spot_img
spot_img
5.4 C
Vaslui
10-ian.-2025

Pesediștii pun taxă pe cultură. Actorii amatori au greșit când au jucat „Urzeala lui Prospero”, trebuiau să interpreteze „Prosteala Ciupiedililor”

- Advertisement -

URZEALĂ HUȘEANĂ… Cultura, considerată ani la rând o vulnerabilitate a conducătorilor locali de la Huși, se află din nou în centrul atenției. De data aceasta însă nu mai este vorba, ca altădată, despre vreo clădire în prag de ruină, ci de un curent teatral… în plină construcție. Mai exact, actorul și regizorul hușean Claudiu Romila a avut îndrăzneala să adune la un loc câțiva amatori talentați din oraș și, printr-o muncă susținută, raportată la un timp aproape record, să îi aducă la nivelul de a juca pe o scenă cât se poate de serioasă, o piesă cu parfum shakespearian. Publicul s-a ridicat în picioare și a aplaudat frenetic, fascinat de isprava acestor localnici despre care nimeni nu ar fi bănuit cât sunt de creativi dacă piesa „Urzeala lui Prospero” nu ar fi prins viață în cinematograful de la Huși. Numai că succesul acesta a cam posomorât conducerea Primăriei Huși. Dacă în 2020, primarul Ioan Ciupilan îl aducea aproape triumfal pe regizorul Claudiu Romila pe lista PSD Huși, ca să tragă greu la cântar, în campania în care era nevoie de îmbunarea electoratului iubitor de cultură, între timp, din motive tainice, Romila a căzut zgomotos în dizgrația social-democraților. Așa că, după ce regizorul s-a apucat de capul lui de pus bazele unui teatru de amatori la Huși, conducerea primăriei i-a trântit o taxă de 3000 de lei, pentru fiecare spectacol de la cinematograful Dacia”.

Numai că trăsnaia, care, dincolo de comicăria ideii de a taxa niște amatori care vor să însuflețească o clădire, altminteri rece și inertă, nu vine să îi dea una în moalele capului lui Romila, care oricând, probabil, se poate „refugia” la Teatrul Nottara din București, ci, prin ricoșeu, îi lovește chiar pe acești hușeni de rând, plăcuți și talentați, care își trăiesc visul de a face teatru, pentru un public frumos și cald, din orașul lor. Discuțiile de la cea mai recentă ședință de Consiliu Local sunt memorabile, prin amuzanta îndârjire cu care fie primarul Ioan Ciupilan, fie consilierul Sergiu Boeru, s-au străduit să tranșeze pecuniar, aproape ca la măcelărie, o chestiune de spirit. Ba, ca să fie argumentați, aceștia au dezvăluit și secretul „șocant” al „Urzelii lui Prospero” de la Huși: s-au vândut bilete la prețul de 60 de lei! Biletele, așadar, la cum s-a pus în discuție problema, păreau a fi nici mai mult, nici mai puțin decât… corpul delict al chestiunii. Bine, nu era mare efort de logică să se înțeleagă că, de vreme ce s-a pus o taxă de 3000 de lei, era inevitabilă strângerea acestei sume. Nu se mai pune la socoteală că, așa cum e la fiecare început, mai mult de jumătate de sală avea invitații, fiind rude și prieteni ai inimoșilor actori. Cert este că cei de la Primărie s-au temut că actorii amatori… fac bani. „În comunitățile civilizate, dezvoltate, se lasă totul la o parte pentru a susține actele culturale, ale căror beneficii sunt incomensurabile pentru educația, pentru mentalitatea, pentru nivelul spiritual al unui loc. Cum să socotești pe degete curentul, căldura, ba chiar și sunorizarea (!) pusă la dispoziția unor oameni care vor să facă artă, să aducă bucurie, fericire în jur și să aibă o ocupație atât de frumoasă în orașul lor? Cum să pui în balanță prețul unor simple utilități, oricât ar fi ele, cu tot ceea ce poate oferi măreț un teatru, care deschide publicului apetitul pentru evenimente precum în orașele civilizate?!”, s-au întrebat, amuzați și contrariați în același timp, hușenii care au apreciat „Urzeala lui Prospero”. Dar iată că cei din conducerea Primăriei nu s-au jucat deloc cu aritmetica în chestiunea teatrului de amatori, ceea ce a dat naștere în Consiliul Local Huși a unor discuții care ele însele ar putea face subiectul spumos al unei piese noi, poate tocmai despre politică și teatru.

