Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au percheziționat ieri sediile firmelor afaceristului băcăuan Nicușor Damian.
DIICOT Iași și ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași și BCCO Bacău “au destructurat un grup infracțional organizat, constituit din 35 de persoane, ce acționa pe raza județelor Iași și Bacău, specializat în contrabanda cu produse petroliere, evaziune fiscală și spălare de bani. Ieri dimineață, au avut loc 56 de percheziții la locuințele învinuiților și la sediile unor societăți comerciale implicate în afaceri ilegale” – se arată într-un comunicat al DIICOT.
Membrii grupării sînt acuzați de procurori că ar fi obținut beneficii financiare substanțiale, utilizînd 32 de firme pentru efectuarea de operațiuni ilegale cu produse petroliere. Ca mod de operare, învinuiții ar fi derulat operațiuni de import de motorină, produs petrolier accizabil, din Bielorusia în România, declarate vamal de către importator ca fiind combustibil pentru încălzit, în scopul sustragerii de la plata accizelor și taxelor vamale datorate statului. Liderii grupării, prin intermediul a șapte societăți comerciale din Bacău, Iași și București, au vîndut, fără documente legale, importante cantități de motorină. Firmele ar fi înregistrat achiziții și livrări fictive de combustibil lichid ușor (C.L.U.) și motorină, de la și către societăți “fantomă”. În acest mod ar fi fost introduse în țară aproximativ 3.500 tone motorină, prejudiciul cauzat ca urmare a neplății taxelor aferente fiind estimat la 1.500.000 de euro. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost audiate ieri 35 de persoane, urmînd ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale.
Nicusor Damian a mai fost arestat pe 25 februarie 2003 pentru evaziune fiscală în afacerile cu petrol. El a fost reținut de procurorii Secției de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lînga Curtea Supremă de Justiție în județul Prahova, acolo unde își derula o mare parte dintre afaceri. El a fost acuzat că în perioada martie 2000 – iunie 2001, în calitate de administrator al firmei Tracorom, a comercializat produse petroliere de calitate inferioară la prețuri de benzine superioare și a realizat venituri de zeci de miliarde de lei, pe care nu le-a evidențiat în contabilitate.
Nicușor Damian este patronul, printre altele, al firmelor Tracorom și Transport Bistrița Bacău. Nicușor și fratele său, Valeriu, asasinat la comandă în urmă cu un an, au fost arestați în aprilie 2004 și condamnați la trei ani de inchisoare cu executare după ce au incercat să-l mituiască pe un procuror PNA (DNA acum, n.r.) cu 100.000 de dolari, plus o rentă pe viață de 80 milioane lei vechi pe lună.
Patronul Tracorom nu a putut fi contactat ieri pentru a oferi varianta sa la toate aceste acuzații.