EXAMEN… Puțin peste două sute de vasluieni vor susține pe 15 octombrie, proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Examenul se va desfășura la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Vaslui, iar accesul candidaților în sala de concurs se face în intervalul orar 9:00-9:30. După ce vor finaliza testul, aceștia vor asista la procesul de evaluare, în caz contrar, vor fi notați cu „absent”. Cei care nu vor putea participa la examen, urmare a contractării virusului SARS-CoV-2 sau a faptului că sunt contacți cu o persoană infectată, vor avea parte de o sesiune specială, programată pe 28 octombrie. „Până la ora aceasta (n.r. ieri, 13 octombrie) nu am fost anunțați că avem candidați care nu pot participa vineri la concurs. Să sperăm că nu vom avea astfel de probleme”, a transmis inspectorul general, prof. Elena Mustață. Potrivit acestuia, din 2489 cadre didactice vaccinate, 147 sunt directori.
Proba de concurs de vineri va începe la ora 10:00 și va dura 120 de minute. Candidații care nu sunt prezenți în sala de concurs la momentul deschiderii plicurilor cu subiecte pierd dreptul de a participa la concurs. În structura probei scrise, circa 60% dintre itemi vor viza capacitățile cognitive și de leadership, circa 20% – competențele de management, iar restul vizează reglementările legale din bibliografia de concurs. „După finalizarea rezolvării testului standardizat, fiecare candidat predă foaia de concurs și ciorna responsabilului de sală, pe baza unui borderou tipizat. Candidatul rămâne în sală pentru a participa la etapa de evaluare a testului. Candidatul care se retrage din proprie inițiativă poate solicita anularea testului, pe baza unei declarații, predă testul și părăsește sala după cel puțin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte. Dacă un candidat a susținut testul, dar nu se prezintă la etapa de evaluare, acesta nu va fi evaluat, specificându-se mențiunea <Absent la evaluare>“, a transmis ieri inspectorul general prof. Elena Mustață în cadrul unei informări cu privire la concursul pentru directori.
Testele vor fi evaluate de față cu candidații. „Nu se admit diferențe de notare între membrii comisiei de evaluare”
Fiecare item corect rezolvat de candidați va fi notat cu două puncte, astfel că totalul va putea fi de maximum 100 de puncte. Nota finală va fi obținută din împărțirea la 10 a sumei punctajelor. Potrivit metodologiei, nu se admit diferențe de notare între membrii comisiei de evaluare a probei scrise. Evaluarea testului standardizat se face în prezența candidatului și a observatorilor. Notele obținute la proba scrisă se pot contesta în termen de 48 de ore de la afișarea rezultatelor. Contestațiile se adresează președintelui comisiei de organizare a concursului și se depun la secretariatul inspectoratului școlar în cazul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct din unitățile de învățământ de stat.
Sesiune specială pentru candidații care nu vor putea participa la examenul de pe 15 octombrie
Ministerul Educației a anunțat ieri că va organiza o sesiune specială a probei scrise pentru candidații care nu se vor putea prezenta la examenul de vineri, 15 octombrie, din cauza infectarii cu SARS-CoV-2 sau din cauza carantinarii. Aceasta va avea loc pe 28 octombrie, iar cei care se află într-o astfel de situație trebuie să transmită comisiei județene până azi, la ora 16:30, o solicitare însoțită de raportul medical/decizia de carantinare, eliberate de DSP, prin care aceștia sunt plasați în izolare/carantină ca urmare a contractării virusului SARS-CoV-2 sau a contactului direct cu o persoană infectată. „În cazul în care documentul de mai sus nu poate fi eliberat până la data și ora precizate, acesta va fi transmis în intervalul 15-25 octombrie, prezentarea sa constituind condiție obligatorie de participare la sesiunea specială”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.
Interviul, ultima probă a concursului de ocupare a funcției de director. Candidații vor elabora o strategie de dezvoltare a unității de învățământ
Vor fi declarați „admiși” la proba scrisă candidații care au obținut cel puțin nota 7. Aceștia vor participa, apoi, la ultima probă – interviu între 15 noiembrie și 8 decembrie. Interviul are durata de 60 de minute pentru fiecare candidat. Se vor evalua abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează și competențele digitale, pe baza utilizării calculatorului. Strategia de dezvoltare a unității de învățământ va conține maximum cinci pagini și va fi pusă la dispoziția membrilor comisiei de evaluare a probei de interviu la prezentarea candidatului pentru susținerea probei. Interviul este evaluat cu punctaje exprimate prin numere întregi de la 1 la 10 de către fiecare membru al comisiei, punctajul final fiind media aritmetică a punctajelor acordate de către cei cinci membri ai comisiei de evaluare.