. „Stiu de aceasta lege. Vine pe linia de crestere a eficientei energetice a locuintelor. Pina acum nu s-a facut nimic pentru ca nu a fost interes. In plus, oamenii nu au avut bani. Cind vor vedea beneficiile, ca poate vor beneficia de un imprumut subventionat si ca din economii vor putea plati ratele, cred ca oamenii vor dori sa faca o astfel de contorizare. Si cei cu datorii vor dori sa intre in program pentru ca vor face economii si isi vor putea plati datoriile”, a declarat Dumitru Bucur, presedintele Grupului de Asociatii de Proprietari. El a mai spus ca din experienta altor investitii similare, iesenii isi vor putea amortiza lucrarile in doar o iarna. „Lucrarea poate costa intre 600 de euro si 1.000 de euro maxim, pe apartament. La Bucuresti, dupa o astfel de contorizare, consumul mediu la un apartament cu 2,5 camere a fost de 0,2 gigacalorii pe luna. La noi, doar pe o luna au venit facturi uneori cu doua gigacalorii. Oamenii vor plati exact cit consuma si isi vor putea regla consumul, in functie de ce bani au. Lucrarea poate fi facuta in orice tip de bloc, asa cum s-a facut si reteaua de gaz”, a completat Bucur. El a mai spus ca noul sistem va elimina practic repartitoarele din locuintele iesenilor. Astfel de echipamente nu vor mai fi necesare. Si asociatiile de proprietari isi vor pierde multe din atributii, urmind a gestiona doar spatiile comune.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.