spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Pescuit cu voie de la „stăpânire”

- Advertisement -

* Deşi suntem înconjuraţi de ape, pescuitul sportiv la Galaţi poate deveni o chestiune exclusivistă * Responsabili pentru acest lucru sunt cei care conduc Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi, structură care administrează Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior * Accesul pescarilor la Prut şi Dunăre este condiţionat de către aceştia de înscrierea în asociaţia pe care o conduc * Manevra, una interzisă de către legile ţării în care trăim, ar putea avea ca scop slăbirea şi eliminarea celorlalte asociaţii şi crearea unui fel de monopol în această zonă * Coincidenţă sau ba, AJPS este condusă de către un membru al partidului aflat la guvernare *

La Galaţi, pescuitul sportiv la Dunăre şi Prut devine subiect de controversă. Vinovaţi se fac şi de această dată conducătorii Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS), care au în administrare Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior.

Mai precis, asociaţia condusă de către Ion Ştefan (PDL), doreşte să impună cu forcepsul reguli proprii care par să contravină prevederilor stabilite prin legislaţie la nivel naţional în ceea ce priveşte pescuitul sportiv şi recreativ.

Lucrurile stau astfel: fiind administratori ai Parcului Natural, cei de la AJPS vor să restricţioneze accesul pescarilor care nu sunt membri în asociaţia lor în zona Prutului şi Dunării.

În intenţia lor se bazează pe o autorizaţie de pescuit recreativ sportiv acordată de către ANPA (Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură) în care se arată că „AJPS poate organiza pescuitul recreativ sportiv în zonele Bazin hidrografic Prut – 80 km – Vădeni km 114, Galaţi confluenţa cu Dunărea”.

Documentul care a fost semnat de către directorul ANPA pe 2 martie 2011 şi este valabil până la aceeaşi dată din anul 2016, a fost xeroxat şi afişat pe geamurile sediului Administraţiei Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior.

„Noi avem această autorizaţie, pe care o afişăm aici, transparent. Având această autorizaţie care arată că putem organiza pescuitul pentru aceste zone, nu văd care este problema. Cine doreşte să pescuiască aici trebuie să fie membru AJPS Galaţi, pentru că suntem autorizaţi să organizăm pescuitul în zonă”.

„De ce AJVPS nu a afişat această autorizaţie? Vă spun eu, pentru că le este ruşine, pentru că ei pot organiza pescuitul sportiv doar la Siret”, ne-a declarat Dorin Darabă, director executiv al asociaţiei, încercând să întărească faptul că oamenii care doresc să pescuiască zonele respective vor fi nevoiţi să se înscrie în AJPS.

Altfel nu pot câştiga acest drept. Pe lângă faptul că sunt astfel forţaţi să devină membri ai asociaţiei anume, pescarii vor achita şi o taxă de acces în Parc.

Aceasta poate fi de 10 lei pe zi, sau pot lua un soi de permis de acces pe un an contra sumei de 50 de lei. Asupra acestui subiect vom reveni însă în ediţiile următoare.

Legea îi contrazice pe administratori

Spusele lui Dorin Darabă legate de dreptul pescarilor de a sta cu băţul în apa Prutului sau a Dunării sunt însă contrazise cât se poate de clar chiar de către directorul ANPA la nivel naţional, Sorin Mănăilă.

Acesta ne-a declarat telefonic faptul că posesorul de permis de pescuit eliberat de către Agenţie poate pescui fără probleme câtă vreme în cazul Dunării sau al Prutului vorbim despre un habitat piscicol natural.

„Permisul de pescuit este valabil în toate habitatele piscicole naturale. Un pescar care are astfel de permis şi este membru al unei asociaţii din Cluj, să spunem, poate pescui la Galaţi, în Dunăre. Permisul eliberat de către ANPA îi dă acest drept şi nu o asociaţie sau alta”.

„Situaţia nu se schimbă în cazul unui parc natural, cum este situaţia de faţă. Şi în acest caz, oricine are permis de pescuit eliberat de către ANPA poate pescui. El are însă obligaţia de a respecta regulile impuse de către administratorul parcului şi care nu au legătură cu dreptul de a pescui”, ne-a declarat Sorin Mănăilă.

Dacă mai era nevoie de o întărire a celor spuse se către şeful ANPA vom cita din ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind condiţiile de practicare a pescuitului sportiv publicat în Monitorul Oficial 47 din 28 ianuarie 2011.

„Practicarea pescuitului sportiv/recreativ în habitatele piscicole naturale se face în baza permiselor emise de către administratorul resurselor acvatice vii (permise eliberate de către ANPA). „Permisul de pescuit este nominal, netransmisibil, se eliberează anual şi este valabil în toate habitatele piscicole naturale”.

Prevederile acestui ordin ar trebui să fie clare şi pentru AJPS Galaţi, ca administrator al Parcului Natural.

Curiozităţi la malul apei – Uite carnetul, nu e carnetul!…

Conform datelor publicate de AJPS, aceasta retrage  de la membrii săi carnetele care certifică apartenenţa la această organizaţie  fără a mai emite altele.

Justificarea aruncată precum un pumn de praf în ochii ignoranţilor e aceea că evidenţa membrilor pescari ai AJPS va fi ţinută doar pe suport electronic(?!) Asistaţi, aşadar, la o premieră absolută: adică eşti un fel de membru, da’ n-ai carnet!…

Un chichirez oarecum justificativ al gestului ar fi acela că dacă orice pescar – indiferent de apartenenţa la o asociaţie de profil sau alta, mă rog, alta decât AJPS Galaţi, e găsit pe undeva pe la Dunăre sau pe la Prut, dând cu undiţa după niscai peştişori, e pus să plătească o anumită sumă de bani.

Apoi, indiferent de motivul pentru care i s-au cerut banii,  dacă primeşte o chitanţă pe care, eventual, scrie „cotizaţie”, acea persoană devine automat, fără a fi în cunoştinţă de cauză, membru al AJPS Galaţi.

Aparent, nimeni nu înţelege cum poate fi luată o asemenea măsură hilară. Oricum, un asemenea demers a dat deja naştere la o grămadă de supoziţii.

Gestul ilegal poate fi înţeles, de pildă, prin aceea că cei din conducerea AJPS Galaţi au declarat pe la ministere şi agenţii naţionale că au mai mulţi membri pescari sportivi decât în realitate.  Dar asupra acestui aspect vom reveni.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.