• proprietara valoroaselor opere de artă, recuperate din mîinile hotilor, a povestit cîte ceva din trauma prin care a trecut • „Nu avem cuvinte să le multumim politistilor nemteni pentru modul cum au actionat“, sînt felicitările adresate oamenilor legii • pe 1 decembrie, la propunerea prefectului Archip, picturile vor fi expuse la Muzeul de Istorie •
Povestea celor nouă tablouri si a altor cîtorva bunuri extrem de valoroase, care au fost furate din vila Stoiciu de pe strada Stefan cel Mare din Piatra Neamt, în luna mai, nu se încheie odată cu recuperarea lor. În sufletul proprietarei rămîne trauma prin care a trecut ore în sir, timp în care a stat cu hotul lîngă ea. Ea i-a arătat care sînt cele mai valoroase picturi din casă si apoi a fost lăsată legată de mîini si de picioare. Povestea este incredibilă si pare imposibil de suportat de o femeie de peste 70 de ani, si totusi ea s-a întîmplat. Cu lacrimi în ochi încă, pensionara a povestit cîteva frînturi din tragedia prin care a trecut, după ce în urmă cu mai multi ani si-a pierdut fiul, trăsnit de un fulger, si sotul, alături de care a adunat o avere colosală, prin operele de artă pe care le are în casă.
„Acum, la cum mi-am securizat casa, numai dacă îsi dă drumul din elicopter mai poate intra un hot“
„Fiecare are pasiunea lui în viată. Mie mi-a plăcut frumosul. Pe lîngă unele tablouri cu semnătura cîtorva pictori celebri, pe care le-am mostenit, am mai si achizitionat. Si într-o zi m-am trezit că vine un nenorocit care distruge tot. Cu ce l-am deranjat eu? Dacă l-as vedea acum în fata ochilor, i-as zice: «Măi băiete, ce treabă ai tu cu casa mea? Cum să intri peste mine, să mă nenorocesti, să-mi iei ce e la meu?» Am ajuns în ziua în care ceea ce îti apartine nu poate fi al tău de răul altora!“. Apoi, cu ochii scăldati în lacrimi, a povestit cîteva secvente pe care bătrîna nu le poate uita: „A fost îngrozitor. E greu să povestesc. A trebuit să fac ce mi-a zis hotul, ca să îmi apăr cît de cît ce aveam în casă. A intrat peste mine cu un singur scop – să ia tablourile semnate de Tonitza si Grigorescu. Nici nu stia care sînt. I le-am arătat eu… Doamne, i-am dat ziare în care le-a învelit! L-am ajutat efectiv să le împacheteze!“. Bătrînei îi tremură mîinile si ne arată degetul mare de la mîna stîngă, care a durut-o aproape jumătate de an, pentru că a fost strîns legată. Hotul a imobilizat-o legîndu-i picioarele cu o ată, iar la mîini a legat-o cu o fată de masă. Apoi îsi face curaj si adaugă: „Acum, la cum mi-am securizat casa, numai dacă îsi dă drumul din elicopter mai poate intra. Dar nu stiu cum ar iesi. Mi-am luat toate măsurile de precautie să nu mai calce nimeni nepoftit în casă. Îmi pare rău de vecina pe care a lovit-o hotul. Femeia a suferit desi era nevinovată. Venea la mine în timp ce eram jefuită. Si a căzut victimă. Stiti, cît timp n-am avut tablourile, pentru că le luase hotul, nu am sters praful de pe ramele lăsate goale. Nu îndrăzneam să intru în acea cameră, să mă uit pe pereti. Dar în sufletul meu simteam că se va face cîndva dreptate“.
Si a venit ziua dreptătii
La aproape jumătate de an de la petrecerea celui mai spectaculos jaf din lumea artei nemtene, cazul a fost aproape în totalitate solutionat, peste 90% din prejudiciu fiind recuperat si predat proprietarei. „Eram prin curte, într-o zi, cînd m-a sunat fiica pe celular. Cum trebăluiam, am lăsat florile pe care le îngrijeam si am intrat la demisol, vorbind la telefon. Numai că acolo nu prea am semnal si nu auzeam prea bine ce îmi spunea Lica (Vasilica Stoiciu, consultant artistic la Opera din Iasi). La un moment dat m-am asezat pe niste scări, ceva mai sus de nivelul demisolului, si am auzit-o spunîndu-mi: «Mamă, vin la Piatra Neamt, că au găsit tablourile!». Nu mai simteam pămîntul sub picioare. Simteam că zbor… Ce zi minunată a fost!“, a mai povestit bătrîna. Apoi a preferat să nu mai vorbească despre clipele cumplite pe care le-a trăit sub sechestrul tîlharului si nici despre momentele pe care i le-a dat „să astepte să treacă“, pînă să sune la Politie si să reclame jaful.
