Anul 2024 a fost unul al provocărilor, iar 2025 va fi totul sau nimic, adică all-in. Nu credeam că după 35 de ani de la Revoluție cineva se mai poate juca de-a micul dictator, dar iată că avem nesăbuiți care s-au îndrăgostit de Scaunul Puterii. Oare politicienii au o așa memorie scurtă? Au uitat ce a pățit Ceaușescu de Crăciun? Astăzi este Ziua Republicii și o să vedem cum o putere a statului român, cea judecătorească, se joacă de-a suveranitatea sau nu. Pentru noi, cei care trudim la ziarul acesta, pentru a vă aduce știri proaspete despre ce se întâmplă în județul Vaslui, anul 2024 a fost unul plin. Nu a fost nicio zi lăsată de la Dumnezeu să nu avem o știre bombă. Astăzi, în ultimul număr din acest an, ne permitem extravaganța, după ce am primit un camion de înjurături de la “clienții” noștri fideli, să facem un clasament al performanței, în care să stabilim, cel mai bun primar, cel mai bun politician, cel mai bun antreprenor, cel mai bun cercetător științific, cel mai elegant om de afaceri, cel mai bun artist sau cel mai bun păstrător al datinilor și obiceiurilor strămoșești. Vom stabili și ce sector din economia Vasluiului duduie. Nu vrem să fie o analiză, de genul celor de la revista Capital, ci doar o opinie a noastră, despre cum vedem lucrurile.
Antreprenorul Anului, omul care a găsit Pasărea Phoenix la Huși
Anul 2024 a fost al lui Constantin Duluțe, care după ce a scos la lumină Avereștiul, construind cea mai modernă podgorie și cel mai tehnologizat combinat de producere a vinului din România, transformând comunitatea în una unde veniturile pe cap de locuitor sunt cele mai mari din județ și în top 10 la nivel național (vorbim de localități rurale, nu orașe suburbii), acum a venit cu o investiție de suflet la Huși și în patru ani a transformat Combinatul de Vin contruit în 1978, într-o fabrică modernă de vinuri spumante. Anul acesta tocmai a inaugurat-o. Dacă în Europa există Prosecco și Șampanie, după denumirile localităților de unde sunt originare aceste vinuri spumante, Hușul va deveni Extravaganză, adică sublimul în ceea ce va însemna șampania roze. Investiția a fost uriașă, de 15 milioane de euro și are și o componentă inedită. La Huși se va face vinul petiant la doze, care va invada litoralul.
Cel mai bun politician al județului a rămas din 1923, țărănistul Nicolae Lupu
Am căutat în zadar cel mai bun politician al județului în anul 2024 și nu l-am găsit. Ne-am dus mai jos, până la intrarea în UE și la fel, pas. Am coborât până la Revoluție și tot așa, am ajuns în perioada interbelică. Ne-am oprit la omul politic din Arsura, țărănistul din perioada interbelică Nicolae Lupu, care de fiecare dată a pus cetățeanul înaintea interesului de partid și al grupului din care făcea parte. Să vedeți ce opinie a avut depre legile austerității de la acea vreme, care seamănă leit cu Ordonanța noastră “Trenulețul”. Numai să vedeți ce reacție a avut acel politician în 1923.
Cel mai bun primar din județ
Mihai Moraru este în opinia noastră cel mai bun primar din județ. A reușit o performanță unică în rural. Pentru cei 3.000 de locuitori a adus investiții de peste 100 de milioane de lei, în infrastructură și astfel în scurt timp, toate satele componente vor avea apă, canalizare, gaz, asfalt, școli renovate, sală de sport, cămin cultural și internet. Premiul însă nu l-a luat pentru aceste investiții, care reprezintă temelia locului I, ci pentru ideea de a construi două parcuri fotovoltaice, unul în parteneriat public-privat, unul public, pentru energia consumată de iluminatul public, școli, grădinițe, sistem de pompare sau consum în instituțiile publice, dar și pentru ideea de a proteja averea comunei, imașul. A prins un contract unde va planta 15 ha de lizieră, care va înconjura toate islazurile din comună.
BMan, un brand elegant al unui hușean isteț
Cel mai elegant om de afaceri din județ este tânărul antreprenor de la BMan, Vlad Tofan, care a reușit cu fabrica sa de costume bărbătești, lucruri uluitoare. Toate vedetele din România se îmbracă la Huși, iar echipa de fotbal a Rapidului poartă exclusiv costumele create de antreprenorul hușean. Afacerea sa este inedită și digitalizată, fiindcă nici nu trebuie să vii la probe. Costumele Bman se fac on-line și pică turnate pe clienți.
Actorul Ionuț Toader este pe departe artistul numărul 1 al județului
La capitolul artiști, județul chiar are resurse. Avem duzini de oameni care impresionează pe scenă, în muzică, în pictură, în arta de toate genurile, dar și în literatură. Anul acesta ne-am oprit la un actor drag nouă, celor din redacție. E vorba de hușeanul Ionuț Toader, un militar care scăpat pe scenă a uitat de promisiunile făcute familiei. Astăzi este coleg de platou cu marele actor Marcel Iureș și lucrul acesta nu e de colo.
Păstrătorii tradițiilor vasluiene sunt la Todirești
Cel mai bun păstrător al tradițiilor vasluiene este primarul de la Todirești, Petrică Simiuc, care trebuie să împartă premiul cu maestrul caprelor mute sau caprelor pe prăjini, Gheorghe Onofrei. Fenomenul de la Todirești, cu Ansamblul Todireșteanca, care are cea mai frumoasă trupă de mascați cu caprele de 6 metri, invidiate până și de viralii urși de la Comănești este unic în peisajul județean. Nici marele primar de la Pădureni, Temistocle Diaconu, nu a reușit ce s-a închegat la Todirești. Caprele pe prăjini au devenit tot mai solicitate în țară, la sărbătorile de sfârșit de an. Neobosit, Gheorghe Onofrei nu s-a lăsat până nu a găsit izvorul acestor capre mute.
“Găinarii” din Vaslui salvează economia județului
Numai la Vaslui se putea întâmpla acest lucru. “Găinarii” salvează onoarea economiei Vasluiului. Crescătorii de păsări din județ au ajuns la nivelul foarte bun, premium chiar, transformând sectorul lor de producție în lider pe județ. S-au detașat trei crescători de păsări, Vanbet, Morandi și Safir, care au reușit imposibilul. Au închis circuitul de la ou, până la abator. Bravo lor! Astăzi suntem printre liderii naționali la producția de ouă, 2 milioane pe zi. Și la producția de pui stăm bine. Poate județul Alba e peste noi.
Despre cel mai bun cercetător al județului, vasluianul Cristian Focșa, stabilit de la Lille, nici nu îndrăznim să comentăm. Lucrările sale spun totul despre el, iar performanțele sale îi fac invidioși până și pe ce titrați cercetători din România.
P.S. Să nu uităm de campioana noastră olimpică, canotoarea Adriana (Ailincăi) Adam de la Văleni, pentru frumoasa performanță din vară de la Jocurile Olimpice de la Paris, unde a adus Vasluiului aurul olimpic la barca de 8 plus 1 a României.