CIFRE… În județul Vaslui funcționează 9 centre de permanență, cu un număr total de 63 de medici și 63 de asistente medicale. În anul 2024, nu mai puțin de 35.558 de pacienți s-au adresat acestor centre, sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate depășind pragul de 5 milioane de lei. În mediul rural, cea mai mare adresabilitate a avut-o Centrul de Permanență de la Tutova, cu o medie de 380 de pacienți pe lună.
Centrele de permanență au fost înființate pentru degrevarea “Urgențelor” din spitale, oferind posibilitatea pacienților ca pentru probleme de sănătate minore, cum ar fi o injecție sau schimbarea unui pansament, să se poată adresa unui medic sau unei asistente medicale în cursul nopții, dar și sâmbăta și duminica, când nu este program la cabinetele medicilor de familie. În județul Vaslui sunt înființate nouă astfel de centre de permanență pentru a degreva Unitățile de Primire Urgențe ale celor trei spitale, care se confruntă nu numai cu cazuri grave, ci și cu o presiune a cazurilor pacienților cu probleme de sănătate minore, dar care vin la “Urgență” din cauză că nu au o alternativă medicală pe plan local.
Adresabilitatea, în creștere
Cele nouă centre funcționale din județul Vaslui sunt: Centrul de permanență Codăești (comune arondate: Codăești, Tăcuta, Dănești, Miclești și Ferești); Centrul de permanență Ivănești (comune arondate: Ivănești, Pungești, Gârceni și Poienești); Centrul de permanență Vutcani (comune arondate: Vutcani, Găgești, Dodești, Roșiești și Viișoara); Centrul de permanență Puiești (comune arondate: Puiești, Voinești, Gherghești, Pogana și lana); Centrul de permanență Cozmești (comune arondate: Cozmești, Delești, Oșești și Bălteni); Centrul de permanență Oltenești (comune arondate: Albești, Oltenești, Crețești și Tătărăni); Centrul de permanență Tutova (comune arondate: Tutova, Pochidia, Pogonești și Ivești), la care se adaugă populația din localitățile limitrofe din județul Galați (Ghidigeni, Priponești, Munteni și Bălășești); Centrul de permanență Bârlad (zone arondate: municipiul Bârlad și zonele limitrofe municipiului Bârlad); Centrul de permanență Negrești (zone arondate: orașul Negrești și comunele Todirești, Băcești, Rafaila, Rebricea și Vulturești). Potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui, în anul 2024, nu mai puțin de 35.558 de pacienți au trecut pragul celor 9 centre de permanență, număr care crește de la un an la altul. În mediul rural, cele mai multe vizite au fost consemnate la Centrul de Permanență de la Tutova, unde 4141 de pacienți (380 pacienți/lună) au beneficiat de serviciile cadrelor medicale anul trecut. În clasamentul adresabilității urmează Centrul de permanență Codăești – 3700 pacienți (225 pacienți/lună), Centrul de Permanență Cozmești – 2900 pacienți (212 pacienți/lună), Centrul de Permanență Vutcani – 2865 pacienți (209 pacienți/lună), Centrul de Permanență Puiești – 2699 pacienți (199 pacienți/lună), Centrul de Permanență Ivănești – 2466 pacienți (198 pacienți/lună) și Centrul de Permanență Oltenești – 2198 pacienți (174 pacienți/lună). În cele două Centre de Permanență din mediul urban au fost consemnate peste 14.000 de vizite anul trecut, 5389 de pacienți la Centrul de permanență de la Negrești și 9200 de pacienți la Centrul de Permanență de la Bârlad. În anul 2024, Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui a decontat suma de 5.021.340 lei celor 9 Centre de Permanență din județ, cu o medie lunară de 438.602 lei