spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Peste 50 de copii din Vaslui, cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate, inclusi în programul Scoalã dupã Scoalã

- Advertisement -

PROIECT… Filiala judeteanã a Fundatiei Salvati Copiii redeschide programul de tip Scoalã dupã Scoalã pentru copiii rãmasi singuri acasã, dupã ce pãrintii au plecat la muncã în strãinãtate. Astfel, peste 50 de copii din judet vor beneficia de suport educational, psihologic si social prin programul dezvoltat de Salvati Copiii, iar persoanele în grija cãrora au rãmas, de consiliere psiho-socialã si îndrumare juridicã. De asemenea, alti peste 200 de copii cu pãrintii plecati peste hotare si persoanele în grija cãrora rãmân, îndeosebi din comunitãti rurale, vor beneficia de servicii de informare si consiliere, prin intermediul caravanelor locale, toate acestea cu sprijinul financiar al PEPCO România.

În judetul Vaslui sunt 6.803 de copii afectati de migratia economicã a pãrintilor în afara tãrii. Aproape 95.000 de copii (94.896 ) au rãmas acasã, în grija unui singur pãrinte sau a rudelor, aratã statistica ANPDCA, dar cifrele obtinute de Ministerul Educatiei Nationale de la Inspectoratele Scolare Judetene pentru finalul anului 2017 indicã un numãr mult mai mare: 159.038 de copii cu pãrintii plecati în strãinãtate. Pentru judetul Vaslui, datele colectate de MEN indicã un numãr de 6.803 de copii afectati de migratia economicã a pãrintilor în afara tãrii, înscrisi în unitãti scolare. „Copiii rãmasi singuri acasã, dupã ce ai lor au plecat sã lucreze în afara tãrii, sunt copii cãrora li se cere sã se maturizeze înainte de vreme, sã înteleagã realitãti complicate si sã accepte cã prima zi de scoalã începe fãrã ca pãrintii sã le fie fizic alãturi, pentru cã muncesc în strãinãtate. Rolul nostru, la Salvati Copiii, e sã îi sprijinim în tot acest proces emotional si sã fim alãturi cu tot ceea ce ei au nevoie: sprijijn pedagogic, consiliere psihologicã, integrare socialã”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii România.

Peste 7.500 de copii cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate au beneficiat de suportul echipei Salvati Copiii

De la initierea programului dedicat copiilor rãmasi singuri acasã, peste 7.500 de copii si 5.200 de adulti au beneficiat de suportul echipei Salvati Copiii, cu sprijinul echipelor multidisciplinare formate din asistenti sociali, psihologi si cadre didactice, în 17 centre de zi din Bucuresti si judetele Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Dâmbovita (2 centre), Iasi, Hunedoara (2 centre), Mures (2 centre), Neamt, Suceava, Vaslui, Timis. “Ca rezultat al activitãtilor de lobby si advocacy derulate de Salvati Copiii, cadrul legal care reglementeazã domeniul a fost îmbunãtãtit în 2013, prin introducerea în Legea 272/2004, de protectie si promovare a drepturilor copilului, a unei sectiuni separate pentru protectia copiilor cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate. În urma analizelor calitative si consultãrilor realizate în perioada 2015-2017 cu privire la aplicarea legii, a fost realizat, în parteneriat cu ANPDCA, si transmis cãtre DGASPC-uri si SPAS-uri un set de recomandãri metodologice si instrumente pentru realizarea procedurii de delegare temporarã a autoritãtii pãrintesti; totodatã, Salvati Copiii a formulat o serie de propuneri de completare a sectiunii respective din lege. Cea mai mare parte a acestora au fost preluate în proiectul de modificare a Legii 272 din 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, proiect lansat spre consultare publicã în luna decembrie 2018. Salvati Copiii a oferit suport metodologic pentru activitatea Grupului de Lucru Interinstitutional dedicat acestor copii, înfiintat de Administratia Prezidentialã. În cadrul Grupului, am initiat elaborarea de recomandãri pentru colectarea de date statistice, destinate SPAS-urilor si scolilor”, au mai transmis reprezentantii Fundatiei Salvati Copiii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.