Fratele episcopului Corneliu Bârlãdeanu, printre politistii de frontierã arestati!
ALELUIA Printre cei care sunt detinuti în continuare în arestul Capitalei, cu mandat pentru 29 de zile, se numãrã si fratele PS Corneliu Bârlãdeanu, Florin Onilã, care are domiciliul în comuna Albesti. Acesta apare în înregistrãrile audio si video ale Directiei Generale Anticoruptie în diverse situatii infractionale, în timp ce primeste mitã sau împarte banii proveniti din mitã cu ceilalti colegi din turã. Foarte interesant este si modul în care a fost pus în libertate un politist devenit celebru prin milogeala pe care o fãcea fatã de cei care tranzitau vama si care, cu sau fãrã voia lor, trebuiau sã cotizeze fatã de politist, inclusiv în naturã. Interesant este un dialog cu unul dintre cei pusi de Balahurã sã plãteascã suplimentar, pentru a primi stampila de intrare în tarã. “Interlocutor: Mai na, de o cafea! Agent Balahurã Ioan: Ha, ha… ia uite… mã pune aista sã beau cafele cu borâta…”. Printre cei care au fost eliberati, pe motive medicale, se numãrã Andrei Asimine, cel care are programatã o operatie complicatã în Austria si pentru care colegii au strâns o sumã importantã de bani, ca ajutor pentru situatii de urgentã!
Se clarificã situatia în “lotul Albita”. Din cele 53 de persoane duse la audieri, initial, au mai rãmas dupã gratii doar 32, care au depus recurs la mãsura arestãrii preventive. Ieri dupã-amiazã, spre surprinderea tuturor, un alt lot de opt arestati a pãrãsit arestul de la Politia Capitalei, urmând a fi cercetati pentru faptele lor în stare de libertate. “La datele de 22 si 23 februarie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerile procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventivã a unui numãr de 32 de inculpati pe un termen de 29 de zile. De asemenea, fatã de inculpatii: comisar de politie CORBAN DANIEL-CRISTIAN, seful P.T.F. Albita, si agentii de politie: BALAHURÃ IOAN, NECHITA ANDREI-ALIN, TÃNASÃ CONSTANTIN, FORTU RARES – IONUT, PORUMBOIU PETRUT, GÂRTU RADU-DANIEL si MARDARE OCTAVIAN instanta a hotãrât cercetarea în stare de libertate si a instituit mãsura obligãrii de a nu pãrãsi tara pe un termen de 30 de zile. Fatã de aceastã decizie, procurorii au declarat recurs”, se aratã în comunicatul DNA, din seara trecutã.
Surprize, surprize: fratele PS Corneliu, printre arestati!
Emotii mari în familia Episcopului Husilor, PS Corneliu Bârlãdeanu, întrucât printre cei arestati se numãrã si fratele acestuia, Florin Onilã, în vârstã de 32 de ani. Acesta apare în nenumãrate situatii ca luând mitã sau împãrtind mita cu alte persoane, dupã cum aratã si interceptãrile celor de la DGA. “La data de 9.01.2011, ora 19.15, Onilã Florin îi aratã lui Popa Cãtãlin suma primitã ca mitã, pentru ca, putin mai târziu, la ora 20.46, cei doi sã procedeze la numãrarea banilor si împãrtirea sumelor primite cu titlu de mitã”, se aratã în materialul DNA, înaintat la Curtea de Apel Bucuresti, în motivarea arestãrii. O altã persoanã ridicatã de DGA si dusã la audieri la Bucuresti, Veronica Sorea, este rudã cu fostul director de Prefecturã, Liviu Sorea, omul de încredere al fostului prefect Ioan Zaharia. Agenta de politie, al cãrei unuia dintre frati este politist la Circulatie în Husi, s-a fãcut de rusine în cel mai grav mod posibil. Conform ofiterilor de la Directia Generalã Anticoruptie, în data de 9 ianuarie 2011, la ora 11.38, Sorea Veronica, nemultumitã de suma primitã de la un cetãtean îi cere acestuia sã completeze cu anumite bunuri: “o ciocolatã, un pannetone, ceva… ce ai”. Milogealã de prost gust, din partea unui militar al statului român, pus sã apere frontiera de est a Uniunii Europene.
