spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Pierderi în agricultura vasluianã

- Advertisement -

Judetul Vaslui, judet preponderent agricol, va avea de suferit din cauza secetei instalate la începutul acestei veri. Comisiile special constituite la nivelul primãriilor, de cuantificare a daunelor secetei din acest an au anuntat o situatie sumbrã pentru agricultura vasluianã: peste o treime din terenurile cultivate au fost afectate în proportie de minim 30%. Din totalul de 272.035 ha, cea mai mare suprafatã cultivatã la nivelul judetului de dupã Revolutie, aproape 103.000 este calamitatã. Pierderile sunt enorme, chiar dacã ne raportãm la productia înregistratã la culturile de toamnã: rapita – aproape de zero fatã de suprafata cultivatã initial, iar grâul are o productivitate în acest an la mai putin de jumãtate fatã de anul trecut.

Conform unui ordin al prefectului judetului Vaslui, începând din data de 10 iulie, atât Directia pentru Agriculturã a Judetului Vaslui, cât si Agentia pentru Plãti si Interventii în Agriculturã (APIA) Vaslui, trebuiau sã nominalizeze personalul care va face parte din comisiile comunale de la nivelul primãriilor special instituite pentru monitorizarea daunelor datorate secetei producãtorilor agricoli. Acest lucru s-a si fãcut, astfel cã, la acest moment, în toate primãriile din judet functioneazã astfel de comisii, care, la solicitarea fermierilor, verificã, la fata locului, sesizãrile acestora. „Am venit sã depun la DAJ Vaslui procesul verbal prin care sesizez posibilele daune provocate de secetã exploatatiei mele. Am fost anuntatã cã voi fi vizitatã de comisia de evaluare chiar în cursul zilei de astãzi (ieri, 6 august), dar am totusi o întrebare: se va proceda la fel ca în anul 2007, când au fost despãgubiti doar fermierii care au înfiintat asa-numita „culturã mare”, sau si noi, proprietarii de vii, livezi, sau legumicultorii vom fi despãgubiti, pentru cã si noi am suferit daune, si deloc importante, din cauza secetei?”, se întreba retoric, deocamdatã, în lipsa unui act normativ aprobat, un fermier vasluian. Pânã pe data de 15 august, data urmãtorului Colegiu Prefectural, care va avea drept unul dintre subiecte daunele provocate de secetã, toate sesizãrile si datele colectate de pe teren vor trebui înregistrate si centralizate, urmând ca, poate, pe viitor, sã aparã un act normativ care sã stabileascã cuantumul despãgubirilor care vor fi acordate fermierilor care au avut de suferit din cauza secetei. În lipsa unui astfel de act normativ, sansele ca fermierii, atât cei mari, dar în special cei mici, sã poatã înfiinta culturi pentru anul urmãtor, 2013, sunt minime.

Jale mare în agriculturã!

Punând la socotealã si culturile din toamna anului trecut, cea de rapitã, calamitatã în proportie de 95%, dar si cele de grâu de toamnã sau alte cereale, unde productia obtinutã în aceastã varã a fost pe jumãtate fatã de anul trecut, conform situatiilor întocmite de Directia pentru Agriculturã a Judetului Vaslui pânã la data de 31 iulie, din totalul de 272.035 ha însãmântate în total, aproape 103.000 ha au fost deja calamitate, din cauza secetei, în proportie de cel putin 30%. Dintre acestea, peste 10 mii ha de rapitã, culturã înfiintatã anul trecut, dar si peste 12,3 mii ha de porumb boabe sunt calamitate în totalitate, conform statisticilor DAJ Vaslui. Interesant este faptul cã, date fiind rezultatele bune obtinute în agricultura vasluianã în 2011, în acest an, suprafata cultivatã a crescut în judet cu circa 0,5%, doar 18.879 ha teren arabil rãmânând necultivat, fatã de circa 20.400 ha anul trecut. Din pãcate, conditiile meteorologice existente în acest an, dar si în toamna trecutã, vor duce la recolte mult mai mici decât cele scontate, astfel încât rãmâne de vãzut dacã fermierii vor avea forta financiarã necesarã pentru ca, si în 2013, sã înfiinteze culturi pe o suprafatã similarã cu cea din acest an. Din totalul de 102.900 ha culturi afectate de secetã, marea parte, peste 74.000 ha, sunt asigurate, dar urmeazã a se vedea, cel mai probabil dupã recoltare, dacã societãtile de asigurare implicate vor plãti despãgubiri, sau, ca si în alti ani, se vor prevala fie de unele prevederi contractuale, fie de faptul cã, unele zone, nu vor fi declarate, prin Hotãrâre de Guvern, ca fiind zone calamitate. Cert este faptul cã aproape 20 mii ha de porumb, peste 24,4 mii ha floarea soarelui, 780 ha sfeclã de zahãr, 395 ha livezi, o suprafatã de peste 650 ha cu lucernã, pãsuni sau alte plante de nutret, dar si zeci de ha de legume, pepeni, soia, sorg, ori vii au fost deja înregistrate, doar la nivelul judetului Vaslui, ca fiind afectate în proportie de peste 30% de lipsa de precipitatii din aceastã varã. În aceste conditii nu este de mirare cã preturile de pe pietele vasluiene a principalelor produse este mai mare ca în perioada similarã a anului trecut, dar nici faptul cã, deja, producãtorii de produse de panificatie au fãcut o încercare timidã de a mãri, cu 40 – 50%, pretul pâinii, mãrire de pret care, cel putin momentan, nu a tinut decât douã – trei zile! Nu se stie pe viitor!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.