spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Piinea nostra cea de toate zilele ajunge produs de lux

- Advertisement -

– pretul piinii romanesti se coace la focul burselor mondiale de cereale – fermierii vind unde se plateste mai bine – Romania a exportat griu, iar acum va importa la pret dublu – din martie, in Bacau ajunge griu din America de Sud

Anuntata inca de anul trecut si aplicata din aceasta luna, scumpirea piinii pare sa fie fie scinteia care va declansa efectiv criza alimentara de care am aflat ca va bintui omenirea si va fi chiar mai grea decit criza economica. Preturile unor produse alimentare au sarit cu mult inaintea scumpirii piinii, insa nici un aliment nu ne sensibilizeaza mai mult atunci cind e vorba de scumpire, ca piinea. Pe acest subiect, agricultorii si procesatorii de griu din judetul Bacau au de multa vreme opinii divergente, dar acum vad la baza fenomenului acelasi motiv: dublarea pretului griului. Ambele tabere ramin usor pesimiste cu privire la viitorul apropiat si spun ca nici traditionala mamaliga nu va fi solutia de care avem nevoie, pentru ca si porumbul e tot mai scump.

Piata piinii este, de aproape 20 de ani, una convulsiva si pare scapata, intentionat sau nu, de sub control. Ca in multe alte domenii, marii procesatori au dat si mai dau inca tonul in materie de preturi si vinzari, dar in coasta lor stau, tot mai greu, un roi de producatori de talie mica. Despre majoritatea dintre ei, cei mari sustin ca sint asii evaziunii fiscale si pagubesc bugetul statului de sute de milioane de euro. Pe linga acesti “inamici”, procesatorii de talie se pling, deseori, si de producatorii agricoli, cu care n-au putut incheia niciodata contracte ferme, la preturi reciproc avantajoase, pentru ca tentatia preturilor mai generoase ii atrage ca un magnet. Cei din urma au si ei motive de repros si cred ca tocmai acum a venit vremea lor, cind pretul griului a ajuns la un nivel mai bun si nu vor mai plinge pe la portile fabricilor de piine. Griul s-a scumpit in mai putin de o jumatate de an si a ajuns la un pret dublu. De aici, consecinte pentru tot lantul tehnologic, cu efect asupra buzunarului bietului consumator. Iar lucrurile par sa nu stea pe loc.

Anul trecut, Pambac a ieftinit piinea

“Din 2010 – spune presedintele celui mai mare producator de piine din Bacau, societatea Pambac, domnul Alin Giurea – nu mai avem nici un fel de datorii, ceea ce ne-a ajutat foarte mult. Astfel, am avut preturi mai bune si am rezistat. Am inchis anul chiar cu o crestere de 6%. Nu am disponibilizat personal, salariile s-au mentinut, iar cei mai buni au primit ceva mai mult la leafa”. Preturile mai bune s-au tradus, anul trecut, in scaderea lor. Alin Giurea ne atrage insa atentia ca, in anul 2010, conditiile de piata nu erau dintre cele mai bune, cind TVA-ul s-a majorat la 24%, iar evaziunea fiscala in domeniu nu a slabit. “Am incercat sa vedem daca putem sa gasim solutii singuri, sa luptam cu evaziunea fiscala. Am mers si pe faptul ca, la Pambac, piinea mai reprezinta numai 7% din vinzari si nu ne mai dezechilibreaza. Nu pentru ca ar fi scazut foarte mult productia de piine, ci au crescut mult celelalte produse. Dar, am avut si tot felul de campanii promotionale, cu care am reusit sa mentinem pretul. Dublarea pretului griului a pus, insa, capac la toate, iar concurenta necinstita, evazionistii, continua sa atace” – a spus interlocutorul nostru. Numai in Bacau sint 21 de producatori de piine. Faina a ajuns la 1,55 de lei kilogramul, iar piinea de la unii dintre ei se vinde la pretul fainii. Unde sint celelalte cheltuieli, cu drojdia, cu apa, cu energia? Dar impozitele etc.? “E clar evaziune!” – sustine domnul Giurea

Trebuia scumpita piinea acum?

“Trebuia – sustine domnul Giurea -, in primul rind din cauza pretului griului. Nu puteam sa mergem in pierdere. Vrem si noi profitabilitate”. Pambac a procedat, recent, la o majorare de 6,6% la piinea “standard”, de 350 de grame, pe care a adus-o la 1,60 de lei bucata. Directorul Directiei pentru Agricultura a judetului, domnul Ioan Chiriac, este el insusi un fermier de talie in judet. De pe ambele pozitii, are aceeasi opinie fata de intrebarea din subtilu: “Toti spun ca se scumpeste piinea. Eu cred, insa, ca brutarii nu prea o pot scumpi chiar atit de mult. Nici motivatia lor nu prea este fondata. In primul rind pentru ca nu este cerere la nivelul dorit. Apoi, pretul piinii este format in 2007, cind kilogramul de griu era tot un leu, iar in anii urmatori nu am vazut sa scada pretul, desi griul a scazut la 50 de bani. Procesatorii au pastrat pretul si au redus gramajul. Piinea de 500 de grame, care era 1,40 de lei, acum este de 350 de grame”.

