Deţinuţii au mai multe drepturi decât copiii sau bătrânii. În timp ce mulţi vrânceni nu vor avea ce pune pe masă de sărbători, persoanele private de libertate vor avea meniu îmbunătăţit şi vor primi chiar şi… plăcinte. Meniul deţinutului trebuie să conţină zilnic 2.855 de calorii, iar dacă acesta este bolnav şi ţine regim, are nevoie de 3.175 de calorii. Statul asigură deţinutului absolut totul, mâncare, servicii medicale, întreţinere şi aşa mai departe. Chiar dacă traiul le este asigurat, unii fac reclamaţii peste reclamaţii, fiind nemulţumiţi de… condiţiile de detenţie. În timp ce persoanele private de libertate primesc totul de-a gata, oamenii de rând o duc tot mai greu.
Persoanele private de libertate din Penitenciarul Focşani vor avea, de Crăciun, meniu îmbunătăţit.
Pe lângă meniul pe care îl primesc zilnic, de sărbători deţinuţii vor mânca sarmale cu carne, dar şi plăcintă cu brânză, pe care unii vrânceni nu au mai gustat-o de ani de zile. Zilnic, unui deţinut statul îi asigură mâncarea, dar şi toate celelalte necesităţi. Deţinuţii nu plătesc spitalizare, întreţinere sau alte servicii de care beneficiază. Masa zilnică a unei persoane private de libertate trebuie să conţină, în mod obligatoriu, 2.855 de calorii, iar dacă aceasta este bolnavă, are nevoie de 3.175 de calorii pe zi. Zilnic, un deţinut mănâncă de 3,98 lei cu tot cu TVA, iar în cazul celor bolnavi se alocă suma de 5,63 lei. Practic, o persoană privată de libertate este plină de drepturi şi are zilnic strictul necesar asigurat. Acesta nu-şi face griji că nu are ce pune pe masă, că nu are bani pentru facturi sau că nu poate merge la un medic pentru că nu-l poate plăti. Mai mult, meniul unui condamnat trebuie să fie diversificat. Mulţi dintre ei, nu au acasă ceea ce găsesc la penitenciar. „Persoanele private de libertate beneficiază de un meniu zilnic clasificat pe norme de hrană. O normă care se acordă tuturor persoanelor private de li-bertate, pentru care se alocă o sumă zilnică de 3,98 lei cu TVA, conţine 2.855 de calorii pe zi. O altă normă se alocă persoanelor private de libertate aflate în evidenţa ca-binetului medical al unităţii cu afecţiuni care necesită regim alimentar, pentru care se alocă o sumă de 5,63 lei cu TVA pe zi şi conţine 3.175 de calorii“, a precizat inspectorul principal Geta Gură, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focşani.
Meniu diversificat
Persoanele private de li-bertate beneficiază şi de un meniu diversificat că doar se mai satură omul de aceeaşi mâncare. Astfel, dimineaţa, deţinuţii primesc la micul dejun ceai, margarină, preparate din carne, biscuiţi sau paste cu brânză. La prânz, la felul I, deţinuţii se înfruptă cu ciorbă de carne sau de legume, iar la felul II primesc fasole cu carne, varză călită cu carne, pilaf, cartofi sau ghiveci, toate cu carne. Seara, ca să nu doarmă nemâncate şi nici să le cadă greu la stomac alimentele, persoanele private de libertate au la cină ceai, biscuiţi, gogoşi, pilaf cu carne de pasăre, piure cu carne de pasăre sau fasole păstăi, toate doar cu carne de pasăre, ca nu cumva să facă indigestie. De reţinut că persoanele private de libertate nu primesc toate aceste feluri de mâncare într-o singură zi.
În prag de sărbători, sta-tul este de părere că deţinutul trebuie să simtă că vine Crăciunul, motiv pentru care meniul acestuia va fi îmbunătăţit. „Persoanelor private de libertate li se vor suplimenta cantităţile de carne, făină, ouă, ulei şi zahăr de pe 25 până pe 31 decembrie, dar şi pe 1 ia-nuarie, în vederea îmbunătăţirii meniului de sărbători, când li se vor prepara, pe lângă meniul zilnic, sarmale cu varză şi plăcintă cu brânză“, a adăugat inspectorul principal Geta Gură. Aceşti oameni ajung la închisoare pentru că au comis infracţiuni, furturi, crime, violuri şi aşa mai departe. Cu toate acestea, statul are grijă de ei mai mult decât de copii sau de bătrâni.
Copiii trăiesc mai prost decât deţinuţii
În timp ce persoanele certate cu legea se bucură de meniu special de sărbători, fără să depună efort de vreun fel, părinţii celor mici fac liste de cumpărături şi achiziţionează doar strictul necesar. Banii pe care îi primeşte un copil de la stat nu ajung nici măcar pentru a-şi asigura consumul propriu. De exemplu, un copil fără handicap primeşte din partea statului 200 de lei până la doi ani, iar cei care suferă de dizabilităţi primesc aceeaşi sumă, dar până la trei ani. Mai mult decât atât, în luna iulie a acestui an, au fost sistate din plată trusoul pentru nou născut, în cuantum de 150 de lei, şi alocaţia pentru nou născuţi, în valoare de 230 de lei. Pruncii au rămas doar cu cei 200 de lei, bani din care ar trebui să li se asigure schimburi, lapte praf şi… lista se încheie pentru că nu ajung banii.
Cu aceşti bani, mamele pot cumpăra lunar vreo două pachete de pamperşi, în condiţiile în care copilul are nevoie de cel puţin cinci scutece pe zi, şi lapte praf pentru câteva zile. Sarmalele din carne şi plăcinta cu brânză sunt un vis pe care îl vor vedea cu ochii, poate, mai târziu, când vor avea propriul salariu.
În libertate nici întreţinerea, nici spitalizarea şi nici hrana nu sunt un dar de la Dumnezeu. Totul se plăteşte, cu toate că legea nu este încălcată. „E greu să creşti un copil în vremurile astea. Ne încălzeşte doar bucuria de a-l vedea cum creşte, cum spune primele cuvinte şi face primii paşi. Când îţi doreşti un copil, nu îţi mai pui problema că îţi dă sta-tul sau nu. Oricum nu ne dă de ajuns, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne înfometăm copiii“, ne-a spus Felicia, mama unui băieţel de un an şi jumătate. Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Vrancea, de la începutul acestui an au primit alocaţie de stat aproximativ 81.300 copii.
moniotorulvn.ro