spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Plai de dor – întâlniri de suflet între vasluieni si transilvãneni | FOTO

- Advertisement -

PROIECT….Pentru “Rãzesii” Pogonestilor, fiecare proiect pe care îl pun în practicã este prilej de sãrbãtoare. La sfârsitul lunii trecute, în 27-29 octombrie, proiectul “Plai de dor” le-a oferit prilejul unor întâlniri de suflet cu bistriteni si mureseni, în cadrul a douã spectacole folclorice, dar si a unor vizite si reuniuni cu autoritãti locale, specialisti si gospodari locali.

Firul rosu al acestor întâlniri l-a reprezentat centenarul Marii Uniri, cunoasterea reciprocã a valorilor locale, regionale, apartenenta acestora la patrimoniul national si întãrirea sentimentului mândriei de a fi român. Primul popas din cadrul deplasãrii “Rãzesii” l-au fãcut în comuna Deda, judetul Mures, ca invitati la spectacolul “Din suflet românesc”, desfãsurat la Cãminul Cultural din localitate. Pe aceastã scenã, “Rãzesii” au fost mesagerii cântecului si dansului popular vasluian, iar ansamblul folcloric “Cununa Cãlimanilor” din Deda, ai celui muresean. Cel de al doilea spectacol în care “Rãzesii” au avut prilejul de a face cunoscut si îndrãgit patrimoniul spiritual vasluian a fost sustinut pe scena Casei de Culturã “Liviu Rebreanu” din Nãsãud, alãturi de ansamblul folcloric “Somesul” din Beclean, judetul Bistrita-Nãsãud. Spectacolul folcloric “Obiceiuri, cântece si dansuri traditionale, cântece patriotice” a fost prilejuit de celebrarea Centenarului Marii Uniri. “Rãzesii” au prezentat pe aceastã scenã o “sezãtoare”, în cadrul cãreia au fost montate amintiri din cele douã rãzboaie mondiale (versuri, prozã, cântece populare), douã suite de dansuri si cântece patriotice. Publicul prezent a fost încântat de dialogul traditiilor din zone diferite ale tãrii, prilejuit de aceste spectacole.

Vasluienii au avut si întâlniri de lucru memorabile cu oamenii locului

Una dintre întâlniri a avut loc la Nãsãu, la Muzeul Grãnicesc Nãsãudean,  unde pogonestenii au aflat de la reprezentantii muzeului istoria locului, a oamenilor din zonã si despre personalitãtile nãscute în zona Nãsãudului. S-a discutat despre rolul avut în reîntregirea tãrii de locuitorii din cele douã provincii românesti  – Transilvania si Moldova. Alte douã întâlniri au fost cu directorul Casei de Culturã “Liviu Rebreanu” din Nãsãud, Ionut Nistor, si cu Mariana Harosa Moldovan, coordonatoarea Ansamblului Folcloric ”Somesul” Beclean si director al Casei de Culturã Beclean. Aceste douã întâlniri au reprezentat un util schimb de experientã în ce priveste modul de valorizare si de promovare a traditiilor folclorice  din cele douã zone istorice si au pus bazele unor parteneriate viitoare. O altã întâlnire a avut loc la Centrul National de Informare si Promovare Turisticã din Nãsãud – cu Gabriela Onu, directorul Centrului si cu cu Dorin Nicolae Vlasin, viceprimarul orasului Nãsaud.

Proiectul Plai de dor este derulat de Asociatia Tinere Vlãstare – 2000, împreunã cu membrii grupului folcloric “Rãzesii” din Pogonesti, judetul Vaslui si este cofinantat de Consiliul Judetean Vaslui, în cadrul Programului judetean pentru finantarea nerambursabilã a activitãtilor nonprofit de interes general pe anul. Scopul proiectului îl reprezintã cresterea gradului de valorificare a patrimoniului cultural al comunei Pogonesti si al judetului Vaslui ca parte integrantã din patrimoniul national românesc în vederea consolidãrii ideii de unitate nationalã si întãririi sentimentului de mândrie de a fi român. Asociatia Tinere Vlãstare – 2000 din Pogonesti s-a înfiintat în anul 2000, la initiativa mai multor fii ai satului, care-si doreau sã promoveze valorile culturale locale si sã le ofere tinerilor posibilitatea sã participe activ la viata socialã si culturalã a zonei. De atunci, reprezentantii si voluntarii ei joacã un rol activ în viata comunitãtii locale si regionale, prin participarea la spectacole, evenimente, festivaluri locale, judetene si nationale, promovând cântecele si portul traditional din zonã, si prin organizarea de activitãti educative, sportive si culturale care au ca beneficiari copiii si tinerii din comunã.

(Material realizat cu sprijinul învãtãtorului Dumitru Andrei, conducãtorul Ansamblului “Rãzesii” din Pogonesti)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.