spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
16-nov.-2024
spot_img
spot_img

Peste 900 de copii si adulti din Vetrisoaia, Pungesti si Osesti, ajutati de Uniunea Europeanã

- Advertisement -

SUCCES… Putini erau cei care credeau, în octombrie 2016, cã un proiect initiat de primarul comunei Vetrisoaia, Corneliu Stângã, prin care sute de copii, prescolari si scolari, dar si foarte multi adulti din comunele Pungesti, Osesti si Vetrisoaia vor avea sansa la un nou început. Pentru cã, asta s-a întâmplat la Vetrisoaia, pentru sute de copii din judet este un alt început. Prescolarii sau scolarii din familiile defavorizate din cele trei comune, care vor beneficia de o masã caldã timp de trei ani iar adultii care vor îsi pot completa studiile, la finalul cursurilor obtinând diplome de studii pentru zece clase. „Vom avea 380 de copii, în cele trei comune, care vor beneficia de o masã caldã, pe proiectele „Grãdinita prietenoasã” sau „Scoalã dupã scoalã”. O mare bucurie va fi si pentru copiii din program, care vor primi pachete cu rechizite si îmbrãcãminte de 600 de lei fiecare, la începutul fiecãrui an scolar, timp de trei ani”, a spus primarul Corneliu Stângã.

Conform proiectului, un numãr de 51 de persoane din cele trei comune partenere – comuna Vetrisoaia este lider de proiect – vor putea sã îsi continue studiile, în urmãtorii trei ani, pentru a beneficia de diplome de zece clase. Fiecare scoalã inclusã în program va beneficia de câte 20 de calculatoare si douã laptopuri, se vor moderniza sãli de grãdinitã în cele trei comune si sute de copii vor primi pachete cu rechizite si haine, la începutul fiecãrui an scolar, în cei trei ani de proiect. În plus, se vor asigura mese calde pentru câteva sute de copii care vor beneficia de proiectul „Scoalã dupã scoalã”, în timp ce profesori din cele trei comune vor beneficia de programe de perfectionare. Conform primarului comunei Vetrisoaia, cel mai ambitios proiect social din judetul Vaslui, care implicã participarea a sute de persoane, va deveni operational din toamna acestui an, dupã ce se vor stabili grupurile tintã pentru acest proiect. „Vrem sã facilitãm accesul la educatie, dezvoltarea serviciilor educationale si a capacitãtii resurselor umane în unitãtile de învãtãmânt vulnerabile din satele Vetrisoaia, Osesti si Pungesti prin implementarea de actiuni cu impact direct asupra facilitãrii accesului la educatie si prevenirea pãrãsirii timpurii a scolii, actiuni destinate îmbunãtãtirii si diversificãrii serviciilor educationale si actiuni destinate dezvoltãrii resurselor umane”, a mai spus primarul Corneliu Stângã. Urmeazã, a mai spus primarul, „o perioadã de foc, o varã în care nu vom avea vacantã, pentru a stabili grupurile tintã si a putea porni, la începutul anului scolar viitor la drum, conform proiectului”.

Iatã care sunt obiectivele urmãrite de acest proiect!

„Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului la educatie, dezvoltarea serviciilor educationale si a capacitãtii resurselor umane în unitãtile de învãtãmânt vulnerabile din satele Vetrisoaia, Osesti si Pungesti prin implementarea de actiuni cu impact direct asupra facilitãrii accesului la educatie si prevenirea pãrãsirii timpurii a scolii, actiuni destinate îmbunãtãtirii si diversificãrii serviciilor educationale si actiuni destinate dezvoltãrii resurselor umane.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Acordarea de sprijin pentru reducerea pãrãsirii timpurii a scolii prin programe de tip „scoala dupã scoalã” pentru 238 de elevi ai scolii Gimnaziale Mihai Eminescu, Osesti, scolii Gimnaziale nr. 1, sat Pungesti si ai Liceului Tehnologic Petru Rares, Vetrisoaia.

2. Realizarea unui program de tipul grãdinita prietenoasã pentru 155 de copii înscrisi la grãdinitele aferente scolii Gimnaziale Mihai Eminescu, Osesti, scolii Gimnaziale nr. 1, sat Pungesti si ai Liceului Tehnologic Petru Rares, Vetrisoaia.

3. Acordarea de consiliere si orientare pentru copiii care urmeazã sã intre într-un alt ciclu scolar din cadrul scolii Gimnaziale Mihai Eminescu, Osesti, scolii Gimnaziale nr. 1, sat Pungesti si ai Liceului Tehnologic Petru Rares, Vetrisoaia.

4. Organizarea a 8 tabere scolare a câte 30 de copii fiecare.

5. Implicarea copiilor din grupul tintã într-o campanie de informare privind regulile elementare de igienã.

6. Implicarea copiilor înscrisi în ciclul primar, gimnazial si liceal din grupul tintã în activitãti de voluntariat în domeniul combaterii discriminãrii si promovarea multiculturalismului.

7. Furnizarea unui program de tip „A doua sansã” pentru 51 de persoane din grupul tintã.

8. Sprijinirea copiilor, elevilor si adultilor din programul „A doua sansã” prin acordarea de pachete integrate ce vor contine rechizite scolare si articole de îmbrãcãminte.

9. Cresterea accesului copiilor, elevilor si adultilor din programul „A doua sansã” la personal de sprijin si auxiliar.

10. Dezvoltarea unor mecanisme locale de sprijinire a procesului educational prin organizarea a 15 workshop-uri.

11. Asigurarea spatiilor si echipamentelor necesare pentru dezvoltarea propice a activitãtilor educationale din cadrul celor trei unitãti de învãtãmânt vizate de cãtre proiect.

12. Organizarea a patru sesiuni de instruire privind dezvoltarea competentelor transversale a personalului didactic din grupul tintã.

13. Acordarea de stimulente pentru performanta personalului didactic din grupul tintã.

14. Realizarea unui schimb de experientã intercolegial pentru personalul didactic din grupul tintã.

15. Realizarea unei campanii de identificare, recrutare a grupului tintã si înscrierea celor 15 anteprescolari la grãdinitã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.