NEMULTUMIRI Profesorii vasluieni au organizat ieri un miting de protest, nemultumiti de legea salarizãrii unice , precum si de noul plan de învãtãmânt pe care îl propune ministrul Educatiei. Dascãlii spun cã s-au sãturat sã tot astepte promisiuni sortite esecului si întâlniri cu reprezentantii Ministerului Educatiei, implicit a guvernului Boc. Ei sunt nemultumiti de diminuarea veniturilor salariale în urma aplicãrii Legii unice, de neacordarea unor sporuri, precum si de disponibilizãrile din sistem.
“Aparatul de dezinformare al Guvernului functioneazã foarte bine. Dupã ce s-a cocotat în functie, Boc cel esapat a instituit un buget de crizã pentru învãtãmânt, dar a avut grijã sã-si acorde buget mai mare cu 40% pentru alte cheltuieli bugetare. Pentru cã în învãtãmânt suntem multi, dar nu prosti, însã destul de fraieri, ni s-a dat o bucatã micã. Bãsescu a spus cã scoala româneascã fabricã tâmpiti, însã acestia au ajuns în Guvern. Când Boc era mic, a fost trimis la gâste însã nu a reusit sã le aibã de grijã, însã când a fost trimis la coasã, s-a priceput mai bine, drept dovadã ne-a tãiat toate drepturile salariale. Nu s-au mai acordat salarii de merit, nici suta de euro pentru rechizite nu s-a acordat integral pe 2009, au început sã aparã zeci de probleme cu decontarea navetei. În martie era cât pe ce sã nu ne mai luãm salariile în judetul Vaslui, le vrem dupã legea 221, nu dupã legea 330. La Buzãu a fost aplicatã aceastã lege din decembrie. Ministerul Educatiei a pus inspectoratele scolare sã trimitã în scoli adrese prin care sã solicite cãrtile de muncã a dascãlilor, amenintându-i cu represalii. În învãtãmânt, mai mult ca în alte domenii, au fost reduse 18.000 de posturi numai anul trecut, iar în acest an încã 15.000! La Vaslui, au fost desfiintate peste 800 de posturi. Ce reformã se doreste a se face cu profesori nemotivati, cu elevi care fac naveta pe jos. Vom asista la o migrare a fortei de muncã, asa cum se întâmplã cu medicii”, a declarat Mircea Marinescu, liderul Sindicatului “Tutova” Bârlad.
“Le este mai usor sã taie salarii”
În cazul în care în urma actiunilor salariatilor din învãtãmânt nu se vor gãsi solutii pertinente, nu se va mai încheia situatia scolarã, urmãtorul pas din calendarul protestelor în educatie fiind declansarea grevei generale în prima decadã a lunii iunie.“Finantarea per elev nu vã sunã ca furajarea pe cap de vitã?! Legea educatiei spune cã este centratã pe elev, dar cum? Mãrind numãrul de elevi de la clasã mai avem timp sã mai ne mai aplecãm asupra fiecãruia. La o orã de curs de 40 de minute, reiese cã doar 2 minute îi putem acorda atentie elevilor, însã cum am putea face asta cu Gigel care are o predispozitie geneticã mai slabã?! Titularizarea cu ce costuri se va face în fiecare an? Cine vor fi examinatorii, pe ce criterii se va face selectia? Vor sã se introducã amenzi pentru pãrinti, însã nu propun nimic despre dotarea scolilor…Dezbaterea legii educatiei a fost de ochii lumii, o lege ca aceasta trebuia mai întâi promovatã în teritoriu si abia apoi supusã dezbaterii. Programul Scoalã dupã scoalã este o aberatie întrucât nu existã spatii de cazare, locuri de servit masa, personal”, a precizat Negrea, liderul sindicatului Scolii Vãleni. Profesorii spun cã protestele din Vaslui vor fi urmate de altele la nivel national si toate vor culmina pe 7 iunie cu o grevã generalã. “Din pãcate, chiar dacã avem hotãrâri judecãtoresti irevocabile, legea nu conteazã pentru guvernanti, pentru cã ei fac legea. Le este mai usor sã taie salarii, decât sã identifice mãsuri care sã atragã bani pentru scoli. Dacã este necesar, vom bloca anul scolar. Hotii!”, a declarat Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui.