spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

PESEDISTII VASLUIENI, ÎNTRE PONTA SI GEOANÃ!

- Advertisement -

Vasluienii au asteptãri de la noul presedinte

ALEGERE Se anuntã schimbãri politice majore la vârf, în Guvern, schimbãri care vor schimba si harta politico-administrativã a judetului Vaslui. La Bucuresti, liderii marelui PNL au anuntat cã vor sã revinã la guvernare, plan sustinut si de presedintele Klaus Iohannis. Cu douã zile în urmã, co-presedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au anuntat cã programul de guvernare, coordonat de Cãtãlin Predoiu, are termen de finalizare în 28 februarie, stabilirea ponderilor fuziunii în 21 ianuarie, iar validarea deciziilor politice va avea loc în Consiliul National din 31 ianuarie. În PSD, în schimb, apele sunt învolburate. Mircea Geoanã si Marian Vanghelie, abia exclusi din PSD, anuntã cã îsi vor face un nou partid, ceea ce ar putea scinda serios organizatia social-democratã din Vaslui, în care sunt multe orgolii. Nici Sebastian Ghitã nu stã cu mâinile în sân si anuntã si el cã îsi va face partid, cu Victor Ponta în “fundal”. Ce înseamnã asta? Cã Vasluiul, cu una din cele mai puternice organizatii PSD din tarã, s-ar putea rupe în douã-trei factiuni, în mai putin de sase luni de zile. În ceea ce priveste persoana care îl va înlocui pe Victor Ponta la Palatul Victoria, se acrediteazã ideea cu un George Maior premier si un Guvern tehnocrat, pentru cã ideea alegerilor anticipate ar fi cãzut în rândul liderilor PNL. UNPR ar putea fi cheia guvernãrii în Vaslui, desi actualul lider PNL, senatorul Dan Marian, sperã cã Predoiu va ajunge la Palatul Victoria.

Mircea Geoanã, pentru a cãrui excludere din PSD a votat si presedintele social-democrat din Vaslui, Dumitru Buzatu, desi odinioarã era un sustinãtor al fostului presedinte de partid, îsi va face partid. Nu singur, ci alãturi de Vanghelie, iar ideile celor doi ar fi legate de distrugerea PSD si împãrtirea celui mai mare partid din România în câteva partide mai mici. Tintele lui Mircea Geoanã si Vanghelie ar fi actualele “aripi” din organizatiile PSD din tarã. Este de presupus cã, la Vaslui, deputata Ana Birchall, care a fost lansatã în politicã de Mircea Geoanã, ar putea înfiinta o organizatie a noului partid. De altfel, fostul candidat la presedintie a anuntat cum vede viitorul Guvern, cu aluzii la cel care ar putea fi premier: “În politicã, vom avea un nou Guvern cel târziu pânã de Paste. Presedintele are nevoie de un partener puternic si de încredere pentru noul proiect national pe care vrea sã îl lanseze. Un nou Guvern cu o majoritate care cuprinde PSD si PNL sau partea sãnãtoasã din PSD si PNL într-o mare coalitie de tip german, deoarece numai o mare coalitie poate pune în practicã fundatia Noului Proiect National pentru urmãtorul deceniu”. Nu este singurul care vrea sã rupã PSD. Sebastian Ghitã, sprijinit în secret de Victor Ponta, anuntã si el cã îsi va face partid, ceea ce înseamnã cã ar putea “trage” si el din organizatiile PSD actuale. O astfel de miscare ar împãrti puternica organizatie PSD de la Vaslui, cu peste 18.000 de membri, în mai multe grupãri si aripi, în care nemultumirile adunate în ani de zile ar putea exploda. Mircea Geoanã crede cã acest plan se va realiza în cel mai scurt timp: “Opozitia ar fi constituitã din PNT si PMP, plus nemultumitii din PDL de fuziunea cu PNL, cu Traian Bãsescu la timonã, partidul lui Ghitã cu Ponta si acolitii lor suiti pe barcuta de salvare, posibil UDMR, în functie de evolutiile posibil delicate din Ungaria vecinã. La PSD, se anuntã un Congres complicat si cu potential de centrifugare si ruptura importante. Noi partide si miscãri civice, gen Nicusor Dan, vor încerca sã umple spatiul de activism civic si de dorintã de primenire a clasei politice”.

