spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
18-ian.-2025

Cea mai moderna si mai goala piata din Moldova

- Advertisement -

Piata Centralã, un vis frumos… pe termen lung

DEZILUZIE Piata Centralã din municipiul Vaslui nu este investitia la care s-au gândit comerciantii atunci când au închiriat tarabele sau au participat la licitatiile publice pentru închirierea spatiilor. Unele magazine alimentare au fost închise de patronii lor, dupã ce s-a dovedit cã s-au hazardat licitând sume prea mari pentru închiriere. Multi tarabagii au plecat si ei din cauza vânzãrilor slabe. “Nu existã putere de cumpãrare”, spune o vânzãtoare. Administratorii investitiei de 13 milioane a Primãriei Vaslui rãmân însã optimisti si spun cã aceasta îsi va dovedi fezabilitatea pe termen lung.

Dupã mai bine de trei luni de la inaugurarea Pietei Centrale din municipiul Vaslui, una dintre cele mai moderne din tarã si o investitie exclusivã a municipalitãtii, comerciantii s-au rãrit considerabil, atât în rândul magazinelor alimentare, cât si a tarabagiilor. Cu toate acestea, convingerea autoritãtilor este cã Piata Centralã, o investitie de 13 milioane de lei, îsi va arãta fezabilitatea în viitorul apropiat.

“Le-au închis. Nu merge vânzarea, iar produsele sunt perisabile”, spune una dintre vânzãtoarele din preajma celor trei magazine de carne care s-au închis. Societãti mici, de abia deschise, Bãlãnutã Mirela SRL, I.I. Vicol Mihaela si Dabhaus SRL nu au rezistat si patronii au luat decizia de a le închide. În preajma lor, societãti consacrate în municipiul Vaslui si nu numai, precum Tivas Impex, Kosarom, Vascar, Morandi-Com sau Safir, functioneazã în continuare, chiar dacã se mentin doar pe linia de plutire.

“Spatiile au fost atribuite în urma unor licitatii publice, asa cum era normal. Dacã la prima strigare a fost 2.000 de lei, dar ei au ajuns sã dea 5.000 de lei din dorinta de a lua spatiul respectiv, nu e vina nimãnui. Trebuia sã-si facã niste calcule, sã punã chiria, curentul, salariile si sã vadã dacã va fi rentabil”, a spus Aurel Livitã, administratorul Pietei Centrale.

“Cei care nu au avut experientã, cei care au fãcut cu totul altceva înainte nu s-au descurcat. Au fost douã fete care au lucrat la bancã si apoi au hotãrât sã-si deschidã o afacere. Au încercat si este de apreciat, dar nu si-au gestionat bine investitia din lipsã de experientã”, a mai explicat acesta. Nici tarabagii nu sunt mai bucurosi. Asteptãrile le-au fost înselate, desi o vreme dupã inaugurare rãmãseserã la fel de optimisti ca la început. Lucrurile au început însã sã mergã tot mai prost, iar acum rãmân cu marfa pe tarabã. Ei se plâng acum de taxe, desi acestea nu au crescut fatã de cele practicate în piata veche, conditiile diferã însã ca de la cer la pãmânt.

“Tot am asteptat o lunã, douã luni, dar au trecut trei luni si tot nu a început sã meargã vânzarea. Nu merge deloc. Lumea nu are putere de cumpãrare. Acum e dimineatã si ar trebui sã fie full. Ar veni lumea sã cumpere, dar nu are cu ce”, spune vânzãtoarea de la o tarabã închiriatã de Zaharia Cornel I.F., sotia patronului micii afaceri de familie.

“Primele 2-3 sãptãmâni a mers. Veneau oamenii de curiozitate si tot mai cumpãrau ceva”, a mai spus femeia. Ea s-a plâns de taxele prea mari: 20 de lei pe zi pentru închirierea cântarului si 90 pentru închirierea tarabei. Însã acestea sunt taxele pe care le plãteau si atunci când vindeau în vechea piatã, în aer liber sau într-o halã veche, neîncãlzitã si lipsitã de orice dotare. “Comerciatii au toate conditiile: spatii de depozitare, iarna cãldurã, aer conditionat, cãrucioare. Nimeni nu spune cã nu-i convine” spune administratorul Aurel Livitã.

“Taxele nu sunt mari deloc, sunt cele care erau si în urmã cu 4 ani. Nu s-au mãrit. Nu pot spune cã sunt mari” completeazã el. Vânzãrile slabe se explicã în acelasi fel în care poate fi explicatã lipsa de posibilitãti de dezvoltare a oricãrei afaceri comerciale în municipiul Vaslui: prin slaba putere de cumpãrare a vasluienilor.

“Nu sunt bani. Dacã vine omul si cumpãrã 2 cãpãtâni de usturoi. Chiar numai atât i-ar trebui lui? Nu se reflectã pretul clãdirii în tarifele pe care le practicãm noi. Interesul nostru este sã populãm toate tarabele”, a mai spus Aurel Livitã. Pe baza experientei acumulate, în urmã cu doar câtiva ani în municipiul Vaslui fiind deschisã o nouã piatã modernã, Traian, administratorul Pietei Centrale este încrezãtor cã Piata Centralã se va dovedi beneficã nu numai pentru cumpãrãtorii vasluieni, dar si pentru comercianti: “A fost o perioadã de acomodare. Asa va fi si aici. Noi sperãm sã se treacã peste aceastã perioadã. Asa s-a întâmplat si dupã inaugurarea Pietei Traian, când, o vreme, comerciantii preferau sã-si desfacã produsele în vechea piatã de teama tarifelor si a vânzãrii. Lucrurile s-au schimbat în timp”. (Andrei POPESCU)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.