Asimine Andrei, grav bolnav: “Iei pasaportul, te duci la masinã si vãd eu ce propui pe urmã”
Un caz medical, care i-a fãcut pe procurori sã-l cerceteze în libertate, este cel al agentului Andrei Asimine. Acesta trebuia sã meargã la operatie, în Austria, fiind bolnav de cancer. Andrei Asimine a fost programat pentru operatie încã din 2009, iar la începutul acestui an urma sã ajungã la Viena. Milosi, colegii de serviciu au fãcut o chetã si au strâns o importantã sumã de bani, cu care agentul urma sã plece la operatie. Dupã cum au aflat ofiterii DGA, desi grav bolnav, Andrei s-a dat în spectacol în câteva rânduri, cu o nonsalantã ce demonstreazã cã faptele de coruptie la care se deda erau cât se poate de obisnuite pentru politistii de frontierã. “La data de 7.01.2011, orele 10.08-10.26, agentul principal Asimine Andrei discutã cu un cetãtean despre autoturismul pe care acesta vrea sã-l introducã în Republica Moldova, fiind explicit: “Astea-s propuneri? Bãi, nu te cãuta prin buzunare pe aici, cã sunt camere de luat vederi… Dacã vrei sã propui ceva, iei pasaportul si te duci în masinã, pe urmã vãd eu ce propui tu acolo!” Consecinta celor spuse de Asimine: reprimeste pasaportul la 10.24.09, îl deschide sub nivelul biroului si retine mita cu mâna dreaptã, apoi bagã banii în buzunarul drept al pantalonilor”, se aratã în rechizitoriul DNA. Nici fratele sãu, Vlad, nu este mai prejos. “În data de 5.01.2011, în intervalele 20.39-20.50, 21.42-21.47, Asimine Vlad scoate mai multe teancuri de bancnote din buzunarul drept de la pantaloni si stâng de la bluzonul de serviciu, pe care le aranjeazã si le numãrã în prezenta inculpatului Gârtu Radu-Daniel, care la rândul lui îi dã un teanc de bani sã îi numere. Asimine Vlad stinge lumina în tonetã, scoate niste bani din buzunarul drept al pantalonilor, îi aranjeazã si îi numãrã. Asimine Vlad: 6.000-7! Gârtu Radu: Pune-i acolo… Asimine Vlad: Si fã asa iute…”, se aratã în interceptãrile celor de la DGA. Într-o altã zi, pe 5 ianuarie, Vlad Asimine se întâlneste tot cu Gârtu Radu, care-i dã un alt teanc de bani, sã-i numere. Vlad Asimine are o replicã uluitoare: “Bãi, tot eu sã-i numãr, mã?”.
Pofticiosul Balahurã va fi cercetat în libertate!
Printre cei pusi în libertate, se numãrã si Ioan Balahurã, agent principal de politie, cãruia i s-au probat 14 acte materiale, în zilele de 9, 10 si 24 ianuarie a.c. Printre alte fapte, Balahurã este înregistrat pe 9 ianuarie când agentul este surprins de camerele video luând mitã de trei ori, în douã situatii mita fiind datã doar pentru simplul fapt al controlãrii documentelor de cãlãtorie sau transport. În cel de-al treilea caz de luare de mitã, spun cei de la DGA, gestul tipic e dublat de o solicitare expresã de mitã, pe fondul descoperirii unei nereguli privind lipsa inspectiei tehnice auto. O neregulã mai mare impune o mitã mai mare. Dupã ce primeste ceva de “o cafea”, tonul ferm devine subit amical, întelegãtor. Politistul îi spune celui care i-a dat mita ce trebuie sã spunã, în cazul în care este oprit în trafic de Politia Rutierã, dupã care mai cere “de o cafea”. Iatã si un dialog spumos, care aratã caracterul agentului de politie:
Balahurã Ioan: Pãi, dã-o-n mã-sa încolo de treabã! Ce sã-ti fac acum?
Interlocutor: Mai na, de o cafea!
Balahurã Ioan: Ha, ha… ia uite… mã pune aista sã beau cafele cu borâta… Eu îti garantez sutã-n-mie, nici nu se uitã, la rutierã.
Interlocutor: Bine! Bine! Bine!
Balahurã Ioan: Cã o ieu si eu, ti-am dat drumul….. Deci, mai dai de o cafea. Nu? (aplicã stampila pe pasaport).
Pe 24 ianuarie, agentul este prins de echipamentele de supraveghere în timp ce ia mitã, de cinci ori. Într-unul din cazuri, pe lângã mitã cere imperativ si produse din masina venitã la control.
Balahurã Ioan: Si, unde duci sucurile astea?…
Fârã Liviu: Parmalat de acesta, cum îi zice!?
Balahurã Ioan: Din fructe! Si nu putem sã vedem cum aratã una?
Interlocutor: De dat, nu pot sã dau nimic!
Oamenii investigatorului sub acoperire de la DGA, eliberati!
