CONTROALE… În doar o lună, inspectorii de muncă vasluieni au descoperit 26 de angajatori care foloseau munca la negru. Pentru acest lucru, cei prinși pe picior greșit au fost amendați, iar valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 762.000 de lei. În aceeași lună, angajatorii au comunicat 8 accidente de muncă în care au fost implicați salariați. În aceste cazuri, cercetările sunt în curs de derulare.
Inspectorii de muncă au desfășurat în luna iunie 2023 activități specifice urmărind respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă. Activitatea inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancționarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecția Muncii. Astfel, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui, au fost efectuate un număr de 109 controale care au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În urma verificărilor au fost sancționați 26 angajatori, fiind aplicate 34 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor in luna iunie este 762.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse alte 238 de măsuri de intrare în legalitate. În aceeași lună au fost sancționati pentru muncă nedeclarată un număr de 18 angajatori, fiind identificate 37 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna iunie fiind de 730.000 lei. De asemenea, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 52 de angajatori și au încheiat 39 de procese verbale de control. In urma vizitelor de inspecție efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, în luna iunie 2023 au fost constatate 98 de neconformități. Pentru neregulile constatate au fost sanctionați un număr de 36 de angajatori, fiind aplicate 98 de sancțiuni contravenționale. De asemenea, au fost înregistrate un număr de 8 evenimente, în care au fost implicați lucrători, urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor. “Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, spune Gheorghe Chirvase, inspector șef ITM Vaslui.
Munca la negru trebuie pedepsită mult mai aspru . Este inadmisibil ca în anul 2023 când toată lumea se plânge de lipsa forței de munca sa se folosească munca la negru. Autoritățile statului dorm ele ar trebui sa fie în permanenta pe teren .
Bine ca e admisibil sa fie scutiți de impozite tocmai cei care câștigă mai mult, amărăștenii trebuie sa muncească legal, sa le ia statul jumătate din salariile si așa vai de steaua lor
De asta se plâng toți la bătrânețe ca nu au pensie sau au o pensie mizerabilă . Nu mai munciti fraților la negru sau cu 2 ore pe zi sau jumătate de norma sa averi și voi de ce va bucura la pensie . 10 ani dacă mai trăiești după 65 de ani tot primești ceva acolo .
Speranța de viată in Romania e 60 ani :)) care ajung la peste 65 ani sunt foarte putini, nici intr-un caz nu își mai priesc banii dați pentru pensie