Mãsuri populiste anuntate în campania electoralã pentru alegerile locale
RESTITUIRE SAU CAMPANIE ELECTORALÃ? Doar pentru primele trei luni de retineri, banii aferenti vor fi returnati în perioada iunie – august, deci în pline alegeri. În schimb, parcã pentru a demonstra „vechea mostenire”, sintagmã prea des folositã de actuala si vechea guvernare PSD – PNL, restituirea sumelor retinute din pensii pentru contributiile de asigurãri sociale de sãnãtate în perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se va face pânã la data de 31 decembrie 2013! Mai mult decât atât, graficul dupã care se vor face respectivele restituiri va fi aprobat abia în luna… august, deci dupã alegerile locale. Cu alte cuvinte, pensionari, dacã nu votati pe cine trebuie, puneti-vã pofta în cui!
Conform comunicatului transmis de Casa Nationalã de Pensii, a cãrei conducere a fost proaspãt schimbatã de noul guvern, a fost adoptat actul normativ care stabileste modul de restituire a sumelor reprezentând contributie de asigurãri sociale de sãnãtate, încasate în plus de la pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei. Astfel, în sedinta Guvernului României din data de 16 mai 2012 a fost adoptatã Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor mãsuri de restituire a unor contributii de asigurãri sociale de sãnãtate, act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 336, din 18 mai 2012.
Astfel, sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pânã la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurãri sociale de sãnãtate asupra întregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurãri sociale de sãnãtate asupra pãrtii din pensie care depãseste nivelul de 740 lei, urmeazã a fi restituite în perioada iunie 2012 – 31 decembrie 2013.
Când se dau banii înapoi pensionarilor?
Restituirea, pentru sumele retinute în perioada ianuarie-martie 2011, se realizeazã în transe lunare egale în perioada iunie-august 2012, în timp ce pentru pentru sumele retinute în perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se va face pânã la data de 31 decembrie 2013. Graficul de restituire a sumelor retinute în perioada aprilie 2011-aprilie 2012 va fi aprobat de Guvern pânã la data de 25 august 2012. Motivul invocat de guvern, în luarea deciziei de restituire a sumelor retinute, se bazeazã pe faptul cã un numãr mare de pensionari s-au adresat instantelor de judecatã solicitând restituirea sumelor reprezentând contributiile de asigurãri sociale de sãnãtate, blocând activitatea acestora, dar si necesitatea protejãrii veniturilor din pensii pentru categoria pensionarilor recunoscutã a fi defavorizatã, respectiv cei cu pensii de pânã la 740 lei. Practic, recalcularea contributiei de asigurãri sociale de sãnãtate se va face prin aplicarea procentului de 5.5% numai asupra acelei pãrti din venituri care depãseste 740 lei, suma care urmeazã a fi de primit, pânã cel târziu pe data de 31 decembrie 2013 fiind de maxim 40,7 lei de persoanã. Interesant este faptul cã, desi noul guvern, condus de Victor Ponta, anunta sus si tare, înainte de preluarea mandatului, cã vor face orice pentru corectarea „greselilor” fostelor guverne, în fapt, restituirea se va face la nivel minim, în urmãtoarele luni, abia dupã aceea, dacã vor fi resurse financiare, pânã la sfârsitul anului 2013, pensionarii îsi vor primi restul de bani, opriti „ilegal”, de fostii guvernanti. Situatia existentã în ceea ce priveste restituirea contributiilor de sãnãtate seamãnã cu cea din toamna anului 2008, atunci când, în ciuda tuturor avertismentelor guvernantilor cu privire la mãsura populistã de crestere cu 40% a salariilor profesorilor, s-a adoptat o lege care nici pânã azi nu a fost pusã în aplicare. În concluzie, dacã actualul guvern ar fi avut de gând, sau de unde, date fiind mãsurile anuntate de coalitia USL, înainte de preluarea puterii, de redresare a economiei nationale, nu s-ar mai fi întârziat pânã la sfârsitul anului viitor cu restituirea unor drepturi care nu reprezintã, de fapt, mai nimic din cuantumul bugetului national.