spot_img
23.3 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Pîrtia de la Durău, altă analiză pentru o analiză

- Advertisement -

• conducerea CJ Neamt a analizat blocajului generat de Consiliul Stiintific al Parcului National Ceahlău în cazul pîrtiei • ca la orice analiză, concluzia a fost… o altă analiză • s-a vorbit si de o campania de manipulare prin presă, promovată de unele ONG-uri •

Curg lunile una după alta si acusi vom spune că a mai trecut un an iar situatia Parcului National Ceahlău rămîne neschimbată, dar analizată pe toate părtile de către oameni cu putere de decizie, care se opun sau nu realizării unei pîrtii de schi în Durău. Ca într-o fabulă, fiecare trage spuza pe turta sa si nimic important nu se întîmplă. Ieri, 19 septembrie, la initiativa conducerii Consiliului Judetean Neamt, a avut loc o întîlnire a factorilor de decizie din judet, scopul fiind analiza situatiei din Parcul National Ceahlău, a blocajului comunicării cu Consiliul Stiintific si determinarea de măsuri care ar putea rezolva această situatie. Au participat Vasile Pruteanu – presedinte CJ Neamt, Mircea Pintilie – vicepresedinte CJ Neamt, Eduard Corduneanu – director Agentia pentru Protectia Mediului, Simion Maftei – director Directia Silvică Neamt, Ciprian Enache – director Administratia Parcului National Ceahlău, Raul Papalicef – sef Serviciu Salvamont. După cum s-a comunicat de la Cabinetul presedintelui, „printre subiectele abordate s-au numărat următoarele: încercările repetate din ultimele cinci luni de a convoca Consiliul Stiintific al PNC pentru ca acest for să decidă soarta unor probleme strigente apărute în zonă – încercări care s-au lovit de refuzul conducerii Consiliului Stiintific; necesitatea reevaluării zonelor de protectie din PNC (zonarea initială nu corespunde cu situatia de facto din teren – de exemplu, în zona cu protectie zero se află inclusiv parte din Izvorul Muntelui, chiar si parcarea din fata unor cabane); reconfigurarea zonei de dezvoltare durabilă; infestarea a cîteva hectare de pădure, fapt semnalat de specialistii silvici; lipsa unei interventii urgente prezintă riscul major ca problema să se extindă (uscarea vegetatiei sporeste, de asemenea si riscul incendiilor de pădure); necesitatea promovării unui plan de management al PNC, obligatoriu pentru conturarea unei strategii de dezvoltare în zonă atît de necesară si agentilor economici dar si administratiilor publice locale; campania de manipulare prin presă, promovată de unele ONG-uri sau de unele persoane interesate, proliferarea de neadevăruri (de exemplu, că amplasamentul pentru pîrtie agreat de CJ Neamt si de operatorii economici din zonă ar fi situat între Toaca si Panaghia); încercările evidente de politizare a subiectului si faptul că refuzul de colaborare blochează dezvoltarea economică si socială a comunitătilor adiacente Parcului Ceahlău si investitiile în zonă (o finantare de patru milioane de lei este cuprinsă în lista Guvernului, pentru Durău, în cadrul proiectului Schi în Carpati). Participantii la întîlnire au apreciat, la unison, că toate institutiile implicate în gestionarea PNC trebuie să colaboreze real si că asteaptă ca această conlucrare să se manifeste si din partea Consiliului Stiintific. De asemenea, au fost subliniate intentiile de protejare a naturii, de promovare si dezvoltare a atractiilor turistice din zonă si de respectare a legalitătii.
„Astept ca toti cei care au ceva de spus si pe linia protejării mediului dar si pe tema dezvoltării durabile în zonă să ne asezăm la aceeasi masă si să discutăm toate solutiile si să luăm cele mai bune măsuri. Ne gîndim si la frumusetea acestor locuri, la conservarea biodiversitătii dar si la interesul legitim al localnicilor de a da o nouă sansă turismului din zonă“, a precizat presedintele Vasile Pruteanu.
„La toate întîlnirile pe care le-am avut cu oamenii din zonă, cu micii investitori din turism, cu reprezentantii administratiilor locale, toti au subliniat că o statiune montană nu poate exista real fără o infrastructură dedicată sporturilor de iarnă si nu numai. Dacă dispar orgoliile unora, eu cred că acest tel este unul realizabil“, a adăugat vicele Mircea Pintilie. Urmează să se stabilească ziua în care va avea loc o nouă întîlnire pe aceeasi temă. Avînd în vedere apropierea sezonului rece, probabil zona unde va fi construită pîrtia – cea voită de unii sau de altii – va fi acoperită de zăpadă. Si de schiat se va schia cîndva…

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.