spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

PIERDE BUZATU GÃINA CU OUÃLE DE AUR?

- Advertisement -

Serviciile deconcentrate nu mai trec în mâna sefului CJ

ÎNGRIJORARE Presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, are motive sã fie îngrijorat, dupã ce Curtea Constitutionalã (CCR) a decis cã Legea descentralizãrii, pentru care Guvernul si-a angajat rãspunderea în Parlament în luna noiembrie 2013, este neconstitutionalã. Asta înseamnã cã procesul de transfer al directiilor deconcentrate cãtre Consiliile Judetene este blocat, desi Guvernul Ponta ar fi dorit ca acest fapt sã se petreacã de la 1 ianuarie. Liderii USL au participat seara trecutã, la Bucuresti, la o sedintã de urgentã în care au discutat despre legea descentralizãrii. „Cel mai probabil, Guvernul va veni în Parlament cu modificãri, tocmai pe acele subiecte contestate de Curtea Constitutionalã”, spune deputatul Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene PNL.

Decizia Curtii Constitutionale i-a pe gânduri pe sefii CJ Vaslui, care se vedeau stãpâni peste o serie de servicii deconcentrate. „Cu unanimitate de voturi, admite obiectia de neconstitutionalitate în ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinsecã si constatã Legea privind stabilirea unor mãsuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor mãsuri de reformã privind administratia publicã, în ansamblul ei, este neconstitutionalã”, se aratã în decizia Curtii. Principalele probleme constatate în cazul Legii descentralizãrii au privit competentele reglementate si transferate autoritãtilor locale, precum si regimul juridic al bunurilor. Potrivit acestora, descentralizarea priveste trei aspecte, respectiv competente, bunuri si bani transferate autoritãtilor locale. În cazul competentelor, judecãtorii CCR au constatat cã acestea au fost mentinute în unele cazuri si la nivel central si la nivel local, fiind o suprapunere de competente, iar în alte cazuri mãsurile au generat mai degrabã centralizarea acestora. De asemenea, în cazul bunurilor s-a constatat faptul cã acestea nu au un statut juridic clar, întrucât legea reglementeazã transferul bunurilor din proprietatea publicã a statului în proprietatea publicã a autoritãtilor locale, respectiv din cea privatã a statului în cea privatã a autoritãtilor locale. „Începând cu data de 1 ianuarie 2014, conducãtorii structurilor care fac obiectul procesului de descentralizare, potrivit prezentei legi, precum si adjunctii acestora se elibereazã din functie”, era textul de lege pe care premierul Ponta si-a asumat rãspunderea în Parlament, în noiembrie anul trecut. Pânã la data de 31 decembrie 2013, sefii Agentiei de Mediu, ai Directiei Agricole Judetene sau Directiei pentru Culturã, dar si cei ai celorlalte servicii deconcentrate care urmau sã fie trecute în subordinea lui Buzatu urmau sã-si depunã mandatele, însã Curtea Constitutionalã a blocat aceste planuri. O sumã de 600 de milioane de lei – din care în jur de 10 milioane la nivelul judetului Vaslui – urma sã fie alocatã autoritãtilor locale în urma descentralizãrii, însã acest lucru nu se va mai întampla, deoarece actul normativ este blocat.

Liderii USL nu se dau bãtuti: vor trece acest proiect, cu orice pret!

Uniunea Social Liberalã nu renuntã la descentralizare, dupã ce plenul Curtii Constitutionale a declarat neconstitutionalã varianta actualã a proiectului de lege. Presedintii Consiliilor Judetene vor ca proiectul sã fie refãcut. „Cel mai probabil, Guvernul va veni în Parlament cu modificãri, tocmai pe acele subiecte contestate de Curtea Constitutionalã”, spune deputatul Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene PNL. Discutiile pentru corectarea legii în conformitate cu decizia CCR ar putea începe în aceastã sãptãmânã între Liviu Dragnea si Klaus Iohannis, cei care au initiat proiectul din partea PSD si PNL. Interesant este cã, odatã cu descentralizarea, 14.000 de oameni ar fi urmat sã lucreze pentru alte autoritãti, fiind preluati din subordinea ministerelor, cu drepturile si cheltuielile de personal aferente si urmând sã fie trecuti la Consiliile Judetene. Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat cã domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sãnãtatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea în turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit. În judetul Vaslui, Buzatu ar fi urmat sã preia, de la 1 ianuarie 2014, urmãtoarele servicii: Agentia pentru Protectia Mediului, care ar urma sã se transforme în Directia Judeteanã pentru Protectia Mediului, Directia pentru Agriculturã si Dezvoltare Ruralã, Oficiul de Studii Pedologice, Directia pentru Culturã si Patrimoniu National, Directia Judeteanã de Tineret si Sport, Directia de Sãnãtate Publicã, Palatul Copiilor din Vaslui, Agentia Judeteanã de Plãti si Inspectie Socialã. Plus unele servicii mai mult sau mai putin importante. Pânã ce se vor lua decizii noi la Bucurestii, sefii deconcentratelor din Vaslui stau pe functii. Anul trecut, pe când credea cã va prelua serviciile deconcentrate, presedintele CJ Vaslui anunta sec, privind noii directori: „Nu sunt atât de multe posturi de directori, pe câte solicitãri sunt acum. Vreau sã spun cã pentru posturile astea din administratia publicã se înscriu si 20-30 de oameni, sunt multi solicitanti”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.