Griul, mai scump ca aurul

Afirmatia poate parea fortata, dar cind ai bani si nu ai griu, piinea devine mai scumpa ca aurul. Insa, unde e griul nostru? Anul 2010 a fost un an bun pentru griu si inca si mai bun pentru porumb. Desi oferta mai mare de cereale trebuia sa scada pretul, cererea mai mare pe plan extern la majorat. De la recolta, din august pina in decembrie, pretul a urcat de la 0,50 la 0,90 de lei pe kilogram. Acum a ajuns la 1,20 de lei, iar daca ne luam dupa bursele cerealelor, probabil se va ajunge si la 1,40 de lei. “Acum nu mai gasim griu in Romania, importam – spune Alin Giurea. Deja am facut un contract si aducem din America de Sud. Romania a exportat, insa, circa doua milioane de tone de la recoltare pina acum, cu 100 – 150 de euro pe tona, pret mediu, iar acum importam aproape dublu”.

De ce nu cumpara Pambac griu bacauan

Pambac a negociat cu Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau. O recunosc ambele parti. “Ei – spune presedintele Pambac – ne intreaba de ce nu facem contracte de pe acum, pentru recolta viitoare. Uite ca vreau sa fac un asemenea contract. Dar ei nu sint producatori importanti, care sa sustina indutria piinii in Bacau. Daca ne dau 400 – 500 de tone, iar noi consumam zilnic 800 de tone! Ne trebuie peste 100.000 de tone intr-un an. Chiar discutam cu un mare angrosist, sa contacteze producatorii din zona noastra si sa le oferim contracte ferme pentru noua productie. Fermierii probabil ca au vindut griul de anul trecut. Daca il tineau, acum poate obtineu triplu pe el. Toti ne intreaba de ce nu facem contracte cu producatorii pe an-recolta. Apare, insa, o neseriozitate din partea lor: daca, datorita conjuncturii, gasesc pret mai bun pe o alta piata, ne lasa pe noi si vind acolo. Sa-i dau in judecata, sa astept rezolvarea patru-cinci ani? Ar trebui sa apara din nou Legea contractelor comerciale, sa se respecte contractele. Eu nu fac contracte sa incasez penalitati, ci sa se respecte contractul”. Si Ioan Chiriac recunoaste ca anul trecut Pambac si-a manifestat disponibilitatea de a discuta cu fermierii reprezentativi din judet. “Eu chiar am intermediat aceasta – ne-a declarat directorul Directiei Agricole. S-a oferit si un pret, iar fermierii urmau sa incheie fiecare contracte cu fabrica. Unii au facut-o. Dar s-au trezit ca le este refuzat griul, pe motive de umiditate prea mare. Se intimpla pe fondul cresterii accelerate a pretului si fermierii au si gasit alt cumparator, cu preturi mai bune”.

Au cistigat fermierii din scumpirea griului?

“Era bine daca si fermierul roman beneficia de aceste cresteri – ne-a declarat domnul Daniel Ciobanu, presedintele AJPA. Dar, majoritatea sint nevoiti sa vinda la recoltare sau cel mai tirziu pina in noiembrie, pentru a achita credite, obligatii la buget etc. Asa, beneficiarii cresterilor sint altii. Fermierul roman nu ar reusi sa obtina mai mult de 60 de bani pe kilogram, in octombrie-noiembrie. Foarte putini au ramas cu griu in stoc. Procesatorii ori nu au achizitionat la timp ori au facut-o dar invoca un pret mare pe piata pentru a scumpi si ei piinea”. Producatorii din Bacau unde au dat griul? Daniel Ciobanu crede ca la export, prin angrosisti, iar persoanele juridice au vindut, in general, la mori. Anul acesta, ca niciodata, morarii din Sud au trimis, inca din septembrie-octombrie, delegati in Nord, pentru ca griul lor a fost mai afectat de incoltire decit al moldovenilor.

Vor scadea preturile, in 2011?

“Nu cred – este de parere domnul Chiriac. Chiar daca majorarea lor, anul trecut, a fost conjuncturala, nu vor scadea. O arata si tendintele de pe bursele agricole. Eu cred ca Romania trebuie sa regindeasca strategia in domeniul procesarii produselor agricole. Sintem membri ai Uniunii Europene, pe o piata libera, si nu mai putem bloca exporturile de cereale pentru a favoriza procesatorii. Nici nu ar fi corect. N-am auzit ca pe ei sa-i doara capul de producatori. Piata e libera, cererea si oferta fac pretul. Daca va trebui sa importam piine, o vom face, urmind ca procesatorii sa-si regindeasca pozitia fata de agricultori. Adica sa dea un pret bun din timpul verii. Iar fermierii trebuie sa se organizeze, sa infiinteze cooperative, sa se asocieze cite doi-trei, pentru a construi silozuri de cereale, sa poata pastra recolta pentru momente favorabile pe piata”.

Desi perspectiva pare surizatoare pentru fermieri, estimarea culturilor de griu in judetul Bacau pentru anul in curs arata o scadere a suprafetelor. Ioan Chiriac spune ca situatia clara va fi cunoscuta dupa ce fermierii vor depune cererile pentru incasarea platilor pe suprafata de teren, in care vor raporta exact ce cultiva. Dar, fenomenul pare oricum un paradox, explicat, insa, prin profitabilitatea altor culturi. Asupra acestui aspect vom reveni, insa.

ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.