„Anomalia constă în aceea că nu ar trebui să taxăm cu 3000 de lei hușenii care vor să facă teatru de amatori”

Consilierul Radu Bobârnat a susținut că nu e în regulă taxarea cu 3000 de lei a actorilor amatori. „O anomalie care trebuire corectată, din punctul meu de vedere. Referitoare la taxa care se percepe la cinematograful „Dacia” pentru activități desfășurate de amatori, spectacole cu amatori din municipiul Huși. Știți foarte bine că domnul Romila a încropit o trupă de amatori, oameni talentați, oameni din rândul nostru, care însă sunt nevoiți să plătească o taxă de 3000 de lei, ca să dea un spectacol. Anomalia constă în aceea că nu ar trebui ca unor asemenea oameni, unor asemenea spectacole, să le percepem noi asemenea taxe, de 3000 de lei, ci să le punem la dispoziție sala în mod gratuit, ca să îi încurajăm”, a spus Radu Bobârnat.

Teatrul amatorilor de la Huși, luat la bani mărunți: „Și-a pus cineva întrebarea care sunt consumurile de curent electric, atât vara, cât și iarna?”

CONTROLAȚI… Primarul Ioan Ciupilan a ținut să dea primul un răspuns: „Deocamdată, eu nu am un articol de lege care să spună că dăm gratuit spațiul Primăriei, ca cineva să facă bani. În momentul în care s-a aprobat regulamentul cinematografului, tot Consiliul Local a aprobat (taxele). Atunci nu am avut nicio obiecție niciunul, a fost ok. Dar trebuie să înțelegeți un singur lucru: cinematograful acesta va trebui și întreținut și, eventual, reparat”, a susținut primarul. Consilierul Sergiu Boeru a intervenit, de asemenea, dar cu o rigoare a calculelor chiar mai aplicată. „Oameni buni, aveți idee la un astfel de spectacol, de câte ori se întâlnesc în afara zilei de spectacol, pentru repetiții? Să nu dăm o tentă negativă, dar în suma asta de 3000 de lei pe care ați spus-o și este corectă, oamenii aceștia se întâlnesc de 5, 6, 7 ori, de 10 ori poate”. Care a fost prețul biletului la spectacol? 60 de lei, da? Ori 300 de locuri, cât înseamnă? 18.000 de lei, nu?”, a calculat rapid consilierul Boeru. „Dar nu au fost 300 de locuri”, s-a auzit spunând cineva din sală. „Bun, dar 100 de locuri au fost? A fost, că nu cred ce se face spectacol pentru 10 oameni”, a susținut consilierul Boeru. „Deci, repetițiile, spectacole trei, au fost în cei 3000 de lei. Și-a pus cineva întrebarea care sunt consumurile de curent electric, atât vara, cât și iarna?”, a intervenit cu o retorică și primarul Ioan Ciupilan. „Angajații care vin, pornesc toate sistemele de lumini, sonorizare, căldură”, a aprobat Sergiu Boeru, lista cu cheltuieli cu spectacolele amatorilor. „Dar era ideea că susțineți sportul și cultura. Acum îi calculați la leu?”, a întrebat, cumva nedumerit, consilierul Radu Bobârnat. Primarul Ioan Ciupilan a conchis discuția cu următoarea precizare: „Dacă mă gândesc bine, la Casa de Cultură este o trupă de teatru. Haideți să ne ducem acolo, nu să fim manageri. Este trupă de teatru la Casa de Cultură, unde domnul Romila, dacă vrea să se ducă cu amatorii, poate să funcționeze. Domnul Romila se duce și vine cu trupă privată. Ok. ONG-ul lui privat sau nici nu știu”, a susținut primarul Ioan Ciupilan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Incredibil, un liberal face politica protectionista iar un pesedist gandeste capitalist. Av Bobarnat nu se califica drept liberal si mai ales om al legii promovand gratuitati in epoca liberei initiative. Si nu e o taxa cum gresit afirma autorul articoliului este o chirie si e normal ca o investitie sa fie profitabila. Acolo e investitia orasului nu e o pomana pentru cei smecheri. Este normal sa achite chiria cei ce folosesc spatiul iar daca scot sau nu profit nu e problema proprietarului. Liberal protectionist, dl Bobarnat plecati la AUR acolo e mediul dvs.

  2. Și chiar daca ar face ceva corect, nimeni nu mai crede in nici o decizie luată de Ciupilan. De ce? Pentru că este un om al lui și al clicii lui și nu al hușenilor.
    Și da, într-un oraș inert, golit de orice , ar trebui încurajate astfel de acțiuni.
    Iar la cate zeci și zeci de mii de euro cheltuie Ceapă cu tot felul de sărbători și artificii, ar fi putut să sponsorizeze o astfel de acțiune. Sau sa aplice un procent modic din câștig și nu să pună suma fixă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.