Este cel putin suspect modul în care o parte dintre politistii de frontierã retinuti initial au fost eliberati. Mihai Surdu si Ioan Balahurã, ca si comisarul Corban, oamenii cu care Mihai Florin Fotin, investigatorul sub acoperire al DGA, a lucrat pe turã în perioada în care a fost sub acoperire în Vama Albita, au fost, în mod suspectati, eliberati si vor fi judecati în stare de libertate. Sunt o serie de discutii în care investigatorul de la Directia Generalã Anticoruptie îi provoacã pe colegii de turã sã spunã în ce mod primesc mita si care sunt situatiile în care banii sunt primiti pentru a închide ochii la controlul Politiei de Frontierã. De exemplu, pe 9 ianuarie, la ora 23.37, Fotin, aflat în turã la Albita alãturi de Balahurã, este martor la o faptã de coruptie. Un cetãtean este oprit la control, investigatorul DGA descoperã lipsa inspectiei tehnice la masina controlatã, iar Balahura ia foc, pentru a primi banii, cât mai repede. “Da, de ce vã jucati… Pãi, dã-o-n mã-sa încolo de treabã! Ce sã-ti fac acum?”. Instantaneu, persoana controlatã scoate de bani de “o coffe”, iar Balahurã devine, brusc, bãiatul bun.
Comunicat DNA, 23 februarie: 10 lei, o simplã stampilã la frontierã!
“De multe ori, mita a fost pretinsã doar pentru simpla îndeplinire a atributiilor de serviciu, adicã aplicarea stampilei de tranzit a frontierei de stat. Activitatea infractionalã în cadrul P.T.F. Albita este o activitate infractionalã repetitivã, îndelungatã ca derulare în timp, organizatã ierarhic, unde fiecare politist de frontierã îsi are rolul stabilit, îsi cunoaste si îsi asumã riscul si, de asemenea, îsi primeste recompensa în mãsura contributiei la comiterea faptei. De regulã, „tariful” este cunoscut de cei care oferã mitã – 10 lei pentru simpla aplicare a stampilei. În cazul unor situatii speciale însã, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfã, ori de introducerea în tarã a unor cantitãti mai mari de produse, tariful creste direct proportional cu „riscul” la care se expune politistul de frontierã prin încãlcarea atributiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse si luate cu titlul de mitã ar varia între 10 – 100 euro, respectiv între 50 si 200 lei. Beneficiile materiale ilicite rezultate în urma desfãsurãrii activitãtilor infractionale de coruptie, pentru fiecare inculpat în parte, pe fiecare turã de serviciu, variazã între 100 lei – 1.000 lei, în functie de datele calendaristice (zile normale, zile de sãrbãtoare legalã sau religioasã ), momentul zilei (turã de noapte sau turã de zi) si de abilitatea fiecãrui inculpat. Sumele de bani erau periodic colectate de sefii de turã si împãrtite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscutã si toleratã chiar de cãtre seful PTF Albita, Corban Viorel” – comunicatul DNA Bucuresti, seara trecutã.
De ce a fost eliberat aproape tot lotul I?
Conform datelor oferite de DNA în primele ore de la descinderile din Vama Albita, între cei 15 politisti de frontierã care primiserã mandate de retinere pentru 24 de ore se aflau comisarul Corban, dar si alti sapte agenti, care au fost eliberati în masã, dupã expirarea mandatului. Ori, presa a prezentat faptul cã seful Corban si cei din lotul I au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, ceea ce pãrea a fi în regulã, din punct de vedere al justitiei. De ce opt politisti din lotul I, în frunte cu seful lor, Corban, au fost eliberati atât de repede? Sã fi turnat acestia anumite persoane implicate în mafia de la Albita, drept pentru care au fost “recompensati” de judecãtori, cu cercetarea în libertate? Nu stim, dar vom afla adevãrul în zilele urmãtoare, mai ales cã printre cei eliberati se aflã agenti cu multe infractiuni dovedite si care ar fi trebuit sã fie acum alãturi de colegii lor, dupã gratii.
21 de politisti de frontierã, judecati în libertate
Comisar de politie CORBAN DANIEL-CRISTIAN, seful P.T.F. Albita;
Comisar-sef de politie LIVIU GHETEU, fost inspector-sef adjunct al IJPF Vaslui;
Inspectori principali IVAN NICUSOR HRISTU, TÃNASE MARICEL
Agentii de politie: BALAHURÃ IOAN, NECHITA ANDREI-ALIN, TÃNASÃ CONSTANTIN, FORTU RARES – IONUT, PORUMBOIU PETRUT, GÂRTU RADU-DANIEL, MARDARE OCTAVIAN, NITÃ ALIN CONSTANTIN, POPA LAURA ANDREEA, MÃCIUCÃ IONEL, ASIMINE ANDREI, BABA VLAD, NECHITA ADRIANA – MARIANA, DUMITRASC MARIUS COSTEL, SURDU MIHAI, TRIFAN AURELIAN, SOREA VERONICA.