Ceasul de aur, o valoare luată din ultimul costum al sotului
Miercuri, 16 noiembrie, prefectul de Neamt, Mihai Archip, le-a invitat pe Vasilica Stoiciu si pe mama sa la Prefectură, unde împreună cu inspectorul sef Paul Tablan au discutat pe seama subiectului – jaf si solutie la jaf. Cele două pietrence au venit să arate „bijuteria“ care le-a fost înapoiată odată cu rezolvarea cazului. Este vorba despre un ceas de aur, vechi de peste un secol si jumătate, care are mare valoare sentimentală. „Mama a pus ceasul la vesta unui costum de-al tatei. Ultimul costum pe care l-a purtat înainte de a se prăpădi. Hotul căuta bani prin buzunare si a găsit ceasul. Un Omega, functional. Acesta si tablourile care ne-au fost înapoiate sînt averi pe care nu le putem estima. Nu avem cuvinte să le multumim politistilor nemteni pentru modul cum au actionat pentru prinderea hotului. A fost un caz de exceptie. Pentru noi este extrem de emotionant si sîntem constiente de lumea în care trăim, de cît sîntem de vulnerabili, indiferent dacă avem sau nu ceva. Dar politistii nemteni s-au dovedit adevărati profesionisti. Sînt oameni deosebiti, cu comportament exemplar, de foarte înaltă calitate prefesională si morală. Mă bucur că au înregistrat un succes, pentru că este un cîstig si pentru institutie în sine. Acum, la propunerea domnului prefect, am acceptat să organizăm o expozitie cu aceste lucrări. E o colectie de familie, personală, dar o vom împărtăsi si iubitorilor de artă“, a declarat Vasilica Stoiciu, fiica proprietarei vilei în care s-a produs jaful.
„Este un început de spălare a imaginii Politiei Neamt“
Seful Inspectoratului de Politie Judetean Neamt, comisarul sef Paul Tablan, a precizat, referindu-se la efortul celor care au lucrat în solutionarea cazului, că merită toate felicitările. „Îi multumim domnului prefect pentru că a avut ideea organizării expozitiei în cadrul căreia vom arăta ce am recuperat, si cred că merită pe deplin felicitări cei care au contribuit la solutionarea cazului. Este un început de spălare a imaginii Politiei Neamt si am avut ocazia de a demonstra că rolul nostru este să fim aproape de cetătean“, a spus seful IPJ, Paul Tablan. Prefectul Mihai Archip, s-a arătat extrem de încîntat de faptul că după o perioadă de reticentă firească a familiei Stoiciu de a vorbi si arăta tablourile, acum a acceptat ideea sa de a organiza o expozitie cu cele nouă lucrări. „Vernisajul va avea loc pe 1 decembrie, probabil la prînz. Expozitia va fi deschisă la Muzeul de Istorie Piatra Neamt, în prezenta oamenilor de cultură din judet, a autoritătilor, a iubitorilor de frumos. Felicit Politia Neamt pentru că a reusit să solutioneze acest caz deosebit si le felicit pe cele două doamne Stoiciu pentru puterea de care dau dovadă“, a spus prefectul Archip.
Vila – muzeu de artă
Vila familei Stoiciu, din Piatra Neamt, este un adevărat muzeu de artă. Cu pereti plini de picturi, aproape 200 la număr, mobilă de valoare, vaze de pret ori statuete din fildes. Uriasa avere a fost adunată împreună cu sotul, un colectionar împătimit, pe care l-a pierdut acum cîtiva ani. Venit dintr-o familie de negustori, Stoiciu Spiru a mostenit aproape jumătate din tablouri. Colectia a fost continuată de familia sa. Toate picturile de sute mii de euro, printre care tablouri semnate Grigorescu, Tonitza, Luchian, Băncilă si Baba i-au rămas în grija femeii în vîrstă de peste 70 de ani. În luna mai, un hot, Marian Stavarache, un constăntean de 46 de ani, care si-a pregătit dinainte terenul, a crezut că dă lovitura vietii. Povestea familiei Stoiciu are si un alt capitol tragic. Fiul lor a murit trăsnit, cînd a împlinit 18 ani. La 7 ani după, în 1992, părintii au decis să expună întreaga colectie, în memoria lui. A fost prima si ultima oră cînd pînzele au fost scoase la „lumină“. Pînă pe 1 decembrie, cînd pietrenii vor avea ocazia de a se minuna de niste frumuseti fără de pret.