CARIERÃ…Pentru sesiunea din ianuarie, anul viitor, Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civilã “Pavel Zãgãnescu” din Boldesti pune la dispozitia celor interesati 300 de locuri destinate bãrbatilor. De asemenea, pentru candidatii de etnie romã sunt puse la dispozitie douã locuri. Copiii aflati în întretinerea militarilor / politistilor rãniti sau decedati în timpul si în legãturã cu exercitarea atributiilor de serviciu, pot solicita în scris ministrului afacerilor interne înmatricularea în institutiile de învãtãmânt, fãrã sustinerea examenului de verificare a cunostintelor.
În perioada 10 – 21 ianuarie 2019 la Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civilã „Pavel Zãgãnescu” Boldesti se organizeazã concurs de admitere pentru calificãrile „subofiter de pompieri si protectie civilã” si „maistru militar auto”. Candidatii au la dispozitie 300 de locuri destinate bãrbatilor, astfel: subofiter de pompieri si protectie civilã – 275 de locuri, maistru militar auto – 25 de locuri. Candidatilor de etnie romã le sunt alocate 2 locuri în calificarea subofiter de pompieri si protectie civilã. Durata studiilor postliceale este de un an. Activitatea de recrutare a candidatilor se realizeazã de structurile de resurse umane din cadrul inspectoratelor pentru situatii de urgentã judetene. Cererile de înscriere la concursul de admitere se depun la sediile inspectoratelor pentru situatii de urgentã, în raport de domiciliul sau resedinta înscrise în cartea de identitate, pânã la data de 23 noiembrie 2018. Copiii aflati în întretinerea militarilor / politistilor rãniti sau decedati în timpul si în legãturã cu exercitarea atributiilor de serviciu, pot solicita în scris ministrului afacerilor interne înmatricularea în institutiile de învãtãmânt ale MAI, în anul I de studii fãrã sustinerea probei de verificare a cunostintelor privind mãsurile de sprijin acordate personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora, precum si familiilor personalului militar decedat.
Conditii de înscriere
Pentru a participa la concursul de admitere, candidatii trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele conditii si criterii: sã aibã cetãtenia românã si domiciliul în România, sã cunoascã limba românã, scris si vorbit, sã aibã capacitate deplinã de exercitiuDe asemenea, candidatii trebuie sã fie declarati „apti” din punct de vedere medical, fizic si psihologic, sã aibã vârsta de minimum 18 ani împliniti sau sã îi împlineascã în cursul anului în care participã la concurs. De asemenea, candidatii trebuie sã fie absolventi de liceu, cu diplomã de bacalaureat, sã aibã un comportament corespunzãtor cerintelor de conduitã admise si practicate în societate, sã nu aibã antecedente penale, cu exceptia situatiei în care a intervenit reabilitarea sau sã nu fie în curs de urmãrire penalã ori de judecatã pentru sãvârsirea de infractiuni. Aceeasi candidati trebuie sã nu fi fost destituiti dintr-o functie publicã sau sã nu le fi încetat contractul individual de muncã pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani, sã nu fi desfãsurat activitãti de politie politicã, astfel cum sunt definite prin lege, sã aibã vârsta de pânã la 27 de ani, împliniti în anul participãrii la concurs, sã fi obtinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel putin 9:00, cu exceptia candidatilor care au absolvit institutii de învãtãmânt de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evalueazã prin notã/punctaj/calificativ purtarea elevului, sã nu fi fost exmatriculati pentru abateri disciplinare dintr-o institutie de învãtãmânt.
Ce trebuie sã continã dosarul de recrutare
Pentru recrutare, fiecare candidat va depune la structura de resurse umane a inspectoratelor pentru situatii de urgentã judetene un dosar plic cuprinzând urmãtoarele documente: cererea de înscriere, diploma de bacalaureat (copie), foaia matricolã pentru clasele IX-XII / IX-XIII, copii ale actului de identitate, carnetului de muncã/certificatului stagiu de cotizare si/sau altor documente doveditoare care sã ateste vechimea în muncã si, dacã este cazul, ale livretului militar. De asemenea, dosarul trebuie sã mai continã copii ale certificatului de nastere al candidatului, sotiei si fiecãrui copil, copia certificatului de cãsãtorie, precum si, dupã caz, ale hotãrârilor judecãtoresti privind starea civilã, Curriculum vitae, autobiografia, tabelul nominal cu rudele candidatului si sotia acestuia, cazierul judiciar, 3 fotografii color 3×4 si 1 fotografie color 9×12 cm. De asemenea, în dosar mai trebuie sã se regãseascã fisa medicalã-tip de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne, declaratia de confirmare a cunoasterii si acceptãrii conditiilor de recrutare. Candidatii care opteazã pentru înscrierea pe locurile alocate distinct etniei rome depun la dosarul de recrutare o adeverintã eliberatã de organizatia etnicã constituitã potrivit legii, care sã le ateste apartenenta la etnie. În vederea sustinerii concursului de admitere, candidatii declarati „apt” psihologic si medical se înscriu la sediul Scolii de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civilã „Pavel Zãgãnescu” Boldesti, potrivit calendarului postat pe pagina de internet a scolii. Pentru înscriere, candidatii prezintã cartea de identitate sau pasaportul, în original. Candidatii care au absolvit studiile liceale în afara României, cu diplomã de bacalaureat sau echivalentã acesteia, au obligatia de a prezenta urmãtoarele documente: atestatul de recunoastere a studiilor emis de cãtre directia de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetãrii Stiintifice, diploma de bacalaureat sau echivalentã cu acesta, în copie, tradusã si legalizatã, foaia matricolã din perioada studiilor liceale, în copie, tradusã si legalizatã.
Etapele si probele de concurs
Etapa I de selectie: examinarea medicalã si evaluarea psihologicã. Examinarea medicalã a candidatilor se realizeazã la unitãtile medicale teritoriale ale MAI si constã în evaluarea detaliatã a stãrii de sãnãtate, conform baremelor medicale în vigoare. Aceasta se concretizeazã prin completarea fisei medicale de încadrare tip MAI. Evaluarea psihologicã a candidatilor se realizeazã la unitãtile teritoriale care asigurã recrutarea de cãtre specialisti din cadrul Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificãrii întocmite împreunã cu inspectoratele judetene. Etapa a II-a de selectie: contravizita medicalã, verificarea aptitudinilor fizice, proba de verificare a cunostintelor. Etapa a doua de selectie (concursul de admitere) se desfãsoarã în perioada 10-21 ianuarie 2019, potrivit calendarului admiterii, astfel: Contravizita medicalã a candidatilor la institutiile de învãtãmânt ale MAI se realizeazã la sediul unitãtii de învãtãmânt de cãtre subcomisia medicalã si constã în evaluarea sumarã a candidatilor pe baza fisei medicale tip MAI. Evaluarea performantei fizice a candidatilor se realizeazã prin sustinerea probei unice traseu practic-aplicativ”. Proba de verificare a cunostintelor constã în sustinerea unui test grilã la disciplina matematicã.