spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Performantã îngropatã în mocirlã la Galati. Personalitãti de marcã deplâng actuala situatie

- Advertisement -

Singura pistă de atletism din oraş arată jalnic, în stare de descompunere, iar juniorii sunt obligaţi să improvizeze antrenamentele * Reprezentanţii autorităţilor locale promit o pistă nouă odată cu reconstruirea stadionului


Avem tradiţie în atletism. La fiecare Olimpiadă din ultimele decenii am avut la start competitori gălăţeni, iar în câteva rânduri aceştia s-au întors cu medalii. Trist este că performanţele nu s-au bazat pe un suport logistic pe măsură. Mai mult decât atât, în ultima vreme lucrurile au devenit şi mai rele.

O pistă cum alta nu-i

La Galaţi există o singură pistă de alergări, cea de la stadionul „Dunărea”, pe care cu greu se mai pot antrena sportivii. Lăsată într-o stare deplorabilă, fără să se mai vadă liniile de traseu, cu aceeaşi zgură de zeci de ani, pista semănă cu o mocirlă. Cu cât te apropii mai mult de ea, cu atât îţi vine să fugi de la faţa locului. Şi nu ca probă de fond, ci din cauza condiţiilor mizerabile de care dispun sportivii gălăţeni. Pe lângă cele patru cluburi cu secţii de atletism, CSM Dunărea, Liceul cu Program Sportiv, Clubul Sportiv Şcolar şi Clubul Sportiv Universitar, pista mai este folosită şi de CCA pentru stabilirea baremurilor la arbitri de fotbal, dar şi pentru testarea fizică a angajaţilor de la Poliţia Municipală, Jandarmerie şi ISU.
Bălăriile, mocirla şi condiţiile total improprii performanţei îi fac pe foştii mari sportivi gălăţeni să suspine după vremurile când pista de atletism era baza antrenamentelor pentru titlurile de rang mondial.
„Deşi sunt stabilită în Galaţi, nici nu-mi vine să mai trec pe la stadion. Pista arată groaznic, iar eu prefer să mi-o aduc aminte aşa cum o ştiu din perioada mea. Sunt foarte mulţi copii care vor să facă sport. E păcat că s-a ajuns aici. Trebuie să ne gândim în primul rând la copiii care vin să facă sport şi sunt astfel educaţi adecvat, în loc să fie preocupaţi de alte activităţi nocive”, declară fosta atletă gălăţeancă Liliana Năstase, campioană mondială şi europeană.
Şefii atletismului gălăţean spun că sunt neputincioşi în faţa dezastrului de la pista de atletism de pe stadionul „Dunărea”, în fapt singura omologată din oraş. „E singurul loc de antrenament şi starea este jalnică. Practic, nu avem unde să ne desfăşurăm activitatea. Suntem nevoiţi să improvizăm, să ne antrenăm în cele mai nefavorabile condiţii”, a spus profesorul Sorin Grecu, vicepreşedintele Asociaţiei de Atletism din Galaţi, care face apel către autorităţi să nu fie uitate cluburile de atletism din oraş.

Rezultate contrare condiţiilor

În ciuda faptului că nu sunt îndeplinite nici măcar minimum condiţiilor de antrenament, încă există rezultate la nivel naţional în rândul juniorilor gălăţeni, pregătiţi cu mare grijă din partea antrenorilor.
„Chiar şi în actualele condiţii avem campioni naţionali în fiecare an. Majoritatea cluburilor din ţară au secţie de atletism, noi ne ridicăm la cel mai înalt nivel când vine vorba de rezultate”, a spus experimentatul profesor Sorin Grecu, cel care a reuşit recent să-l pregătească pe Dan Sârbu, campion naţional luna trecută, la Bacău.
Dumitru Văduvoiu, preşedintele Asociaţiei de Atletism din Galaţi, îl completează pe colegul său. „Încă există rezultate foarte bune, nici nu ştiu cum de se mai poate, având în vedere starea pistei de atletism. Suntem generoşi dacă o numim aşa la halul în care este. După revoluţie nu s-a mai pus nici un firicel de zgură”, a declarat antrenorul emerit gălăţean.
Un exemplu este şi Cătălin Zota, pregătit de Văduvoiu, campion naţional şi balcanic, dar care pentru a se pregăti la capacitate maximă a fost nevoit să efectueze sesiuni de antrenament în Poiana Braşov. „Am avut campioni şi la prăjină, probă la care n-ai unde să exersezi în Galaţi, dar s-au făcut antrenamentele în Bucureşti”, a adăugat preşedintele Văduvoiu.

Alergări pe lângă pistă

Pe lângă atleţii care îşi desfăşoară zilnic activitatea pe pista de pe  „Dunărea”, există şi gălăţeni care vin pe stadion pentru jogging. Faţă de anii trecuţi ei sunt tot mai puţini însă, deoarece pista este impracticabilă, după ce, vreme de 20 de ani, nimeni n-a mai mişcat un deget pentru a o repara.
În mod vizibil, antrenorii de atletism din Galaţi sunt foarte îngrijoraţi în privinţa viitorului acestui sport la malul Dunării. „Refuz să cred că atletismul va fi abandonat. Am văzut inaugurări de stadioane cu pistă de atletism în Grecia şi din alte ţări. Arată senzaţional, utile pentru toată lumea. Pista nu e doar pentru atletism”, a spus Văduvoiu.
Ultima gălăţeancă prezentă la Jocurile Olimpice din 2012, Viorica Ţigău şi-a exprimat mâhnirea faţă de lipsa de interes din partea responsabililor şi speră ca atletismul să nu fie uitat în proiectul noului stadion. „La Galaţi m-am format ca sportiv şi normal că sunt dezamăgită de starea pistei de atletism. Ar fi mare păcat ca nici măcar asta să nu mai existe, în condiţiile în care s-ar face un stadion nou fără pistă”.

„Proiectul noului stadion e cu pistă”

Primarul Marius Stan a anunţat, în repetate rânduri, că stadionul „Dunărea” urmează să fie refăcut complet, la standarde europene. „Confirm că este inclusă şi pistă de atletism în proiectul noului stadion”, ne-a declarat şi Mihai Costache, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi. Singura mare problemă este că nimeni nu ştie când se va întâmpla promisa minune. Însă speranţa moare ultima, chiar şi atunci când înoată printr-o mocirlă denumită pistă de atletism.

viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.