Motiunea de cenzurã: ce sanse sunt sã vedem un nou premier la Palatul Victoria?

În timp ce Klaus Iohannis si Victor Ponta par sã se afle, la început de mandat prezidential, într-o coabitare marcatã prin întâlniri periodice si declaratii de sustinere, PNL amenintã Guvernul cu o motiune de cenzurã. Motiunea va fi depusã în luna februarie, ceea ce înseamnã cã a mai rãmas putin timp pânã la definitivarea tuturor calculelor politice. Acum, PNL si PDL au, împreunã,169 de parlamentari (PNL – 109 deputati si senatori, PDL – 60 deputati si senatori), fatã de cei 213 (152 deputati si 61 de senatori) pe care îi are PSD singur, fãrã partidele-satelit. O evaluare simplã a ponderii grupurilor parlamentare aratã cã opozitia grupatã în jurul lui Vasile Blaga si Alina Gorghiu aratã cã mai este nevoie de încã 115 voturi, iar acestea nu pot fi obtinutã nici mãcar în cazul în care un partid din arcul guvernamental trãdeazã în bloc. UNPR ar putea fi cheia jocului politic. Uniunea Nationalã pentru Progresul României poate întoarce, în orice moment, armele fatã de actualii parteneri, folosind tema interesului national. Si mai interesant, în mediile politice se vorbeste de numirea unui nou premier, în conditiile în care motiunea de cenzurã va trece, bazându-se pe voturile PNL-PDL actuale, cele ale parlamentarilor de la UDMR, UNPR, plus o serie de parlamentari plecati la PSD, care se reîntorc acum în Partidul National Liberal. Existã o astfel de variantã, sustin observatorii politici din judetul Vaslui, iar PNL pare sã lucreze febril la acest plan. Noul premier, odatã ce Ponta va fi schimbat, ar putea fi George Maior, actualul director al SRI, un personaj politic influent, care ar putea beneficia de sustinerea UNPR, dar si a altor partide. De altfel, UNPR este partidul care l-a sustinut în permanentã pe Maior, iar numele sãu a fost vehiculat în ultimele luni pe lista posibililor premieri. Acesta ar putea constitui un guvern de tehnocrati sau de uniune nationalã, o idee mai veche vehiculatã prin cercurile politice de la Bucuresti.

