spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Perchezitii la colectionarii bârlãdeni care au achizitionat ilegal obiecte de patrimoniu

- Advertisement -

ACTIUNE DE RECUPERARE Politistii din Vaslui, sub coordonarea Directiei de Investigatii Criminale – Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR), au efectuat, ieri, 16 perchezitii domiciliare, în patru judete, la persoane bãnuite de operatiuni ilegale cu bunuri din patrimoniul cultural national. Au fost descoperite 735 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national si 137 de bunuri arheologice. Actiunea vine dupã ce cotidianul Vremea Nouã a publicat un articol anul trecut, în care a prezentat colectia impresionantã a profesorului bârlãdean Constantin Giurcanu. În urma publicãrii fotografiilor, politia vasluianã s-a autosesizat si a descins acasã la colectionarul Giurcanu, de unde au fost ridicate 2.715 monede si bunuri arheologice si de cult. Expertiza efectuatã în acest caz a stabilit faptul cã monedele fac parte din categoria bunurilor arheologice.

O razie de proportii efectuatã de Directia de Investigatii Criminale, din cadrul IGPR, a avut loc la sfârsitul sãptãmânii trecute în 16 locatii, din patru judete. Cele mai multe, 11, au fost în Bârlad si în comunele arondate, la colectionarii de obiecte istorice – în principal numismati (monedã si medalisticã), care apartin patrimoniului cultural national. Colectionarii care n-au putut prezenta acte doveditoare de achizitionare a obiectelor detinute s-au trezit cu ele confiscate. Vã reamintim cã totul a început în aprilie anul trecut, când politistii de la IPJ Vaslui, de la Serviciul de Investigatii Criminale, au fãcut douã perchezitii domiciliare în Bârlad, la profesorul Costicã Giurcanu, renumit colectionar din localitate, presedintele Asociatiei Numismatice din România – Filiala Bârlad. Poltistii au precizat atunci cã s-au autosesizat din presã, în urma unui articol prezentat de cotidianul nostru, referitor la multitudinea de colectii pe care le detine profesorul Giurcanu, si au solicitat Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad obtinerea unui mandat de perchezitie, suspectând faptul cã, mai multe obiecte din colectiile profesorului apartin patrimoniului cultural national si nu sunt declarate legal la Directia pentru Culturã si Patrimoniu.

Colectionarii … ilegali!

Din aprilie anul trecut au fost demarate verificãri, iar judecãtorii au eliberat sãptãmâna trecutã mandate de perchezitie la 11 colectionari din Bârlad si împrejurimi, precum si la alti cinci din alte judete: Galati, Iasi si Cãlãrasi, la colectionari de unde profesorul Costicã Giurcanu a achizitionat mai multe obiecte de patrimoniu. “La data de 12 februarie, politistii Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, sub coordonarea Directiei de Investigatii Criminale a Politiei Române, au efectuat 16 perchezitii domiciliare, în judetele Vaslui (Bârlad – 11), Iasi (2), Galati (2) si Cãlãrasi (1). Au fost vizate persoane bãnuite cã ar fi detinut si comercializat bunuri arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, care ar fi fost gãsite în situri arheologice. În urma perchezitiilor, au fost ridicate 735 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national si 137 de bunuri arheologice (vârfuri de sãgeti, sulite, fibule, toporate ceramicã, obiecte silex). Bunurile au fost ridicate în vederea expertizãrii de cãtre experti acreditati de Ministerul Culturii. La actiune au participat politisti de investigatii criminale si specialisti criminalisti din cadrul I.P.J Vaslui, I.P.J Iasi, I.P.J Galati, I.P.J Cãlãrasi si I.P.J Neamt. Actiunea s-a desfãsurat în cadrul unui dosar penal în care se efectueazã cercetãri sub aspectul sãvârsirii de infractiuni de furt calificat privind bunuri culturale sustrase din situl arheologic Fedesti, comuna Suletea.”, se precizeazã în comunicatul trimis de IGPR.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.