AJUTOR… Fermierii vasluieni au depus peste o mie de cereri de despãgubire de secetã. Potrivit directorului Directiei pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui, suprafata de teren afectatã depãseste 40.000 de hectare. „Pânã miercuri, 23 octombrie, s-au depus 1387 cereri de despãgubire de secetã pentru o suprafatã de 43.189 de hectare. Însã numãrul cererilor este mult mai mare. Acestea sunt depuse si înregistrate la noi, dar au fost depuse si la sediilor primãriilor. Pe acelea le vom prelua pe toate odatã, când se va încheia termenul de depunere”, a declarat Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui. Termenul limitã pânã la care fermierii vasluieni pot depune cereri de despãgubire de secetã este 30 octombrie.
Conditiile pe care trebuie sã le îndeplineascã fermierii afectati de secetã, pentru a beneficia de schema de ajutor
Producãtorii agricoli, afectati de seceta pedologicã din perioada septembrie 2023 – august 2024, beneficiazã de o schemã de ajutor de stat sub formã de grant în valoare de 1.000 lei/ha pentru fiecare hectar calamitat, conform procesului – verbal de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole. Beneficiarii trebuie sã îndeplineascã însã câteva conditii de eligibilitate: detinerea unui proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, pentru culturile agricole anuale, culturile agricole perene, plantatii pomicole, vii, si suprafetele aferente calamitate de seceta pedologicã din perioada septembrie 2023 – august 2024; suprafata culturii calamitate reprezintã un procent de calamitare de peste 30% din suprafata aferentã culturii declarate în cererea eligibilã 2024; sunt înregistrati în evidentele APIA, cu cererea de platã 2024, din care se identificã culturile agricole, precum si suprafetele de teren declarate, aferente acestor culturi; nu sunt în dificultate, cu exceptia beneficiarilor a cãror dificultate este cauzatã de seceta pedologicã manifestatã în perioada septembrie 2023 – august 2024 si este doveditã prin procesele verbale cu procente de calamitare de peste 30% si pânã la 100% inclusiv.
Statului român îi este mai simplu să plătească sume uriașe periodic pentru ca a fost secetă, în loc să investească acești bani în instalații de irigare pe care să le dea fermierilor cu sume accesibile?