Ce-ar dori PNL? Guvernare pânã la jumãtatea acestui an

“Ne dorim un stat care sã aibã o guvernare care sã punã deasupra interesului individual interesul colectiv si agenda publicã sã fie cea care dicteazã proiectele de anvergurã ale Guvernului PNL. În momentul acesta, ca urmare a dialogului pe care l-am avut si cu premierul desemnat, Cãtãlin Predoiu, suntem în etapa în care se merge spre finalizarea proiectului de viziune guvernamentalã, proiect care are termen pentru a fi depus într-o primã formã 28 februarie. În momentul în care pe data de 28, datã limitã de prezentare a acestui program de guvernare, vom avea materialul, îl vom pune în dezbaterea atât internã a PNL, cât si în dezbaterea societãtii civile. Vrem o dezbatere realã pe acest program”, a spus Alina Gorghiu, presedintele PNL, referindu-se la tintele liberalilor pentru urmãtoarea perioadã. Liderul PNL a mentionat cã o altã decizie a vizat declansarea unui proces de identificare a candidatilor ce vor fi sustinuti la alegerile din 2016. “Am decis ca în 2015 sã facem un efort colectiv pentru a identifica persoane de la baza partidului si din afara partidului care sã reprezinte PNL în viitoarele alegeri locale si parlamentare”, a afirmat co-presedintele PNL. Gorghiu a mentionat cã a fost convenitã componenta a douã comisii tehnice, una pentru a stabili criteriile de unificare si ponderile în cadrul organizatiilor judetene, iar alta pentru a rezolva problema unificãrii grupurilor parlamentare, care trebuie sã-si finalizeze rapoartele de activitate pânã în 21 ianuarie. De asemenea, co-presedintele PNL Vasile Blaga a anuntat convocarea la finalul lunii februarie a sedintei Consiliului National de Coordonare, în care vor fi aprobate deciziile politice ale partidului pentru perioada urmãtoare. “Am convocat pentru 31 ianuarie Consiliul National de Coordonare al PNL tocmai pentru a valida toate aceste criterii pe care colegii mei ni le vor propune pentru sedinta din 21 si pentru a aproba linia politicã pentru urmãtoarea perioadã, urmând ca în 1, duminicã, deci cu o zi înaintea deschiderii sesiunii (parlamentare, n.r.) sã avem si reuniunea grupurilor noastre parlamentare”, a afirmat Blaga.

“Senatorul Dan Marian se zbate degeaba. Nu va prelua sefia PNL”

Profitând de tulburãrile politice de la Bucuresti, unii politicieni din Vaslui au început sã tulbure apele, pentru a-si rezolva micile interese personale. Asa a fãcut întotdeauna, inclusiv în urmã cu cinci ani si ceva, când a trãdat PNL si a fugit la PDL, în timpul agitatiei politice de la centru. Dacã, în PSD Vaslui, nu se stie cine va trãda si va trece de partea lui Geoanã sau în partidul lui Sebastian Ghitã – sã nu uitãm de orgoliile legate de alegerile locale sau parlamentare, care zac încã în unele personaje din PSD – în marele PNL lucrurile sunt mai agitate ca niciodatã. Dan Marian face valuri si spune cã va obtine puterea, elimându-si toti rivalii din partid. “Marian nu va ajunge presedinte în PNL, la Vaslui, oricât s-ar chinui. Cred cã tot Florin Ciurariu va câstiga organizatia judeteanã a marelui Partid National Liberal, în toamnã, când se vor organiza alegeri. Sunt douã elemente care nu-l ajutã deloc. Alina Gorghiu nu îl doreste pe Marian la Vaslui si vrea ca tot un liberal sã preia organizatia judeteanã, la momentul reunirii PNL cu PDL. În plus, Vasile Blaga nu-i va ierta lui Dan Marian bãtaia de joc pe care i-a fãcut-o, când a venit la Iasi, însotit de Klaus Iohannis. Atunci, Blaga a fãcut o videoconferintã si a fãcut prezenta liderilor din teritoriu. Dan Marian era plecat în Caraibe si l-a pus pe Iftimoaei sã spunã cã este senatorul Marian, iar acesta a rãspuns cã este Marian, întrebat de Blaga pe nume. Ulterior, Vasile Blaga a aflat de bãtaia de joc a senatorului. În plus, nu poate uita jocurile lui Marian cu viceprimarii de la Iasi, când se dãdea mare si tare pe acolo, desi nu avea mandat de la Bucuresti. De asta, Marian nu va câstiga mandatul de presedinte al organizatiei judetene PNL, în toamnã”, spune o sursã din PNL Vaslui. Ceea ce nu pare sã fi aflat Marian este jocul care se face la Bucuresti, în care UNPR ar putea fi cheia guvernãrii în judetul Vaslui, cu George Maior premier, si nu Cãtãlin Predoiu, asa cum viseazã el. Tot mai multe surse sustin cã UNPR ar putea da premierul, pentru cã varianta alegerilor anticipate nu este de luat în seamã, astfel cã Dan Marian ar trebui sã stea linistit în banca sa si sã nu mai facã valuri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.