spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
14-ian.-2025

Peste 150 de copii înscrisi la Concursul de interpretare muzicã popularã desfãsurat la Murgeni

- Advertisement -

AVALANSÃ DE CONCURENTI… În aceste zile, are loc desfãsurarea Editiei a III-a, a Festivalului-concurs „Cununita din Murgeni-ziua cântecului popular”-online, organizat de cãtre Scoala Gimnazialã „Emil Juvara” din Sãrãteni, reprezentatã de director prof. Varvara Florin-Eugen si initiatorii si coordonatorii de proiect prof.Buta Nelu si prof.Buta Lorela-Valy. Festivalul face parte din cadrul Proiectului educational „Sã ne descoperim prin artã si culturã”, aprobat de Inspectoratul Scolar Judetean si Ministerul Educatiei. Peste 150 de copii de toate vârstele, provenind din toate zonele tãrii, s-au înscris la acest festival. La acest festival s-au înscris si trei copii din Republica Moldova, care prezintã cu mult drag costumul popular autentic, iar prin frumosul grai moldovenesc, aduc spre auditie cântece din repertoriul unor mari artisti. Ca membri, în grup, s-au înscris foarte multi români stabiliti în toate colturile lumii, care urmãresc cu mare atentie evolutiile concurentilor.

Proiectul se încadreazã în domeniul cultural – artistic si a avut ca temã folclorul, obiceiurile si traditiile specifice zonei Moldovei dar si din zonele partenerilor înscrisi din alte judete; Se deruleazã pe o perioadã de 10 luni, respectiv: septembrie 2019 – iunie 2020, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Vaslui, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale-Vaslui, Asociatia Culturalã pentru Traditii si Obiceiuri Românesti-Sivita, jud. Galati, Asociatia „Artã, Traditii,Culturã”-Bârlad. Obiectivele urmãrite sunt descoperirea si promovarea tinerilor interpreti de muzicã popularã din judet, stimularea interesului artistilor amatori pentru pãstrarea si punerea în valoare a creatiilor muzicale populare autentice si a portului popular traditional; familiarizarea copiilor cu obiceiurile si traditiile pãstrate de-a lungul timpului si transmiterea lor generatiilor actuale si viitoare; inocularea dragostei si respectului copiilor fatã de traditiile, obiceiurile si folclorul din regiunea Moldovei, dar si din celelalte zone; formarea si dezvoltarea creativã la elevi, a unor practici ancestrale în contextul contemporan si a unor componente educationale, morale si de caracter; participarea activã a pãrintilor alãturi de scoalã, pentru formarea la elevi a unor deprinderi de comportament si gândire, fatã de culturã; dezvoltarea colaborãrii, a parteneriatelor, între cadrele didactice din unitãti diferite de învãtãmânt preuniversitar din toatã tara. Principalele activitãti desfãsurate în cadrul proiectului au fost: Folclor-obiceiuri si traditii; Vatra cu dor; Cântecul-sursã de exprimare a sentimentelor umane; Imaginea satului traditional românesc în anul centenarului; Costumul popular, între port si identitate româneascã.

Pânã în prezent, pe tot parcursul proiectului, chiar dacã situatia actualã a impus restrictii de apropiere, prin intermediul internetului, profesorii si elevii parteneri sau colaboratori, au participat la toate activitãtile din proiect, prin prezentãri Power-point, expozitii de fotografii din comunitate si din scolile din care fac parte, desene ce au surprins scene din traditiile si obiceiurile locale, înregistrãri video cu activitãti cultural-artistice, la care au participat, întâlniri cu oameni de folclor din zonele lor. Juriul acestui festival-concurs, va fi alcãtuit din personalitãti ale culturii din Vaslui si din Galati (etnografi si folcloristi, dirijori ai Ansamblurilor „Trandafir de la Moldova” -Husi si „Doina Covurluiului”-Galati, profesori de educatie muzicalã), si va avea o sarcinã dificilã, datoritã valorii artistice pe care o au elevii solisti si a concurentei mari. Organizatorii si-au propus ca jurizarea sã se facã transparent, prin afisarea punctajului si a rezultatelor obtinute de fiecare concurent, pe grupul creat pânã în data de 30 iunie, iar în final sã fie un concurs reusit cu multe premii, trofee, medalii.

Peste 150 de elevi înscrisi pânã acum, trei fiind din Republica Moldova

„La acest Festival-concurs, celelalte douã editii au avut loc cu participare directã, în anii 2018 si 2019, în localitatea Murgeni, evenimentul fiind marcat prin douã spectacole, cu un impact pozitiv asupra celor care au participat, atât ca si concurenti cât si ca spectatori. Anul acesta, s-a optat pentru desfãsurarea online, coordonatorii proiectului au creat un grup pe facebook, ce poartã denumirea festivalului, pentru a da posibilitatea mai multor concurenti din toatã România, sã se înscrie si sã promoveze folclorul autentic din zona lor si totodatã si pe ei însisi. Festivalul se desfãsoarã pe 6 categorii de vârstã, de la 6 ani la 18 ani. Astfel, peste 150 de copii de toate vârstele, provenind din toate zonele tãrii, s-au înscris la acest festival. La acest festival s-au înscris si trei copii din Republica Moldova, care prezintã cu mult drag costumul popular autentic, iar prin frumosul grai moldovenesc, aduc spre auditie cântece din repertoriul unor mari artisti. Ca membri, în grup, s-au înscris foarte multi români stabiliti în toate colturile lumii, care urmãresc cu mare atentie evolutiile concurentilor. Toate activitãtile desfãsurate pânã în prezent au fost organizate în asa fel încât, bucuria, fericirea si zâmbetele copiilor au fost în prim plan, pentru cã asta si-au dorit sã aducã initiatorii proiectului pe chipurile tuturor participantilor.”, a precizat Nelu Buta, profesorul coordonator al proiectului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.